Scrisoare deschisă adresată Televiziunii Romāne

                                                       Domnule Preşedinte - Director General al SRTV,


Raportul prezentat astăzi, 27 octombrie 2004, de către Preşedintele Ion Iliescu īn Parlament, face din nou referiri directe la perioada 1996-2000. Aprecierile negative ale Preşedintelui Ion Iliescu cu privire la perioada īn care am fost Preşedinte al Romāniei nu sīnt primele de acest fel, ele fiind pronunţate cu diverse ocazii, fără ca cineva să īi poată replica. Īn ceea ce mă priveşte, īn ultimii patru ani nu mi s-a dat posibilitatea la Televiziunea Romānă să răspund unor astfel de aprecieri.

De aceea, considerīnd că sīnt reprezentantul cel mai autorizat al administraţiei 1996-2000, īn calitate de fost Preşedinte al Romāniei īn această perioadă, de lider al Opoziţiei īntre 1992 şi 1996, vă solicit realizarea unei emisiuni īn care să participe cei doi Preşedinţi ai Romāniei de după 1989 şi īn care aceştia să analizeze, comparativ, realizările şi neīmplinirile din societatea romānească post-decembristă.

Consider că această dezbatere este necesară pentru ca romānii să se lămurească cu privire la evoluţia Romāniei după 1989, evoluţie privită din punctele de vedere diferite ale celor două persoane care se bucură de cea mai mare legitimitate de a vorbi despre aceste lucruri.

Dezbaterile pe care le-am avut cu domnul Ion Iliescu īn campaniile electorale din 1992 şi 1996 apar şi astăzi īn conştiinţa publică ca singulare īn viaţa politică romānească din punctul de vedere al substanţei şi al caracterului civilizat al discuţiei. Consider că o asemenea nouă dezbatere īn 2004 ar putea reprezenta un model pentru cum trebuie să arate o dispută autentică, fără atacuri la persoană şi injurii, aşa cum s-a īntīmplat īn 2000 şi aşa cum se pare că va fi şi īn 2004.

Prin urmare, aştept să fim invitaţi, Preşedintele Iliescu şi cu mine, la o īntīlnire faţă īn faţă, transmisă īn direct, pe canalul 1 al Televiziunii Romāne, la o oră de maximă audienţă. Ar fi, totodată, din partea conducerii SRTV, o dovadă că televiziunea publică nu este subordonată politic şi că īşi păstrează totuşi independenţa, īn ciuda presiunilor la care este supusă.
 


27 octombrie 2004                                                                                                       Emil Constantinescu
                                                                                                                                        Preşedintele Romāniei 1996-2000