Declaraţie Emil Constantinescu

 

Un comunicat transmis agenţiei Mediafiax de Uniunea PSD+PUR ieri, 7 oct. 2004, conţine un număr de afirmaţii neadevărate faţă de care Preşedintele Acţiunii Populare, domnul Emil Constantinescu, preşedintele României între 1996 şi 2000, se simte obligat să aducă importante rectificări. În consecinţă, vă rugăm să daţi publicităţii, ca drept la replică, următoarea

Declaraţie politică
În încercarea disperată de a induce din nou în eroare opinia publică din România cu privire la gravele deficienţe provocate de guvernarea PSD în procesul de integrare europeană a României, atât prin întârzierea reformelor, cât şi prin favorizarea corupţiei şi prin încălcarea sistematică a condiţiilor politice de aderare, PSD şi acoliţii săi falsifică fără ruşine realitatea.
Afirmând că „CDR a adus România în pragul incapacităţii de plată”, PSD+PUR comit un fals grosolan. Nimeni nu ştie mai bine decât PSD că dificultăţile economice ale României din 1997 şi 1998 proveneau exclusiv din politica dezastruoasă a propriului guvern, condus de Nicolae Văcăroiu, şi din negocierea lamentabilă de către acelaşi guvern Văcăroiu a termenelor de rambursare a împrumuturilor externe. Guvernul PDSR a adus România în pragul falimentului, iar guvernul CDR a reuşit să salveze România, plătind la timp datoriile contractate de clica PDSR.
Afirmând că, în timpul guvernării 1996-2000, „corupţia a atins asemenea proporţii încit preşedintele de la acea vreme, Emil Constantinescu, a declarat că nu-i mai face faţă”, PSD+PUR comite al doilea fals, la fel de grosolan. Nu am declarat niciodată că aş fi fost învins de corupţie. Dimpotrivă, am declarat în repetate rânduri că am învins corupţia de stat, ceea ce era purul adevăr. Faptul că legislaţia anti-corupţie, pe care guvernarea Iliescu-Văcăroiu avusese grijă să nu o adopte, s-a adoptat şi aplicat în timpul mandatului meu – amintesc Legea pentru prevenirea şi sancţionarea actelor de corupţie, Legea contra jocurilor piramidale, Legea răspunderii ministeriale, Legea prevenirii şi sancţionării spălării banilor murdari, Legea funcţionarului public, – evidenţiază clar că, spre deosebire de guvernarea PDSR şi a acoliţilor acestuia, majoritatea parlamentară CDR şi eu personal ne-am angajat direct în bătălia contra corupţiei. Faptul că au ajuns în justiţie mari afaceri de corupţie şi jaf din banii statului – Dosarul „Îngrăşăminte chimice”, Dosarul „Flota”, Dosarul „Zaher”, Dosarul „Ţigareta 2”, Dosarul „Jimbolia”, Dosarul „Solventul”, Dosarul „Bancorex”, Dosarul „Porţelanul”, şi altele asemenea, care au dovedit implicarea instituţiilor statului in timpul guvernării Iliescu-Văcăroiu în grave acte de contrabandă şi corupţie – şi că statul a recuperat din aceste acţiuni în justiţie peste 7 miliarde de dolari, principalii vinovaţi direct fiind condamnaţi prin sentinţe definitive, dovedeşte că lupta cu corupţia a „Administraţiei Constantinescu” a fost consecventă şi eficientă. Nu e răspunderea mea, ci a preşedintelui Iliescu şi a guvernului PSD condus de Adrian Năstase că aproape toate persoanele condamnate în aceste dosare au fost graţiate sau au beneficiat chiar de recursuri în anulare imediat după alegerile din 2000 demonstrându-se astfel că toţi cei îmbogăţiţi din contrabandă şi jaf pot să-şi continue afacerile fără teamă, sub protecţia PSD.
E adevărat că nu pot afirma că guvernul Năstase sau preşedintele Iliescu ar fi fost „învinşi de corupţie”, pentru că, în contrast cu administraţia pe care am condus-o eu, regimul Iliescu-Văcăroiu-Năstase a participat direct şi a beneficiat fără jenă el însuşi de acte de corupţie. Amintesc PSD+PUR că nici un demnitar al Administraţiei Constantinescu nu a fost declarat de vreun ziar „unitate de măsură a corupţiei”, nici unul nu a purtat porecla de „Şpagă”, nici unuia nu i s-au numărat casele sau procentele.
Amintesc, în fine, opiniei publice că toate eforturile guvernării actuale de
a dovedi cu probe în justiţie existenţa unor presupuse cazuri de corupţie în guvernarea anterioară au eşuat lamentabil. Mai mult, Uniunea PSD+PUR are ca membri de marcă un număr impresionant de foşti demnitari din guvernarea 1996-2000: fostul ministru al Reformei, dl. Spineanu, fostul ministru al finanţelor, dl. Remeş, fostul ministru al Internelor, dl. C. Dudu Ionescu, foştii miniştri ai Protecţiei Sociale, dna Smaranda Dobrescu şi dl. Alexandru Athanasiu, fostul ministru al Comunicaţiilor, dl. Sorin Pantiş, fostul Ministru al Relaţiei cu Parlamentul, dl. Bogdan Niculescu-Duvăz, şi chiar pe fostul ministru al Afacerilor Externe, dl. Adrian Severin. Din două – una: sau toţi aceştia nu sunt corupţi, ci sunt competenţi, şi atunci e greu de înţeles cum guvernul de coaliţie era incompetent şi corupt, sau sunt, dimpotrivă, incompetenţi şi corupţi, şi atunci PDS+PUR se dovedeşte a fi un azil politic pentru foştii demnitari corupţi şi incompetenţi.
Asemeni tuturor partidelor democratice, Acţiunea Populară salută concluziile raportului Comisiei Europene, constatând din nou că Uniunea Europeană este mai interesată de integrarea României în structurile europene decât regimul Iliescu-Năstase. Spre deosebire de propagandiştii PSD+PUR, raportul Comisiei Europene recunoaşte din nou faptul că reformele care permit progresul în integrarea europeană a României au început abia în 1997, după alegerile care au pus capăt celor 7 ani de supremaţie politică a PDSR-PSD şi a aliaţilor săi din „patrulaterul roşu”, precum şi faptul că reforma economică şi instituţională asumată cu curaj de guvernarea 1996-2000 s-a dovedit durabilă, permiţând creşterea economică începută în 2000. De asemenea, Acţiunea Populară consideră că trebuie să salute generozitatea Comisiei Europene, care, mai ales în perspectiva alegerilor care se apropie, şi care ar putea modifica radical ritmul şi seriozitatea demersurilor de integrare, a dat un răgaz ţării noastre să elimine efectele perverse ale deficitului de democraţie de care se face vinovată guvernarea PSD+PUR, instituind monitorizarea îndeplinirii condiţiilor de integrare fără să modifice deocamdată calendarul aderării României la UE.


08/10/2004                                                                                                                           Emil Constantinescu
                                                                                                                                               Preşedintele Acţiunii Populare