Propunerea domnului Emil Constantinescu privind candidaţii la Preşedinţie

 

PROPUNEREA
domnului Emil Constantinescu, preşedintele Acţiunii Populare,
prezentată īn conferinţa de presă din 7 octombrie 2004


          Acţiunea Populară solicită Guvernului Romāniei să adopte o ordonanţă de urgenţă care să completeze Legea nr. 370 din 20.09.2004 referitoare la alegerea Preşedintelui Romāniei.
Acţiunea Populară consideră că este nevoie de completarea Legii 370/2004 īn sensul introducerii obligativităţii pentru fiecare candidat la Preşedinţia Romāniei să depună o adeverinţă medicală recentă care să ateste, īn urma unui examen medical complet, starea de sănătate fizică şi psihică a acestuia.
          Retragerea domnului Theodor Stolojan a atras atenţia asupra riscului enorm care īl reprezintă alegerea īn funcţia de Preşedinte al ţării a unei persoane cu grave probleme fizice sau psihice.
Mă voi opri azi asupra unui singur exemplu: Corneliu Vadim Tudor, candidatul PRM la Preşedinţia Romāniei.
O serie de documente din procesul pe care l-am cīştigat īmpotriva lui Corneliu Vadim Tudor la Curtea Supremă de Justiţie demonstrează că īntre anii 2000 şi 2001 acesta a fost grav bolnav.
Astfel, potrivit Īncheierii şedinţei din 13 aprilie 2000 a Completului Curţii Supreme de Justiţie “apărătorul inculpatului [Corneliu Vadim Tudor] a depus la dosar cerere īnsoţită de acte medicale doveditoare, respectiv Certificatul medical nr. 239 din 3 martie 2000, liberat de I.D. HRM şi adeverinţa medicală nr. 064 din 2 aprilie 2000, eliberat de GAUDENT SRL, din care rezultă că inculpatul este īn imposibilitate de prezentare la acest termen de judecată, din motive de sănătate”.
          La termenul din 27 martie 2001 inculpatul Corneliu Vadim Tudor a lipsit din nou, avocatul declarīnd c㠓acesta nu se poate prezenta īn instanţă, fiind bolnav”.
O lună şi jumătate mai tīrziu, potrivit Īncheierii şedinţei din 8 mai 2001 “s-a īnvederat cererea formulată īn scris de apărătorul inculpatului prin care se solicită un nou termen, motivat de faptul că se află imobilizat la domiciliu după o intervenţie chirurgicală pe aortă”.
Īn fine, la termenul din 5 iunie 2001, Corneliu Vadim Tudor lipseşte din nou. Potrivit Īncheierii de Şedinţă, “Apărătorul inculpatului depune la dosar o cerere şi solicită acordarea unui nou termen, motivat de faptul că se află īn prezent īn convalescenţă după o intervenţie chirurgicală pe aortă, depunīnd īn acest sens un act medical”.
          După cum se vede, candidatul Corneliu Vadim Tudor este un om bolnav. Nimic nu ne garantează că starea sănătăţii lui este astăzi mai bună decīt era īn 2001. Un om cu o sănătate atīt de şubredă nu poate fi Preşedintele Romāniei. De aceea, examenul medical pentru toţi candidaţii la Preşedinţie este absolut obligatoriu.
Procedura modificării Legii 370/2004 prin Ordonanţă de Urgenţă ar permite introducerea acestei prevederi īn timp util. Dacă Guvernul Romāniei nu va avea īnţelepciunea necesară să modifice legea, domnul Vasile Māndroviceanu, deputatul Acţiunii Populare, va introduce un proiect de modificare a Legii īn Parlament.

 

07/10/2004                                                                                                                   Biroul de presa al Actiunii Populare