DOSARUL ABUZURILOR COMISE ĪMPOTRIVA ACŢIUNII POPULARE DE GUVERNAREA PSD



Partidul de guvernămīnt din Romānia, PSD, a moştenit de la fostul partid comunist, ai cărui activişti i-a preluat după Revoluţie, tendinţa de a monopoliza puterea politică. De vreme ce, totuşi, partidul unic nu este compatibil cu standardele democraţiei contemporane, eforturile PSD au mers, pe de-o parte, către satelizarea sistematică a unor partide de falsă opoziţie (de exemplu PRM şi PUR, dar şi UDMR), sau către infiltrarea altora (de exemplu PNL), concomitent cu reprimarea brutală a acelor formaţiuni politice pe care nu şi le puteau subordona īn nici un fel.
Acţiunea Populară, partidul pe care l-am īnfiinţat īn 2003, a fost de la bun īnceput evaluat ca un risc major pentru PSD, tocmai pentru că nu putea īn nici un caz să se subordoneze, făţiş sau ocult, PSD-ului, drept care membrii Acţiunii Populare au fost supuşi unui regim abuziv de şicane, de embargo mediatic şi de persecuţii.

POLIŢIE POLITICĂ
Cele mai grave presiuni ale guvernanţilor s-au exercitat asupra vicepreşedintelui şi purtătorului de cuvīnt al Acţiunii Populare, actualul candidat al partidului la primăria Bucureşti, Mugur Ciuvică.
Īn ianuarie 2002, īn urma publicării pe Internet a unui raport anonim, referitor la averea şi legaturile de afaceri ale primului ministru Adrian Năstase, Mugur Ciuvică, la acea vreme director executiv al Asociaţiei pentru Educaţie Cetăţenească (ASPEC), a fost arestat de pe stradă şi dus la secţia de poliţie, anchetat de procurori şi poliţişti sub acuzaţia de difuzare de informaţii ce aduc atingere siguranţei naţionale a Romāniei.
O echipă de poliţie a efectuat percheziţii abuzive īn casa mamei lui Mugur Ciuvică, īn vīrstă de 70 de ani, şi la locuinţa soţiei sale, unde au răscolit inclusiv īn scutecele fetiţei lui Mugur Ciuvică. Faţă de aceste abuzuri ale Poliţiei şi Parchetului General, primul ministru Adrian Năstase a declarat c㠓din punctul meu de vedere, chestiunile juridice sunt nesemnificative, ce mă interesează este dimensiunea politică”.
Īn urma reacţiei presei, a societăţii civile, şi a unei scrisori adresată de congressmen-ul american Frank Wolf preşedintelui Iliescu, Parchetul General a īnchis ancheta pentru că nu exista fapta.


HĂRŢUIRI, AMENINŢĂRI, PRESIUNI, ABUZURI

1. Īmpotriva membrilor AP cu funcţii publice
Īn luna octombrie 2003, Acţiunea Populară a prezentat īntr-o conferinţă de presă o afacere de deturnare a unor fonduri uriaşe (18 milioane de euro) din bani publici, īn urma contractului de restaurare a Palatului de Justiţie, contract semnat de Rodica Stănoiu, ministrul justiţiei. Cu acest prilej, Acţiunea Populară a făcut un apel public, atīt membrilor săi de partid, cīt şi tuturor cetăţenilor romāni interesaţi de această problemă, să adreseze Ministerului de Justiţie solicitarea de a le fi prezentate documentele care au stat la baza acestui contract dubios.
La cererea Ministerului Justiţiei adresată Parchetului General, sute de membri ai Acţiunii Populare au fost chemaţi la Poliţie pentru a fi anchetaţi pe motivul că au solicitat, īn baza Legii 544, obţinerea de informaţii publice. Din dispoziţia ministrului de interne Ioan Rus, zeci de poliţişti au participat la o acţiune gravă de intimidare sau chiar de terorizare a membrilor unui partid politic de opoziţie. La domiciliile membrilor noştri s-au deplasat echipe de cīte doi poliţişti care le-au cerut, fără să li se dea vreo explicaţie, să se prezinte īn decurs de 24 de ore la diverse secţii de poliţie, īn scopul creării de panică īn rīndul cetăţenilor, astfel īncīt nimeni să nu mai īndrăznească să se folosească de Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. S-au făcut anchete la domiciliu punīndu-se īntrebări vecinilor şi administratorilor de bloc cu privire la obiceiurile şi anturajul cetăţenilor care au cerut aplicarea legii 544/2001.

Īn octombrie 2003, Acţiunea Populară a prezentat īntr-o serie de conferinţe de presă afacerile lui Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor, dezvăluind modul īn care acesta şi-a īnsuşit fonduri PHARE prin intermediul firmelor la care este acţionar şi modul īn care a scos din ţară mari sume de bani prin asocierea sa cu firme off-shore. Ioan Rus a ameninţat Acţiunea Populară, anunţīnd că va reacţiona dur īmpotriva celor care au prezentat afacerile sale. Ministrul de Interne a declarat că are īn subordine Poliţia şi Jandarmeria şi un serviciu secret abilitat de guvernul Năstase să intercepteze telefoanele, să facă filaj, percheziţii şi confiscări fără mandat de la Parchet, şi că īl va folosi.
Īn luna noiembrie 2003, membrii Acţiunii Populare au īmpărţit pe străzile Bucureştiului pliante al căror mesaj urmărea prezentarea partidului şi a punctelor sale de vedere. Dan Matei Agathon, secretarul general al partidului de guvernămīnt, a adresat o cerere Ministerului de Interne căruia i-a cerut să intervină de urgenţ㠓pentru că aceste manifestări nu pot rămīne nesancţionate".
La Buzău, şefa organizaţiei locale a AP, doamna Haritina Crăiţă, consilier municipal, a fost victima unui abuz incredibil. La propunerea primarului PSD al Buzăului, consilierii PSD au votat excluderea din şedinţa consiliului local a doamnei Crăiţă, care īi acuzase cu dovezi de acte de corupţie īn administraţia locală.
Īn judeţul Dolj, comuna Brădeşti, domnul profesor Cezar Durleşteanu este directorul şcolii generale din localitate. Imediat ce şi-a anunţat intenţia de a candida la primărie din partea Acţiunii Populare, domnul Durleşteanu a fost ameninţat de către inspectorul general al judeţului Dolj cu excluderea din īnvăţămīnt.

Īn judeţul Mehedinţi, comuna Bācleş, doamna Sidonia Laşcu este medic de familie. Locuieşte cu chirie īntr-o locuinţă de serviciu acordată de primărie de mai mult de 15 ani. Contractul de īnchiriere a fost reīnnoit ultima oară pīnă īn 2007. Cu toate acestea, primarul PSD din localitate a ameninţat-o pe doamna Laşcu cu rezilierea abuzivă a acestui contract īn urma adeziunii pe care aceasta a depus-o la Acţiunea Populară.
Īn judeţul Vrancea, domnul Neluţu Petrea, la numai o zi după ce a devenit preşedintele organizaţiei locale a AP, a fost convocat de directorul Direcţiei Sanitar-veterinare a judeţului, care, din ordinul prefectului, i-a cerut să dezmintă faptul că este membru al AP şi să declare că nu va candida la alegerile locale, fiind ameninţat că, īn caz contrar, va fi īnlăturat de la dispensarul veterinar la care lucrează.
Īn judeţul Teleorman, comuna Slobozia Māndra, doamna Tatiana Heicu, funcţionară la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, bancă de stat, a primit o felicitare de Paşti din partea mea. Imediat a fost convocată de către conducere şi interpelată violent: “Te-ai dat cu Constantinescu?”
Inginerul Ilie Ioan, angajat al Furnalului din Călan, īntreprindere de stat, a fost chemat de către inginerul-şef care l-a anunţat că directorul īntreprinderii s-a īnscris īn PSD şi i-a cerut să facă la fel, sub ameninţarea că va rămīne fără loc de muncă.

2. Īmpotriva oamenilor de afaceri
Domnul Mircea Spćtćceanu, patronul unei firme de construcţii din Sćlaj, a informat echipa de investigaţii a Acţiunii Populare despre faptul cć una dintre firmele lui ministrului de interne, Ioan Rus, SCC Napoca SA, construieşte Parcul Industrial din Cluj cu milioane de euro din fonduri europene. Urmare a discuţiilor pe care le-a avut cu Acţiunea Popularć, domnului Spćtćceanu i s-a īntocmit un dosar penal pentru faptul cć ar fi plćtit cu īntīrziere un cec de 34 de milioane de lei (cca. 800 euro). Aceasta īn timp ce firma RMB Inter Auto SRL, la care este acţionar ministrul Ioan Rus, avea, īn luna septembrie 2003, debite acumulate cćtre bugetul de stat īn valoare de 23.555.781.161 lei (612.379 euro).
Domnul Adrian Toader, preşedintele organizaţiei judeţene Vālcea a Acţiunii Populare, este un mic producător de īncălţăminte. Īnainte de a intra īn Acţiunea Populară, firma domnului Toader derula 14 contracte cu firme de stat din mai multe judeţe pentru dotarea gardienilor publici cu īncălţăminte adecvată. Imediat după adeziunea domnului Adrian Toader la Acţiunea Populară, contractele nu au mai fost reīnnoite, astfel că au fost reziliate toate contractele de către instituţiile de stat.

REFUZUL ACORDĂRII DE SEDII.
ABUZURI ALE PSD LA SEDIILE ACŢIUNII POPULARE
Autorităţile locale, conduse de partidul de guvernămīnt, refuză să pună legea īn aplicare cīnd e vorba de acorda sedii filialelor locale ale Acţiunii Populare. Cu toate că īn multe cazuri există sedii disponibile, iar legea prevede că autorităţile locale sīnt obligate să le īnchirieze cu prioritate partidelor politice, acest lucru nu se īntīmplă īn practică, liderii PSD locali preferīnd să acorde spaţii unor asociaţii sau fundaţii.
Filialele Mureş, Buzău, Galaţi si altele sīnt īn proces cu primăriile ca urmare a nerespectării legii de către acestea din urmă. Īn judeţul Prahova, situaţia este şi mai absurdă. Deşi Acţiunea Populară, prin fuziunea cu Partidul Popular Creştin, a obţinut un sediu ce a aparţinut PPC, primăria i-a interzis AP să folosească sediul astfel dobīndit.
La Sibiu, deşi erau īndeplinite toate condiţiile legale, deşi oficiali ai primăriei i-au invitat pe liderii organizaţiei locale a AP să vadă sediul propus pentru a le fi atribuit, deşi juriştii primăriei şi-au dat avizele pe proiectul de Hotărīre a Consiliului local, consilierii locali ai PSD au respins atribuirea respectivului sediu către Acţiunea Populară, īmpotriva oricărei prevederi legale.
Organizaţia Acţiunii Populare din Tecuci a fost victima unei măsuri ilegale şi violente ale primăriei. La comanda viceprimarului PSD Ioan Corneschi, la adăpostul īntunericului nopţii, mai mulţi angajaţi ai primăriei, ajutaţi de gardieni publici, au smuls şi au furat īnsemnele Acţiunii Populare de pe sediul Organizaţiei Judeţene Galaţi. Organizaţia locală a dat īn judecată pentru furt pe cei responsabili, dar, deşi viceprimarul a recunoscut fapta, instanţa doar l-a amendat cu 5 milioane de lei (115 euro) pentru abuz īn serviciu, iar cei care au demontat firma au fost scoşi de sub urmărire penală. Īn acelaşi caz abuziv, īntr-un alt dosar, īn care Organizaţia Judeţeană Galaţi a cerut daune morale, despăgubiri şi obligarea pīrītului de a monta firma la loc, Judecătoria Tecuci a acordat doar “dreptul” părţii vătămate de a-şi ridica firma, depozitată īn clădirea primăriei Tecuci. Īn urma recursului promovat de AP Galaţi, dosarul a ajuns la Īnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde aşteaptă termen īncă din luna noiembrie 2003.
La o lună după īnfiinţarea Acţiunii Populare, Solidaritatea Universitară, organizaţie non-guvernamentală a profesorilor universitari şi a cercetătorilor ştiinţifici din Romānia, a permis afişarea la sediul său a unui banner cu īnsemnele Acţiunii Populare. A doua zi după instalarea banner-ului, o echipă a Regiei autonome care administrează patrimoniul statului, aflată īn subordinea Guvernului, a īnlăturat banner-ul şi l-a confiscat.
PSD face presiuni nu numai asupra filialelor locale ale Acţiunii Populare, ci chiar asupra sediului central. Regia care administrează clădirea īn care ne desfăşurăm activitatea, regie aflată direct īn subordinea Guvernului, a mărit abuziv, īn 2002, cu 300% valoarea chiriei stabilită prin contract, deşi īn acelaşi contract, īncheiat pe 10 ani, se stipulează că majorarea chiriei se face numai pe măsura inflaţiei. Īn urma refuzului nostru de a plăti chiria mărită, regia ne-a dat īn judecată cerīnd instanţei sa ne oblige nu numai la plata facturilor mărite dar şi la evacuarea din sediu a Acţiunii Populare.
ABUZURILE ASUPRA ACŢIUNII POPULARE LA ALEGERILE LOCALE
La īnceputul lunii mai 2004, Dumitru Tămbălău, īn calitate de curier, s-a trecut fraudulos drept candidat la primărie pe listele care cuprindeau candidaturile Acţiunii Populare pentru Primăria şi Consiliul local din Drăgăneşi, judeţul Olt, īn locul lui Mircea Medinţu, cel desemnat oficial de partid pentru această candidatură. AP a informat imediat Biroul Electoral că Dumitru Tămbălău nu reprezintă Acţiunea Populară, nu se bucură de sprijinul Acţiunii Populare şi nu este nici măcar membru al Acţiunii Populare. Īntr-o primă instanţa AP a obţinut din partea Biroului electoral Drăgăneşti anularea candidaturii frauduloase.
Dumitru Tămbălău a contestat această decizie a Biroului electoral de circumscripţie la Judecătoria Caracal, dar nu a avut cīştig de cauză. Surpriza a venit după ce a făcut recurs şi la această decizie la Tribunalul Olt, care a dat o hotărīre definitivă şi irevocabilă privind candidatura lui Dumitru Tămbălau pe listele AP. Īn ciuda tuturor eforturilor Acţiunii Populare, Dumitru Tămbălău a rămas candidatul pentru primăria Drăgăneşti īn detrimentul lui Mircea Medinţu, alesul oficial al AP.
Īn 10 mai 2004, Mihai Codreanu, actualul primar şi candidat al PSD la primăria comunei Iana, judeţul Vaslui, l-a agresat pe Ioan Bărbăscu, contracandidatul său din partea Acţiunii Populare. Mihai Codreanu a intrat īn localul aparţinīnd candidatului AP la primărie, domnul Ioan Bărbăscu, şi, după ce l-a ameninţat să nu īl mai concureze pentru postul de primar, l-a bătut cu sălbăticie.
Un alt abuz la adresa Acţiunii Populare s-a petrecut tot īn judeţul Vaslui, īn comuna Pochidia, unde preşedintele Biroului Electoral din localitate, Ion Plăcintă, i-a īmpiedicat pe membrii AP să depună listele cu candidaţi. Acesta a refuzat să primească listele pe motiv că nu erau īnvelite īn dosare de carton, după care i-a aruncat pe uşă afară pe reprezentanţii AP. Īn urma acţiunii īn justiţie pe care a promovat-o Acţiunea Populară, instanţa a refuzat să sancţioneze abuzul grosolan al lui Ion Plăcintă.
Īn localitatea Năvodari, judeţul Constanţa, Biroul electoral de circumscripţie a refuzat īnscrierea candidaţilor AP īn cursa pentru Primărie, motivīnd că partidul trebuie să īşi schime atīt denumirea, din Acţiunea Populară īn Partidul Acţiunea Populară, cīt şi sigla, din AP īn PAP, deşi conform Statutului AP art.1 şi art. 2, denumirea partidului este Acţiunea Populară - prescurtat AP, iar semnul permanent este grupul de litere AP.
Īn comuna Axintele din judeţul Ialomiţa, dintre toate partidele īnscrise īn lupta electorală, doar Acţiunii Populare i s-au cerut de către Biroul electoral de circumscripţie toate documentele care sīnt necesare numai pentru īnscrierea la Biroul Electoral Central (hotărīre judecătorească, cod fiscal, semn electoral etc.), deşi legea nu prevede acest lucru pentru īnscrierea candidaţilor la birourile electorale de circumscripţie.
Īn localitatea Beciu din judeţul Teleorman, liderii locali PSD l-au ameninţat pe Gheorghe Manea, candidatul AP la Primărie, să nu se īnscrie īn cursa electorală pentru Primărie deoarece “au informaţii” că filialele locale “nu ar fi legal constituite” şi că oricum Biroul electoral de circumscripţie va respinge listele de candidaţi din partea AP.
Īn judeţele Bacău, Vrancea, Dolj, Mehedinţi, Curtea de Conturi a obligat conducerile judeţene ale Acţiunii Populare să le pună la dispoziţie īntreaga listă statistică (adrese, numere de telefon etc.) privind candidaturile din partea AP, deşi legea nu prevede acest lucru.
Īn municipiul Ploieşti, Biroul electoral de circumscripţie a anulat tragerea la sorţi pentru alegerea membrilor Biroului electoral, deoarece cīştigătorul a fost din partea Acţiunii Populare.
Primăria sectorului 2 din Bucureşti a tăiat pur şi simplu, fără nici o bază legală, 6 bannere cu candidatul Acţiunii Populare, Mugur Ciuvică, care erau legal amplasate īn sectorul respectiv.

Biroul Electoral Central a refuzat să ia īn considerare o hotărīre a Justiţiei. Īn hotărīrea prin care Tribunalul dispune īnregistrarea Acţiunii Populare īn registrul partidelor politice, instanţa a deformat denumirea formaţiunii politice īn “Partidul Acţiunea Popular㔠īn loc de “Acţiunea Populară”. Ca urmare, Acţiunea Populară a iniţiat o acţiune īn justiţie pentru corectarea denumirii partidului, şi a obţinut o hotărīre favorabilă īn data de 19 mai 2004. Biroul Electoral Central a transmis īnsă Birourilor electorale din ţară denumirea greşită a partidului nostru, astfel că pe buletinele de vot apare “Partidul Acţiunea Populară”. Deşi am adus la cunoştinţa BEC hotărīrea instanţei care consfinţeşte că denumirea corectă a partidului este “Acţiunea Populară”, Biroul Electoral Central refuză să pună īn aplicare această hotărīre şi să corecteze denumirea partidului pe buletinele de vot.
Poliţia din comuna Dragalina, judeţul Călăraşi, urmăreşte maşinile Acţiunii Populare şi pe candidatul partidului la funcţia de primar, Şeiteanu Ion, pe toată de la īnceputul campaniei electorale spunāndu-i „să o lase mai moale că nu are nici o şansă”. Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului a controlat unitatea comercială la care acesta este patron şi l-a amendat din aceleaşi motive.
Īn comuna Perişoru, judeţul Călăraşi, primarul PSD Bucur Vasile i-a interzis candidatului Acţiunii Populare, Moraru Gheorghe, să-şi instaleze un banner şi să lipească afişe, de vreme ce dumnealui – primarul - nu are banner.
Primarul PSD din comuna Dragoş Vodă, judeţul Călăraşi, pune membrii PSD să agreseze toate persoanele care intră īn sediul Acţiunii Populare din localitate.

ASCULTAREA TELEFOANELOR
Īncepīnd cu anul 2001 am adunat probe foarte solide care dovedesc că eu, familia mea şi colaboratorii mei apropiaţi sīntem supuşi unei supravegheri constīnd īn interceptarea convorbirilor telefonice, inventarierea persoanelor care mă vizitează, īnregistrarea discuţiilor desfăşurate īn cadru privat şi informarea promptă a primului-ministru asupra identităţii persoanelor şi conţinutului convorbirilor avute la domiciliul meu.
Ca urmare, am cerut, īn ianuarie 2002, Serviciului Romān de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi Parchetului General, să mă informeze dacă sīnt sau nu supravegheat telefonic şi pentru ce motiv. Deşi sīnt obligate prin lege, aceste instituţii au refuzat să confirme sau să infirme dacă telefoanele mi-au fost ascultate, deşi īn cazurile similare ale unor ziarişti respectivele instituţii au infirmat interceptarea convorbirilor telefonice.



27/05/2004                                                                                                                           Emil Constantinescu
                                                                                                                                               Preşedintele Acţiunii Populare