CHEMARE PENTRU APĂRAREA VALORILOR

PIEŢEI UNIVERSITĂŢII

 

În 14 iunie 2007 Solidaritatea Universitară, asociaţie de personalităţi din mediile academice şi culturale, creată în iunie 1990 ca reacţie la atacul puterii FSN-iste împotriva intelectualităţii democratice, a lansat un Apel la Conştiinţă, prin care denunţa şi condamna cu fermitate folosirea, pentru campanii electorale, a spaţiului simbolic al luptei anticomuniste din Piaţa Universităţii de către Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, foşti colaboratori ai Securităţii, membri activi ai administraţiei ceauşiste şi ai succesoarei acesteia, guvernarea provizorie FSN, co-autori ai represiunilor din 1990 împotriva Pieţei Universităţii.

Apelului la Conştiinţă al Solidarităţii Universitare i s-au alăturat, în calitate de co-semnatari, personalităţi marcante ale luptei anticomuniste: foşti deţinuţi politici, opozanţi şi dizidenţi ai regimului comunist, lideri ai exilului românesc, participanţi la revolta populară din decembrie 1989, lideri ai mişcărilor anticomuniste din perioada Pieţei Universităţii. În 14 iunie, Apelul a fost semnat, în Piaţa Universităţii, de sute de persoane, în majoritate tineri, care i-au cerut lui Train Băsescu să-şi ducă în altă parte lupta sa pentru putere prin acţiuni demagogic populiste.

Prin gestul său de a persista în acţiunea populistă a unei aşa zise „consultări cu poporul” chiar în Piaţa Universităţii, preşedintele Traian Băsescu, fost colaborator dovedit al Securităţii, membru al nomenclaturii ceauşiste, membru al guvernului din 1990, care a trimis minerii pentru înăbuşirea manifestării din Piaţa Universităţii şi inculpat penal pentru grave acte de corupţie în perioada post comunistă, sfidează valorile în numele cărora s-a luptat şi s-a murit în Piaţa Universităţii. Faţă de această nouă intenţie de pângărire a spaţiului Pieţei Universităţii, reluăm Apelul la Conştiinţă, care va fi distribuit şi prezentat spre semnare în Piaţa Universităţii sâmbătă, 29 septembrie, începând cu ora 11.00.

În numele iniţiatorilor şi co-semnatarilor Apelului la Conştiinţă, invit pe toţi cei care nu au trădat idealurile Pieţei Universităţii să participe la lansarea „Manifestului pentru o Românie curată” care va avea loc în Piaţa Universităţii sâmbătă, 29 septembrie, începând cu ora 16.00.

Chem toate victimele mineriadelor, toate persoanele şi organizaţiile care au participat la marele miting anticomunist din 1990, pe toţi cei care respectă democraţia şi valorile statului de drept să nu uite că mulţi dintre cei care le-au atacat în 1990 încearcă azi să le compromită fie făţiş, fie confiscându-le în folos propriu.

Este momentul să despărţim apele între cei care au confiscat abuziv idealurile Pieţei Universităţii şi cei care le-au apărat şi continuă să le apere. Este momentul să-i scoatem la lumină şi pe trădătorii Pieţei Universităţii care s-au alăturat impostorilor şi duşmanilor acesteia.

 

28 septembrie 2007

Emil Constantinescu