Emil Constantinescu -răspuns la acuzaţiile lui A. Năstase privind canalul Bāstroe

 

 

Declaraţia premierului Adrian Năstase de marţi, 1 septembrie 2004, potrivit căreia “graba cu care a fost īncheiat īn 1997 Tratatul cu Ucraina nu a condus la rezolvarea tuturor problemelor, ci a permis apariţia unor complicaţii care trebuie īncă solutionate”, reprezintă o īncercare a primului ministru de a ascunde incompetenţa şi dezinteresul de care a dat dovadă cabinetul pe care īl conduce īn problema Bāstroe.
Tratatul politic de bază dintre Romānia şi Ucraina, īncheiat la 2 iunie 1997 şi ratificat de Parlamentul Romāniei la 14 iulie 1997, cuprindea, la art. 16, prevederi exprese referitoare la protejarea īn comun a mediului. Īn conformitate cu această prevedere şi cu interesul major al Romāniei de a proteja biosfera Delta Dunării, a fost negociat şi īncheiat, la 5 iunie 2000, un Acord tripartit, īntre Ministerele mediului din Romānia, Ucraina şi Republica Moldova, privind cooperarea īn zona protejată din Delta Dunării şi Prutul de Jos. Pentru ca Acordul să intre īn vigoare era necesară aprobarea lui de către guvernul PSD. Guvernului Năstase i-au trebuit īnsă 3 ani ca să aprobe, īn 28 august 2003, acest acord, īntīrzierea dovedind lipsa oricărui interes al guvernului PSD pentru problema protejării Deltei.
Acordul din 2000 prevedea obligaţii şi mecanisme comune īn vederea respectării efective a patrimoniului natural unic al zonei gurilor Dunării şi instituia o comisie mixtă, cu participarea Consiliului Europei, a UNESCO, a Comisiei Europene şi a altor instituţii internaţionale. Īn momentul īn care a apărut problema Bāstroe, opinia publică şi societatea civilă, organizaţiile de protejare a mediului şi presa din Romānia s-au mobilizat exemplar, dar Senatul Romāniei s-a adresat acestor instanţe abia īn 1 septembrie 2004. Este un caz īn care, din nou, priorităţile guvernanţilor nu coincid deloc cu cele ale cetăţenilor.
Confuzia care se face īntre problemele de mediu, a căror rezolvare la nivel politic este prevăzută īn tratatul de bază şi s-a concretizat efectiv īn iniţiative ale guvernării 1996-2000, şi problema regimului frontierei de stat dintre Romānia şi Ucraina, nu-şi are rostul. Tratatul de bază nu putea, īn contextul din 1997, să īntīrzie pīnă la clarificarea tuturor problemelor stabilirii regimului frontierei maritime şi fluviale, drept care a prevăzut mecanismele de negociere şi de soluţionare a eventualelor diferende. Īn 17 iunie 2003, preşedintele Ion Iliescu a semnat cu preşedintele Leonid Kucima tratatul referitor la regimul frontierei, tratat care a fost ratificat de actualul parlament prin legea nr. 93 din 5 mai 2004.
Īn loc să dea din nou vina pe "moştenirea" pe care i-a lasat-o administraţia pe care am condus-o, premierul Năstase ar trebui să īşi asume responsabilitatea eşecului guvernării PSD īntr-o problemă care afectează grav interesele ţării şi ale Europei, prin distrugerea echilibrului ecologic şi hidrologic din Delta Dunării.
 


2 septembrie 2004                                                                                                               Emil Constantinescu
                                                                                                                                                preşedintele Acţiunii Populare