DECLARAŢIA preşedintelui Emil Constantinescu

după semnarea Tratatului de aderare

a Romāniei la UE

 

Īmpreună cu īntregul partid „Acţiunea Populară”,  salut cu satisfacţie semnarea Tratatului de aderare a Romāniei la Uniunea Europeană. Semnarea acestui tratat reprezintă un eveniment istoric comparabil ca importanţă şi perspective cu recunoaşterea internaţională a Marii Uniri din 1918. După intrarea Romāniei īn Alianţa Nord-Atlantică, aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană răspunde dezideratului profund şi legitim  al societăţii romāne moderne de integrare īn comunitatea ţărilor libere şi democratice.

           Romānia a pornit pe drumul integrării europene cu handicapul unui start ratat la īnceputul anilor “90. Īn timp ce alte ţări din centrul şi estul Europei realizau reforme politice şi economice care le plasau deja pe drumul integrării europene, Romānia se confrunta cu mineriade şi conflicte interetnice, cu perpetuarea structurilor securisto-comuniste care a generat corupţia de stat. A fost nevoie de victoria forţelor democratice la alegerile din 1996 pentru ca ţara noastră să-şi asume cu fermitate obiectivul intgrării europene. Atunci au īnceput procesul de reformă instituţională, economică şi financiar-bancară şi primele măsuri coerente de combatere a criminalităţii organizate.

 Progresele realizate īn reforma internă, cāt şi contribuţia la rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta comunitatea internaţională īn sud-estul Europei, au făcut posibile īnceperea negocierilor de aderare a Romāniei prin decizia summit-ului UE din decembrie 1999, de la Helsinki.

Semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană reprezintă īnceputul unei noi perioade istorice pentru Romānia ca parte a unei comunităţi ale cărei valori şi idealuri sunt īmpărtăşite nu doar la nivel declarativ şi teoretic, ci asumate ca principii fundamentale de toţi cetăţenii. Integrarea europeană īnseamnă despărţirea definitivă de tarele regimului totalitar, de efectele devastatoare ale sistemului oligarhic; īnseamnă supremaţia legii īn Administraţie şi īn Justiţie, dezvoltarea spiritului comunitar, respectarea drepturilor fundamentale şi a īndatoririlor cetăţeneşti.

Acţiunea Populară este decisă să sprijine cu toată fermitatea realizarea angajamentelor pe care Romānia şi le asumă prin Tratat aşa īncāt ea să devină membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

 

ISTORICUL PROCESULUI DE PRE-ADERARE

ĪN ANII 1997-2000

·        Īn ianuarie 1997 Romānia obţinea īncetarea monitorizării la care fusese supusă de Consiliul Europei pentru respectarea drepturilor omului şi ale minorităţilor.

·        Īn decembrie 1997, summit-ul Uniunii Europene de la Luxemburg a consfinţit statutul de candidat pentru toate statele asociate din Europa Centrală şi de Est.

·        Īn martie 1998, Uniunea Europeană a lansat oficial procesul de extindere, iar īn decembrie 1998 a respins definitiv varianta priorităţii unui prim val de candidate din care ţara noastră nu făcea parte.

·        Pasul decisiv pentru aderarea Romāniei la Uniunea Europeana s-a realizat la 12 decembrie 1999, la Helsinki, cānd, alături de alte cinci state, Romānia a fost invitată să īnceapă negocierile de pe pozitii egale cu acestea.

·        Īn februarie 2000, au īnceput negocierile de aderare a Romāniei la Uniunea Europeană.

·        Īn martie 2000, Romānia a prezentat Comisiei Europene Strategia naţională de dezvoltare economică, semnată de preşedinţii tuturor partidelor parlamentare de la acea vreme şi de reprezentanţii societăţii civile.

·        Īn decembrie 2000, la reuniunea Consiliului European de la Nisa, Romānia se afla īntr-o poziţie similară tărilor care īncepuseră īmpreună cu ea negocierile de aderare, ca numar de capitole deschise şi īncheiate. Prin Tratatul de la Nisa, Romāniei i s-au alocat 35 de locuri īn viitorul Parlament European.

 

 

25 aprilie 2005                                                                                                Emil Constantinescu

Preşedintele Romāniei 1996-2000