DECLARAŢIA preşedintelui Emil Constantinescu

după semnarea Tratatului de aderare

a României la UE

 

Împreună cu întregul partid „Acţiunea Populară”,  salut cu satisfacţie semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Semnarea acestui tratat reprezintă un eveniment istoric comparabil ca importanţă şi perspective cu recunoaşterea internaţională a Marii Uniri din 1918. După intrarea României în Alianţa Nord-Atlantică, aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană răspunde dezideratului profund şi legitim  al societăţii române moderne de integrare în comunitatea ţărilor libere şi democratice.

           România a pornit pe drumul integrării europene cu handicapul unui start ratat la începutul anilor ´90. În timp ce alte ţări din centrul şi estul Europei realizau reforme politice şi economice care le plasau deja pe drumul integrării europene, România se confrunta cu mineriade şi conflicte interetnice, cu perpetuarea structurilor securisto-comuniste care a generat corupţia de stat. A fost nevoie de victoria forţelor democratice la alegerile din 1996 pentru ca ţara noastră să-şi asume cu fermitate obiectivul intgrării europene. Atunci au început procesul de reformă instituţională, economică şi financiar-bancară şi primele măsuri coerente de combatere a criminalităţii organizate.

 Progresele realizate în reforma internă, cât şi contribuţia la rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta comunitatea internaţională în sud-estul Europei, au făcut posibile începerea negocierilor de aderare a României prin decizia summit-ului UE din decembrie 1999, de la Helsinki.

Semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană reprezintă începutul unei noi perioade istorice pentru România ca parte a unei comunităţi ale cărei valori şi idealuri sunt împărtăşite nu doar la nivel declarativ şi teoretic, ci asumate ca principii fundamentale de toţi cetăţenii. Integrarea europeană înseamnă despărţirea definitivă de tarele regimului totalitar, de efectele devastatoare ale sistemului oligarhic; înseamnă supremaţia legii în Administraţie şi în Justiţie, dezvoltarea spiritului comunitar, respectarea drepturilor fundamentale şi a îndatoririlor cetăţeneşti.

Acţiunea Populară este decisă să sprijine cu toată fermitatea realizarea angajamentelor pe care România şi le asumă prin Tratat aşa încât ea să devină membră a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

 

ISTORICUL PROCESULUI DE PRE-ADERARE

ÎN ANII 1997-2000

·        În ianuarie 1997 România obţinea încetarea monitorizării la care fusese supusă de Consiliul Europei pentru respectarea drepturilor omului şi ale minorităţilor.

·        În decembrie 1997, summit-ul Uniunii Europene de la Luxemburg a consfinţit statutul de candidat pentru toate statele asociate din Europa Centrală şi de Est.

·        În martie 1998, Uniunea Europeană a lansat oficial procesul de extindere, iar în decembrie 1998 a respins definitiv varianta priorităţii unui prim val de candidate din care ţara noastră nu făcea parte.

·        Pasul decisiv pentru aderarea României la Uniunea Europeana s-a realizat la 12 decembrie 1999, la Helsinki, când, alături de alte cinci state, România a fost invitată să înceapă negocierile de pe pozitii egale cu acestea.

·        În februarie 2000, au început negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană.

·        În martie 2000, România a prezentat Comisiei Europene Strategia naţională de dezvoltare economică, semnată de preşedinţii tuturor partidelor parlamentare de la acea vreme şi de reprezentanţii societăţii civile.

·        În decembrie 2000, la reuniunea Consiliului European de la Nisa, România se afla într-o poziţie similară tărilor care începuseră împreună cu ea negocierile de aderare, ca numar de capitole deschise şi încheiate. Prin Tratatul de la Nisa, României i s-au alocat 35 de locuri în viitorul Parlament European.

 

 

25 aprilie 2005                                                                                                Emil Constantinescu

Preşedintele României 1996-2000