15 ani de la revoluţie
 


          Comemoram azi 15 ani de cand jertfa, curajul si viziunea celor mai buni dintre noi au deschis Romaniei drumul catre libertate si democratie. Fara indrazneala miilor de eroi anonimi care au infruntat atunci cu piepturile goale aparatul represiv al regimului comunist, destinul democratic si european al Romaniei n-ar fi putut exista.
          Am crezut atunci intr-un miracol in masura sa stearga intr-o clipa deceniile de opresiune ale dictaturii comuniste. Azi stim ca actul de eroism inspirat al celor care si-au riscat atunci viata nu se putea implini decat prin efortul fiecaruia dintre noi pentru ca intr-adevar Romania sa-si regaseasca destinul european, demnitatea si speranta in viitor. Gestul fondator al acestui efort comun de insanatosire morala si politica este restaurarea justitiei in demnitatea functiei sale de clarificare a responsabilitatilor pentru reprimarea si apoi pentru deturnarea revoltei populare din decembrie 1989. Avem datoria sa intelegem ce s-a intamplat atunci si sa ne opunem cu tarie impietatii cu care se incearca absolvirea celor vinovati.
Intre 17 si 22 decembrie 1989, represiunea exercitata la ordinul dictatorului de catre securitate si armata a ucis, a torturat si a privat de libertate sute de persoane. Dupa ce, in pofida acestei brutale represiuni, revolta populara din decembrie 1989 a provocat prabusirea regimului Ceausescu, alte sute de morti si mii de raniti au fost victimele unui spectacol al revolutiei, pus la cale de noua putere instaurata, in frunte cu Ion Iliescu. Principala misiune pe care Ion Iliescu si-a asumat-o atunci ca presedinte al Frontului Salvarii Nationale a fost aceea de a salva de la o dreapta judecata pe toti autorii crimelor din decembrie 1989, cu care a pactizat inca de-atunci, si carora le-a ramas fidel pana azi. Intre 1990 si 1997, dosarele represiunii din decembrie 1989 au zacut in uitare.
Intre 1997 si 2000, o munca uriasa, curajoasa si plina de abnegatie a facut ca aceste dosare sa existe si sa fie inaintate tribunalelor. Revenit la putere in 2000, Ion Iliescu si acolitii sai au exercitat din nou grave presiuni politice asupra justitiei. Pe diferite cai, de la gratierea sistematica a tuturor celor condamnati deja pentru crimele din decembrie 1989 la blocarea proceselor in curs si chiar prin anularea unor hotarari definitive de condamnare, puterea politica dintre 2000 si 2004 a asigurat impunitatea celor care au ucis, au torturat sau au dat ordinul de a ucide si de a tortura, sustinand chiar, prin vocea lui Adrian Nastase, ca votul popular in favoarea PSD prevaleaza asupra actului necesar de justitie.
           Recentele alegeri au creat din nou o bresa in structura monolitica a acestei puteri abuzive si indatorate fata de trecut. Actiunea Populara cere azi tuturor institutiilor statului sa-si faca datoria astfel incat crimele din 1989 sa nu ramana nepedepsite. Actiunea Populara cere Parchetului General sa ia de urgenta toate masurile necesare pentru a evita prescrierea acestor crime si sa inainteze de urgenta justitiei toate dosarele revolutiei din decembrie.AP cere tribunalelor sa-i judece pe toti faptuitorii acestor crime in deplina libertate de constiinta si cu celeritate, astfel incat sa restabileasca demnitatea actului de justitie in Romania. AP cere noului parlament sa sustina acest efort si sa permita fara ezitare acelora dintre membrii sai implicati in evenimentele din 1989, in frunte cu Ion Iliescu, sa raspunda in justitie pentru faptele care li se atribuie, cu atat mai mult cu cat aceste presupuse fapte au precedat in timp orice imunitate de care acestia ar putea dispune acum.
          Actiunea Populara cere noului presedinte al Romaniei, dl. Traian Basescu, sa dea neintarziat dovada fidelitatii sale fata de principiile democratiei si statului de drept, solicitand el insusi public tuturor institutiilor statului sa-si indeplineasca fara intarziere datoria sacra de a cerceta si sanctiona pe toti cei vinovati de crimele din decembrie 1989. Doar astfel societatea romaneasca va putea dobandi incredere in vointa noului presedinte de a indeplini angajamentele in virtutea carora a fost ales.


21 decembrie 2004                                                                                                             Emil Constantinescu
                                                                                                                                               Presedintele Actiunii Populare