Declaraţie de protest împotriva întreruperilor de agent termic, apă caldă şi curent electric datorită neasigurării corespunzătoare a materiilor energetice, Bucureşti, 15 februarie 1996 

 

Incapacitatea guvernanţilor lasă locuinţele fără agent termic şi industria fără curent electric

Analiza corectă a ultimelor luni din viaţa economică şi socială a României conduce la concluzia că, deşi are un Guvern, această ţară nu mai este condusă de nimeni. Cele două partide de guvernământ, PDSR şi PUNR, preocupate exclusiv de jocuri de culise, de împărţirea portofoliilor şi a funcţiilor, de negocierea compromisurilor capabile să le menţină la putere, au uitat definitiv de oameni şi de nevoile lor.

Deşi meteorologii au anunţat încă de la începutul toamnei anului 1995 că vom avea de înfruntat o iarnă grea, deşi aceste previziuni au început să devină realitate încă din luna noiembrie, Guvernul nu a luat nici un fel de măsură specială pentru aprovizionarea corespunzătoare a ţării cu produse energetice. Acum, la mijlocul lunii februarie 1996, mii de familii sunt nevoite să trăiască în locuinţe neîncălzite şi fără apă caldă. Oprirea curentului electric în mari unităţi industriale lasă fără lucru alte mii de oameni şi demonstrează, mai simplu şi mai direct decât orice analiză politică sau economică, faptul că PDSR şi aliaţii săi din ultimii patru ani au adus România dincolo de marginea prăpastiei, într-o stare de colaps.

În aceste condiţii este absolut inexplicabilă şi de neiertat atitudinea Guvernului şi a Primului ministru, care nu au găsit în ultimele săptămâni nici un minut pentru a se adresa românilor, pentru a explica situaţia creată, pentru a-şi cere scuze în faţa celor care îi întreţin prin taxele şi impozitele pe care le plătesc. Singura grijă a Executivului a fost şi rămâne creşterea ritmului de subscriere în compromisa acţiune de privatizare prin cupoane nominative. Singurul anunţ al Guvernului a fost acela că, imediat după ieşirea din iarnă, vor urma creşteri de preţuri şi concedieri în sectorul de stat.

Pentru actuala echipă de la Palatul Victoria, cetăţenii nu sunt nişte oameni care au dreptul la demnitate, respect şi confort, ci o masă de manevră care trebuie să execute programele guvernanţilor, oricât de  proaste şi de inutile ar fi acestea. Dar epoca în care masele puteau fi manevrate în acest fel a trecut, iar neîncredrea oamenilor în actualul Guvern face imposibilă orice iniţiativă de amploare, orice plan de redresare, orice proiect de cooperare venite din partea celor care sunt conduşi spre cei care conduc. Nu poţi pretinde participare şi încredere, atunci când oferi numai frig şi mizerie.

Plecând de la aceste constatări, nu am decât o singură întrebare:

Domnule Preşedinte, domnule Prim ministru, domnilor miniştri, de partea cui sunteţi, cu cine ţineţi? Cu românii în nici un caz. Sunteţi un stat în stat, cu propriile dumneavoastră privatizări, cu propria dumneavoastră păcură, cu propriul dumneavoastră curent electric, pe care nu vreţi să le împărţiţi cu nimeni. Sunteţi ca o armată străină cu care poporul român se află în război de patru ani.