Cuvânt la comemorarea unui an de la moartea lui Corneliu Coposu, Bucureşti, 11 noiembrie 1996 

 

Convenţia şi-a îndeplinit promisiunea

Acum exact un an, o ţară întreagă îl însoţea pe Corneliu Coposu pe ultimul său drum pământesc spre legendă.

Nimic nu dă mai mult dimensiunea curajului unui om sau unui popor, decât momentul insuportabilei dureri. Oamenii slabi devin mai slabi, cei puternici mai puternici; popoarele slabe devin o sumă de indivizi, cele puternice devin naţiuni cu vocaţia istoriei.

În faţa catafalcului lui Corneliu Coposu, acum un an, în numele Convenţiei Democrate şi al poporului român, am făcut un legământ solemn. A trecut un an, în care Corneliu Coposu a fost un reper moral pentru o lume care trebuie reinventată. Nu ne-am pierdut în îndoială şi deznădejde. Nu ne-am pierdut în lamentări.

Corneliu Coposu a dorit o Convenţie puternică, pragmatică, făcătoare de istorie şi de ţară, nu de discursuri. La câteva zile de la plecarea sa dintre noi, am semnat Contractul cu România.

I-am promis că vom învinge disputele politice şi vom ridica principiile moralităţii, competenţei şi responsabilităţii la rang de lege. Am realizat noua modalitate de selecţie şi control a candidaţilor CDR pentru alegerile locale. Candidaţii noştri au ieşit învingători în alegerile locale. Primarii noştri au început să transforme în realitate contractele lor cu localităţile în care au fost aleşi, iar românii au putut vedea în sfârşit diferenţa dintre politica CDR şi politica promisiunilor uitate.

Am promis să nu abandonăm lupta nici chiar atunci când victoria pare imposibilă. Moţiunea Energia a devenit prima moţiune a opoziţiei votată de Parlament, în întreaga istorie modernă a ţării. Am promis să nu ne lăsăm copleşiţi de frică şi îndoială. Am lansat iniţiativa Şase luni pentru România şi oamenii ne-au urmat, tot mai mulţi, tot mai hotărâţi. Am promis să repunem satul românesc în drepturile sale şi am lansat Proclamaţia de la Ruginoasa, ofertă şi angajament politic pe care ţăranii români le aşteptau de 50 de ani. Am promis să redăm tinerilor şansa de a se bucura de ţara lor şi am semnat Contractul cu tânăra generaţie.

I-am promis lui Corneliu Coposu o Convenţie unită şi puternică, iar Convenţia Democratică a devenit cea mai puternică forţă politică de opoziţie. I-am promis lui Corneliu Coposu că CDR va câştiga alegerile şi am câştigat alegerile. Tot ce i-am promis lui Corneliu Coposu prin legământul solemn de acum un an a devenit sau este pe cale să devină realitate.

Naţiunea română s-a născut pentru a rămâne în istorie, nu pentru a ieşi din timp, din propria fiinţă sau în afara graniţelor Europei. De aceea, cineva trebuie să realizeze, pentru prima oară, acele lucruri care să împace ţara cu propria-i istorie. Pentru prima oară în istoria ţării, am schimbat regimul politic prin alegeri democratice. Pentru prima oară în istoria postbelică, vom forma un guvern românesc cu partide care au corespondenţi în marile familii politice din lume. Pentru prima oară după aceeaşi nefastă perioadă istorică, vom face ca preşedintele să devină garantul Constituţiei şi nu stăpânul ei. Pentru prima oară după şapte ani, vom fi primii politicieni care se vor pune fără limite şi fără rezerve în slujba cetăţenilor şi vor răspunde în faţa lor pentru fiecare cuvânt, fiecare gest şi fiecare faptă. Pentru că nu noi contăm, ci România!

De câteva zile, sute de oameni îmi spun: „Ce păcat că domnul Coposu nu a trăit să vadă ziua victoriei”. Eu vă spun: Corneliu Coposu este alături de noi. El nu a plecat niciodată dintre noi. A fost alături de milioanele de oameni care au votat Convenţia Democrată pentru ca ea să clădească România mileniului al treilea. Corneliu Coposu este şi va fi alături de fiecare decizie a primarilor, consilierilor, parlamentarilor, miniştrilor, prefecţilor Convenţiei Democrate. Corneliu Coposu mi-a cerut să devin Preşedintele României şi va fi alături de mine când voi rosti jurământul către ţară.

Mai avem puţin, foarte puţin până când instituţiile statului, prevăzute în Constituţie, vor exista şi în realitate, nu numai în rapoartele către Consiliul Europei. Ne mai despart doar câteva zile de momentul în care funcţionarii publici îşi vor face simţită prezenţa la post, nu la bugetul statului. Mai este foarte puţin până când nu vom avea categorii diferite de cetăţeni români, ci una singură, egală în şanse, în drepturi şi în îndatoriri. Până când legea va fi una singură şi dreaptă pentru toţi. Mai este foarte puţin până când cei aleşi nu vor mai născoci fantasme răzbunătoare, războaie civile, epurări politice, sechestre teritoriale pentru a rămâne în fruntea bucatelor, ci vor munci din greu ca să-şi justifice fiecare leu din salariul plătit de alegători.

A venit vremea ca frica, minciuna, hoţia să-şi piardă dreptul de şedere pe teritoriul României. Să plece de unde au venit, pe urmele şenilelor de tanc cu care au venit. În doar câteva zile, poporul îşi va lua ţara înapoi, pentru totdeauna.

Corneliu Coposu a văzut ziua victoriei din vremea când nici unul dintre noi nu a avut puterea să spere în ea. Este datoria noastră să transformăm în realitate imaginea României din visurile lui, din Contractul cu România şi din sufletul poporului român. Pentru că nu noi contăm, ci România.