Declaratia domnului Emil Constantinescu, presedintele Romaniei intre

1996-2000, dupa votul Parlamentului

european referitor la integrarea Romaniei

 

 

           Salut cu deosebita satisfactie adoptarea de catre Parlamentul European a rezolutiei prin care se aproba tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Acest vot reprezinta incununarea unui proces politic si  diplomatic dificil, soldat cu hotararea de la Helsinki din decembrie 1999 prin care Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare. Dupa un an de masuri importante care au avut ca rezultat faptul ca in decembrie 2000, la Conferinta Consiliului European de la Nisa, Romania se afla intr-o pozitie similara tarilor care incepusera negocierile odata cu ea, din punctul de vedere al capitolelor de aderare, tara noastra a obtinut un numar  semnificativ de locuri in viitorul Parlament European.

           In ciuda unor ezitari, erori si compromisuri care au marcat perioada 2001-2004, procesul inceput in 1996 a fost continuat. Votul Parlamentului european reflecta eforturile importante depuse in ultimii noua ani. El este nu numai o rasplata a acestor eforturi ci si un nou inceput. Executivul si legislativul au acum sarcina dificila de a raspunde increderii partenerilor nostri europeni. Nu doar clasa politica trebuie sa infrunte dificultatile integrarii europene ci societatea romaneasca in ansamblul ei. De aceea cred ca dezbaterea nationala referitoare la costurile si beneficiile integrarii europene pe care am propus-o in urma cu trei ani este mai necesara ca oricand.

           Consider ca prioritatea Romaniei in acest moment este inlaturarea sistemului oligarhic care mai are inca influenta in politica si economia romaneasca. Atata vreme cat reprezentantii acestui sistem nu sunt total inlaturati, toate gesturile politice pe care institutiile europene le fac in favoarea Romaniei vor ramane fara un efect de substanta.

 

 

13 aprilie 2005                                                                                                              Emil Constantinescu

 

Presedintele Romaniei 1996-2000