Declaraţia preşedintelui CDR privind hotărârea Senatului de a permite senatorilor deţinerea calităţii de membri în AGA şi în consiliile de admi-nistraţie ale societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, Bucureşti, 2 mai 1996 

 

Senatorii PDSR în AGA şi în consiliile de administraţie

Marţi, 30 aprilie, Senatul României a hotărât, prin votul a 65 de parlamentari ai PDSR şi ai aliaţilor acestuia că senatorii au dreptul să-şi păstreze posturile pe care le deţin în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) de la societăţile comerciale cu capital majoritar de stat. Este o decizie extrem de gravă prin care suspiciunile de corupţie care planează asupra unor parlamentari vor fi alimentate în continuare, iar corupţia se va putea dezvolta pe o bază legală. Este surprinzător cum membri marcanţi ai unor partide cu experienţa guvernării dovedesc că nu sunt câtuşi de puţin interesaţi de imaginea pe care o au în rândul cetăţenilor acestei ţări atunci când este vorba de promovarea intereselor lor personale prin cumul de funcţii incompatibile, dar aducătoare de venituri.

Încă de acum un an, am dat publicităţii o declaraţie prin care condamnam participarea parlamentarilor în AGA şi în Consiliile de Administraţie ale societăţilor cu capital de stat. I-am convocat pe toţi senatorii şi deputaţii CDR într-o şedinţă a Comitetului Executiv în care s-a hotărât că parlamentarilor Convenţiei le este interzis să participe la activitatea acestor organisme. Cu aceeaşi ocazie s-a hotărât ca parlamentarii aflaţi în asemenea situaţii să renunţe în termen de 24 de ore la acest cumul de funcţii. Aceste hotărâri au fost puse imediat în aplicare de către toţi parlamentarii CDR.

Ulterior, Preşedintele Ion Iliescu s-a pronunţat, de asemenea, împotriva participării parlamentarilor în AGA. Dar partidul de guvernământ a ignorat permanent această poziţie iar votul de marţi demonstrează clar că PDSR nu ascultă nici măcar de Ion Iliescu atunci când vrea să protejeze privilegiile unor membri marcanţi.

Este deja ştiut faptul că actualul preşedinte a declarat că va candida pentru încă un mandat numai cu sprijinul PDSR. Prin urmare, consider că societatea românească are dreptul să primească răspuns la următoarea întrebare: oare Preşedintele nu are nici o autoritate în partidul pe care îl susţine sau a făcut o declaraţie pur propagandistică? De altfel, pur formale par a fi şi declaraţiile sale împotriva corupţiei la nivel înalt, din moment ce acceptă în continuare prezenţa în posturi importante, inclusiv în propriul anturaj, a unor persoane acuzate de corupţie.

În momentul în care CDR va deţine majoritatea în Parlamentul României, vom modifica reglementarea votată acum de senatorii PDSR şi PD (FSN), interzicând tuturor parlamentarilor participarea în  AGA şi în consilii de administraţie. De altfel, poziţia noastră fermă în această privinţă este exprimată şi prin intermediul Contractului cu România care, la punctul 15, prevede următoarele: „Va fi interzisă cumularea funcţiilor de demnitari cu cele de membri în consiliile de administraţie ale societăţilor de stat. În cazul societăţilor private, demnitarii vor transmite gestionarea propriilor lor afaceri unor societăţi de administrare care vor fi reglementate prin lege”.