Emil Constantinescu la Conferinţa Regională a Universităţilor membre AUF


Domnul Emil Constantinescu, în calitate de membru al Înaltului Consiliu al Francofoniei, a participat zilele acestea la o prestigioasă manifestare a Francofoniei.

Între 11 şi 14 noiembrie, se desfăşoară la Bucureşti şi Sinaia Conferinţa Regională a Rectorilor Universităţilor membre ale Agenţiei universitare a Francofoniei în Europa centrală şi orientală (CONFRECO), organizată de AUF în colaborare cu Universitatea din Bucureşti şi cu Ambasada Franţei în România. La Conferinţă participă, alături de rectorii universităţilor membre AUF din regiune, preşedinţi şi rectori ai unor universităţi franceze, consilieri culturali ai ambasadelor Franţei în ţările din zonă (Bielorusia, Bulgaria, Georgia, Macedonia, Moldova, Polonia, Polonia, România, Serbia şi Muntenegru).

Emil Constantinescu a fost invitat în calitate de fost Rector al Universităţii din Bucureşti, de promotor activ al mişcării francofone, care a sprijinit şi a inaugurat, la Bucureşti, Biroul pentru Europa centrală şi orientală al Francofoniei.

În cuvântul rostit la Şedinţa de deschidere, în Aula Magna a Universităţii din Bucureşti, Emil Constantinescu a adresat Conferinţei un salut din partea societăţii civile, al lumii academice româneşti şi al Consiliului Francofoniei. Domnia sa a insistat asupra instituţiilor şi valorilor comune care au străbătut războaie şi persecuţii de tot felul şi care reprezintă adevăratul nucleu al integrării europene: „ataşamentul nostru pentru cultura şi valorile europene ne-a ajutat să supravieţuim şi a fost, pentru mulţi români, Calea Regală a Libertăţii, a unei voinţe tainice, dar de nezdruncinat, de a ne păstra identitatea europeană”.
12 noiembrie 2004                                                                                                      Biroul de presă al Acţiunii Populare