Drept la replică dat postului de televiziune Antena 3- 29 noiembrie 2007

 

Stimate domnule Mihai Gâdea,

 

 

În emisiunea Sinteza Zilei din data de 28 noiembrie 2007 pe care o moderaţi, unul dintre invitaţii dumneavoastră, domnul Radu Tudor, a lansat acuzaţii grave cu privire la relaţia pe care am avut-o în perioada mandatului de preşedinte al României cu foştii prim-miniştri Victor Ciorbea şi Radu Vasile. Afirmaţia domnului Radu Tudor, citez: „Emil Constantinescu nu a rezistat tentaţiei de a-i alunga pe oamenii aceştia de la putere pentru că ajunsese la un conflict personal cu aceştia”, închei citatul, este falsă. Şi în cazul demisiei fostului prim ministru Victor Ciorbea şi în cel al procedurii de revocare a fostului prim ministru Radu Vasile, nu numai că nu am iniţiat sau influenţat aceste evenimente ci dimpotrivă.

 

Pe Victor Ciorbea l-am susţinut public şi personal după ce Traian Băsescu şi Partidul Democrat au provocat o criză guvernamentală majoră la care, în timp, s-au asociat, pe rând, PNL, UDMR şi, în final, PNŢCD- partid din care făcea parte şi care a hotărât înlocuirea sa. Nici public, nici neoficial, nu am solicitat sau sugerat demisia domnului Victor Ciorbea, demisie care a fost o decizie personală în faţa căreia am fost pus. În cazul revocării primului ministru Radu Vasile, regret că domnul Petre Roman, prezent în emisiune şi care în acea perioadă era şeful Partidului Democrat şi preşedintele Senatului României, nu a intervenit pentru a preciza că domnia sa a iniţiat ideea schimbării primului ministru Radu Vasile, într-o întâlnire pe care am avut-o la Azuga la cererea sa. Ulterior, PNL şi UDMR au cerut acelaşi lucru. PNŢCD-ul, prin domnul Ion Diaconescu, preşedintele partidului şi în acelaşi timp preşedintele Camerei Deputaţilor, a solicitat de asemenea schimbarea lui Radu Vasile.

 

Am răspuns timp de  mai multe luni la aceste presiuni cu argumentul că nu este în interesul României o schimbare a guvernului înainte de summit-ul de la Helsinki, care urma să examineze candidatura României pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ca să nu mai amintesc faptul că înlocuirea lui Radu Vasile cu Mugur Isărescu s-a făcut în urma demisiilor tuturor miniştrilor din guvernul Radu Vasile, cu excepţia lui Traian Băsescu.

 

Şi atunci pe ce se bazează afirmaţia domnului Radu Tudor, prin care pune pe acelaşi plan pe toti cei trei preşedinti ai României de după 1989, conform căreia, citez: „n-au reuşit să treacă la nivelul acesta superior de şef de stat şi să înţeleagă că aceste conflicte personale nu trebuie transferate în plan de stat şi politic, pentru că devii un om catastrofal pentru ţară”. În opinia mea, catastrofală este pretenţia de a impune neadevăruri, falsificând o realitate lesne de verificat. Pentru că ce este mai simplu decât a cerceta toate intervenţiile mele din ţară şi străinătate reproduse în presa din perioada 1997-2000 pentru a vedea că nu a existat nici o observaţie critică sau reproş la adresa primului ministru sau a miniştrilor.

 

Domnule Mihai Gâdea,

Timp de 10 ani am considerat că este sub demnitatea unui şef de stat ca în timpul mandatului sau după terminarea acestuia să se justifice în faţa atacurilor adversarilor politici sau a comentariilor din presă. Îmi dau seama că am greşit pentru că, procedând astfel, neadevăruri îndelung repetate pot falsifica istoria.

Am încredere că veţi prezenta acest drept la replică în emisiunea dumneavoastră.

 

Cu sinceritate,

Emil Constantinescu