Guvernul neglijează integrarea īn favoarea interesului electoral

 

DECLARAŢIA
domnului Emil Constantinescu, preşedintele Acţiunii Populare,
la conferinţa de presă din 27 mai 2004

Am decis să repun īn discuţie problematica integrării europene din trei motive.
Mai īntīi, pentru că integrarea a fost, este şi rămāne o temă de politică majoră, vizānd interesul naţional al Romāniei.
Apoi, pentru că procesul de integrare, acum monitorizat īndeaproape de oficialii Uniunii Europene, se apropie de două scadenţe iminente. La 15 iunie va avea loc reuniunea UE-Romānia, care va examina ritmul negocierii şi implementării legislaţiei europene, dar şi modul cum au fost respectate angajamentele asumate de guvernul Năstase, adică cele 131 de teme „pentru acas㔠cu care s-a īncercat soluţionarea situaţiei de criză īn care s-a intrat īn martie cu ocazia dezbaterilor raportului Nicholson. Celălalt termen este īn septembrie cīnd va apărea raportul de ţară.
Al treilea motiv pentru care am decis să intervin pe tema integrării este că īmi propusesem să discut aceste probleme īntr-o emisiune de multă vreme programată la ProTV, numai că am fost anunţat acum o zi că această emisiune nu poate avea loc deoarece, fiind campanie electorală, liderii partidelor nu au voie să apară īn emisiuni televizate. Este cel puţin ciudat că, pe tema integrării europene, liderii partidului de guvernămānt – uneori chiar candidaţi īn alegerile locale, cum este domnul Geoan㠖, se pot exprima oricānd şi oricāt, dar nu şi liderii partidelor de opoziţie. Din nou se dovedeşte, dacă mai era nevoie, că interesele electorale ale PSD sunt prioritare, īn dauna interesului naţional.
Pentru alegerile locale, PSD şi-a mobilizat toate mijloacele, de la agresarea şi şantajarea competitorilor la presiunea asupra televiziunilor, blocīnd orice dezbatere demnă de acest nume, numai şi numai pentru interesele sale electorale. Tema cea mai importantă a anului 2004 nu este cea a perpetuării puterii partidului-stat, ci īncheierea īn acest an a negocierilor cu Uniunea Europeană. A devenit evident pentru oricine că prioritatea regimului Iliescu-Năstase este păstrarea cu orice preţ a puterii īn beneficiul propriu, al oligarhiei de baroni PSD şi de clienţi şi complici ai acestei oligarhii prădătoare. Īn schimb, integrarea este tratată cu nepăsare, iar criticile sīnt respinse cu aroganţă.
Īncheierea negocierilor cu Uniunea Europeană, principala responsabilitate politică a guvernului Năstase, este şi cel mai răsunător eşec al acestui guvern. Acţiunea Populară, eu personal, am semnalat pericolul iminent al ratării termenelor care trebuiau respectate de guvern īncă din anul trecut, şi am cerut atunci preşedintelui Iliescu să devină el īnsuşi garantul acestui proces. Cele semnalate de noi la īnceputul lui 2003 au devenit flagrante la sfārşitul aceluiaşi an, odată cu Raportul de ţară al Comisiei Europene, care nu a acordat Romāniei statutul de economie de piaţă funcţională īn 2003, statut pe care īl acordase Bulgariei īncă din 2002. Īn primele luni ale anului 2004, rezoluţia Parlamentului European a agravat lucrurile, semnalānd că, Romānia a īncetat să īndeplinească condiţiile politice ale integrării īn UE, deoarece legea nu este respectată, iar justiţia şi administraţia sunt aservite intereselor de grup ale partidului de guvernămānt.
Guvernul Năstase şi-a luat atunci 131 de angajamente, faţă de Romānia şi faţă de Uniunea Europeană. S-a recurs şi la o restructurare, nu mai puţin de 7 miniştri primind atribuţii īn privinţa integrării europene. La 15 iunie va fi evaluată īndeplinirea acestor angajamente, iar īn septembrie – nu īn noiembrie, ca de obicei, datorită faptului că urmează să se schimbe radical componenţa Comisiei Europene īn urma alegerilor pentru Parlamentul European –, se va da publicităţii raportul de ţară. Or, pentru păstrarea cu orice preţ a avantajului electoral care permite PSD să abuzeze de putere pentru a-şi īmbogăţi liderii, constatăm acum, la mai puţin de o lună faţă de termenul decisiv de 15 iunie, că angajamentele asumate de Guvernul Năstase nu pot fi īndeplinite. Şi, mai mult, că, angajat exclusiv īn bătălia electorală pentru controlul asupra administraţiei locale, guvernul Năstase ia măsuri populiste īn flagrant contrast cu direcţiile necesare integrării. Īngheţarea datoriilor unui mare număr de īntreprinderi falimentare, īncălcarea dreptului de proprietate prin preconizatele măsuri de rebranşare obligatorie a proprietarilor care au decis să-şi creeze propria alternativă faţă de preţurile aberante impuse de monopolul de stat asupra īncălzirii apartamentelor - reflex clar al refuzului de a reforma sistemul energetic şi de termoficare - sunt doar două recente exemple ale sabotării de către guvern a procesului de integrare europeană.
O altă acţiune a partidului de guvernămānt care dovedeşte lipsa totală de responsabilitate faţă de propriile angajamente a condus la decapitarea a două ministere cu sarcini importante īn această privinţă - Ministerul de Externe şi cel al Administraţiei Publice şi Internelor – īn speranţa cīştigării posturilor de primar la Bucureşti şi Cluj. Īn realitate, partidul domnului Năstase a trimis īn concediu exact pe acei doi miniştri care poartă īntr-o mare măsură răspunderea eşecului integrării europene. Preocupat mai mult de utilizarea fondurilor europene īn beneficiul firmelor la care e acţionar, ministrul Ioan Rus rămīne vinovat, direct şi personal, de gravele deficienţe īn funcţionarea poliţiei şi a administraţiei publice de care răspunde. Este responsabil de politizarea instituţiilor īn subordine, de aservirea poliţiei şi a administraţiei intereselor politice ale oligarhiei PSD şi de o īntreagă birocraţie coruptă, ale cărei abuzuri sunt zilnic demascate de presă şi de opinia publică. Tot astfel, socotim că ministrul de externe Mircea Geoană este direct responsabil de gravele erori diplomatice care au suscitat numeroase tensiuni īn relaţia politică dintre Romānia şi Uniunea Europeană. Dacă domnul Năstase īşi imaginează că poate transforma două eşecuri lamentabile īntr-o victorie, se īnşeală amarnic.
Acţiunea Populară a denunţat īncă de acum 6 luni malversaţiile păstorite de ministrul Ioan Rus, care, exact ca doamna Puwak, a abuzat de poziţia sa pentru a dirija fonduri europene către firmele īn care are un interes direct, pe care īnsă a omis să-l declare aşa cum i-o cere legea. Revenim asupra acestei chestiuni şi azi, şi vom reveni pānă ce se vor lua măsurile care se impun.
Īn privinţa politicii externe, ar fi incorect să nu recunoaştem că, īntr-un context internaţional radical modificat de tragedia de la 11 septembrie 2001, aderarea Romāniei la NATO a devenit o realitate. Ministrul Geoană personal, ca şi īntregul guvern Năstase, sunt īnsă răspunzători de faptul că au condus īn aşa fel procesul politic de integrare īn NATO īncāt l-au transformat, dintr-un proces complementar de integrare īn structurile Occidentului democratic, īntr-o alternativă la integrarea europeană. Īn mod particular, ministrul de externe, cu excesul său de zel şi o superficialitate īncrezută, a suscitat tensiuni politico-diplomatice īn relaţia Romāniei cu Uniunea Europeană. Imediat după numirea sa īn funcţia de ministru de externe, īn ianuarie 2001, domnul Geoană a preluat şi funcţia de preşedinte īn exerciţiu al OSCE, īn virtutea desemnării, īncă din 1999, a ţării noastre pentru această importantă demnitate internaţională. Īn mai 2001, OSCE a avut obligaţia de a contribui la soluţionarea crizei din Macedonia. Fără prea multe consultări, şi fugind de responsabilitatea care īi revenea direct, preşedintele īn exerciţiu al OSCE a evitat să se implice direct īn rezolvarea crizei şi a numit ca reprezentant personal al său īn Macedonia pe fostul ambasador american Robert Frowlick. Acesta, considerat autoritar şi neinspirat de către partenerii de dialog, departe de a soluţiona, a agravat criza, determinīnd partidele politice albaneze să semneze un acord secret cu rebelii albanezi. Acest acord, imediat respins de preşedintele Trajkovski şi de Parlamentul macedonean, a suscitat o tensiune majoră cu comandamentul francez al trupelor ONU, precum şi cu cea mai mare parte a statelor NATO şi UE. A fost nevoie de o reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe ai statelor NATO la Budapesta şi de īnlocuirea ambasadorului american cu Max van der Stoel, experimentatul fost Comisar pentru minorităţi, pentru ca, abia īn august 2001, să poată fi găsită o soluţie criza macedoneană.
Exact un an mai tārziu, īn august 2002, a izbucnit un conflict diplomatic deschis pe tema competenţelor Curţii Penale Internaţionale. Am declarat public īncă de atunci că Romānia avea obligaţii aparte faţă de SUA prin Parteneriatul Strategic, astfel că decizia de a semna acordul de non-extrădare cerut de Statele Unite era inevitabilă. Dar diplomaţia, al cărei şef era domnul Geoană, a eşuat lamentabil īn faţa partenerilor din Uniunea Europeană, dovedindu-se incapabilă să sa explice īn prealabil argumentele acestui gest unilateral al Romāniei. O combinaţie caracteristică de desconsiderare şi ineficienţă a dus la tensionarea relaţiilor politico-diplomatice cu UE, la periclitarea credibilităţii noastre īn privinţa politicii externe - dosar īncheiat īncă din 2000, şi īn virtutea căruia guvernul Romāniei avea obligaţii precise pe care domnul Geoană le-a īncălcat.
Această atitudine arogantă s-a manifestat şi īn chestiunea atāt de spinoasă a războiului din Irak.
Romānia guvernată de PSD a rămas codaşă īn integrare nu doar īn structurile europene, ci şi īn procesul complex de reformă politico-militară impus de aderarea la NATO, drept care domnul Geoană, ca şi īntregul cabinet Năstase, a īncercat să compenseze prin exces de zel deficienţele de care rămāne responsabil, īmpingānd diplomaţia romānească īn cea mai gravă criză de īncredere īn relaţia cu ţările membre UE de la mineriadele din 1990-1991 şi pānă azi.
Aşadar, cel puţin o dată pe an, domnul Geoană a provocat cāte o criză majoră īn relaţia cu UE. Aceasta e contribuţia sa personală la īndeplinirea obiectivului de maxim interes naţional al integrării europene. Fie că a neglijat, cu superficialitate şi suficienţă, dialogul constant cu partenerii europeni, fie că nu mai are nici o audienţă şi nici un fel de credit īn cancelariile europene, fiind ignorat de interlocutori, domnul Geoană şi-a limitat mandatul la o relaţie – cāt de bună rămāne īncă de văzut īn viitorul imediat – cu oficialii americani. Excesul de zel, agitaţia fără sens şi insolenţa atitudinilor pe care ministrul de externe le copiază după modelul şefului său de partid, au compromis construcţia unor relaţii cordiale de cooperare regională moştenită din administraţia precedentă şi au lăsat Romānia exclusiv la discreţia actualei administraţii din SUA.
Īl cunosc destul de bine pe domnul Geoană. I-am prelungit mandatul de ambasador la Washington pentru că īn mediul politic american īşi construise relaţii folositoare ţării pe baza prestigiului guvernării CDR. Domnul Geoană a fost un ambasador util Romāniei la Washington, dar se pare că şi-a depăşit nivelul de competenţă atunci cānd a devenit ministru de externe al Romāniei. Pe de altă parte, nu am motive să cred că, brusc realocat spre o poziţie eligibilă pentru care nu are pregătirea necesară şi care presupune nu să joci tenis cu senatorii americani, ci să porţi de grijă unei capitale covīrşite de probleme deosebit de grave şi celor peste 2 milioane de cetăţeni romāni care o locuiesc, domnul Geoană va compensa cu ceva marile sale erori de la Externe.
Precipitat, avid de succese şi de foloase imediate, domnul Geoană nu este īn nici un caz o soluţie pentru Bucureşti după ce a ratat şansa de a fi o soluţie pentru integrarea armonioasă şi demnă a Romāniei īn spaţiul politic european şi euroatlantic.


27/05/2004                                                                                                                   Biroul de presa al Actiunii Populare