Mesaj adresat electoratului după primul tur al scrutinului prezidenţial, Bucureşti, 8 noiembrie 1996

 

3 noiembrie: CDR pe primul loc în Parlament

În primul rând, ţin să mulţumesc tuturor celor care au votat la 3 noiembrie, dovedind că românii nu absentează atunci când este vorba de soarta ţării. Apoi, vreau să mulţumesc tuturor celor care au votat schimbarea şi au făcut posibilă victoria în alegeri a Convenţiei Democrate Române. În al treilea rând, vreau să mulţumesc celor peste 3 milioane de cetăţeni care mi-au acordat încrederea în primul tur. Este o onoare pentru mine să vă reprezint în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Vă mulţumesc, de asemenea, tuturor celor care aţi votat pentru partidele democratice din opoziţia unită, care acum mă susţin şi pe care îi voi reprezenta în turul doi în calitate de candidat unic al forţelor democratice din România. Trebuie să câştigăm împreună această competiţie, pentru ca votul din 3 noiembrie pentru o schimbare în bine să nu fie zadarnic.

Am trăit şapte ani sub regimul Iliescu. Tot ce ni s-a întâmplat în aceşti ani, bune sau rele, sunt definite de acest regim. Din nefericire, în această parte de lume, în ţara noastră, s-au adunat mai multe rele decât bune. Este nevoie acum să schimbăm sensul vieţii noastre.

 

7 noiembrie: Acord CDR – USD pentru un guvern de coaliţie

Guvernul CDR – USD va putea face rapid schimbările care se impun numai dacă va fi sprijinit de un preşedinte care crede în schimbare. Guvernul CDR – USD va putea porni toate proiectele care vor îmbunătăţi viaţa dumneavoastră numai dacă va avea alături un preşedinte care susţine aceste proiecte. Guvernul CDR – USD va realiza reforma şi va integra România în structurile euro-atlantice numai dacă va fi lăsat să lucreze.

Ion Iliescu nu va lăsa guvernul CDR – USD să lucreze. Ion Iliescu susţine de mai bine de un an că nu poate fi îndeplinit Contractul cu România. Ion Iliescu a anunţat clar că va dori să controleze guvernul nou creat şi că acest guvern nu va rezista multă vreme. La nici trei zile după victoria CDR în alegeri, domnul Ion Iliescu dovedeşte că nici nu înţelege şi nici nu vrea să accepte evidenţa. Mai grav este că Ion Iliescu încearcă din nou să-i învrăjbească între ei pe cetăţenii acestei ţări. Deşi s-a proclamat un campion al reconcilierii, Ion Iliescu încearcă să-i instige pe români împotriva minorităţilor naţionale, chiriaşii împotriva proprietarilor de case naţionalizate, sătenii contra orăşenilor. Aceasta este faţa reconcilierii oferite de domnul Ion Iliescu: ură, manipulare, cuvinte otrăvite. Aceasta este politica pe care a dus-o Ion Iliescu şi o va duce şi împotriva guvernului CDR – USD.

Asistăm la ultima bătălie pe care o dă PDSR pentru a se menţine în structurile puterii. Învins în alegerile locale, învins în alegerile parlamentare, respins de la guvernare, PDSR îşi joacă acum, prin Ion Iliescu, ultima carte rămasă. Ţelul final al acestor manevre este blocarea tuturor programelor şi reformelor pe care guvernul CDR – USD doreşte să le facă. Se urmăreşte provocarea unor mari dezordini în conducerea ţării, oprirea oricăror procese reformatoare şi, astfel, scăderea dramatică a nivelului de trai al populaţiei, provocarea de alegeri anticipate şi aducerea la putere, într-un fel sau altul, a partidului domnului Văcăroiu.

 

17 noiembrie 1996: Alegerea Preşedintelui

Dacă voi fi ales preşedinte la 17 noiembrie, sprijinit de coaliţia parlamentară CDR – USD, voi asigura formarea guvernului în câteva zile. Această iarnă care se anunţă foarte grea şi pentru care Guvernul PDSR nu a făcut nici un fel de pregătiri, nu trebuie să afecteze viaţa, şi aşa grea, a populaţiei. Încă din primele zile ale lui decembrie, vom trece la îndeplinirea programelor politico-economice comune ale CDR şi USD şi vom porni anul 1997 sub semnul înnoirii.

Suntem aici, în faţa dumneavoastră, pentru a repara ceea ce s-a stricat în aceşti ani, pentru a ne asuma răspunderea într-un moment greu şi pentru a lua pe umerii noştri reconstrucţia ţării. În acelaşi timp, suntem aici, în faţa dumneavoastră, pentru a vă spune că nu va exista răzbunare. Nu vor exista epurări pe criterii politice. Nimeni nu va avea de suferit în nici un fel pentru apartenenţa la vreun partid.

Încă din primele zile ale campaniei, am afirmat că principalul meu ţel este reconcilierea între români. Dacă va fi bine, ne va fi bine împreună. Dacă va fi rău, ne va fi rău împreună. Voi fi, dacă mă veţi alege, preşedintele reconcilierii şi înţelegerii. În timpul mandatului meu nu vor fi mineriade, lupte de stradă sau instigări la ură între cetăţenii României. Ţara aceasta a fost un model al toleranţei, al bunului simţ şi al bucuriei vieţii. Voi face toate eforturile posibile pentru a readuce zâmbetul şi liniştea pe feţele românilor.

Dragi compatrioţi, pe 3 noiembrie aţi făcut un pas uriaş: aţi votat schimbarea majorităţii parlamentare. Aţi dat ţării un guvern cu o majoritate de centru–dreapta, salutat de toate mediile europene şi euro-atlantice. Nu vă opriţi aici! Avem o majoritate parlamentară nouă. Avem un guvern nou. Este nevoie şi de un preşedinte nou!

Vă cer să-mi acordaţi dreptul de a munci din greu patru ani de zile, pentru ca România să aibă patru ani de viaţă mai bună. Dacă este nevoie de sacrificii, nu populaţia trebuie să le facă, ci liderii politici.

Cred că România merită o schimbare în bine şi ştiu că noi putem să facem această schimbare. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră şi sunt sigur că vom reuşi.