Drept la replică

 

            Referitor la declaratiile deputatului PSD Ion Stan, fost presedinte al Comisiei de supraveghere a activitatii SRI in legislatura 2001-2004, privind secretizarea de catre CSAT, la cererea SRI, a dosarelor de securitate a unor demnitari, precizam ca in perioada decembrie 1999- decembrie 2000, ca si in intreaga perioada decembrie 1996- decembrie 2000, cat timp domnul Emil Constantinescu a fost presedintele Romaniei si presedinte al CSAT, nu a existat o astfel de cerere si nu s-a luat hotararea de secretizare a nici unui document legat de fosta Securitate din perioada comunista. Dimpotriva, s-a desecretizat arhiva Dunarea a fostei Securitati. Precizam, de asemenea, ca in conformitate cu Legea de organizare si functionare a CSAT si cu Legea Sigurantei Nationale, secretizarea sau desecretizarea unor informatii clasificate se face in urma unui vot in CSAT, in urma caruia se incheie un proces verbal care trebuie semnat de catre toti membri CSAT.

            Pentru elucidarea acestei probleme, domnul Emil Constantinescu, presedintele Romaniei in mandatul 1996-2000, considera necesar un comunicat al CSAT care sa clarifice aceasta problema, atat pentru mandatul 1996-2000 al presedintelui Constantinescu cat si pentru mandatele 1990-1996 si 2001-2004 ale presedintelui Iliescu, ca si pentru mandatul in curs al presedintelui Basescu. Pentru a facilita buna informare a opiniei publice, precizam ca membri CSAT in perioada 1996-2000 au fost urmatorii:

Presedintele CSAT- Emil Constantinescu

Vicepresedinte- primul ministru Victor Ciorbea/ Radu Vasile/ Mugur Isarescu

Ministrul Economiei- Calin Popescu Tariceanu/ Radu Berceanu

Ministrul de Interne- Gavril Dejeu/  Dudu Ionescu

Ministrul Afacerilor Externe- Adrian Severin/ Andrei Plesu/ Petre Roman

Ministrul Apararii- Victor Babiuc/ Dudu Ionescu/ Victor Babiuc/ Sorin Frunzaverde

Consilier presidential- Dorin Marian/ gen. Constantin Degeratu

Sef Stat Major- gen. Constantin Degeratu/ gen. Mircea Chelaru/ gen. Mihail Popescu

SRI- Virgil Magureanu/ Costin Georgescu

SIE- Ioan Talpes/ Catalin Harnagea

            Presedintele Emil Constantinescu dezaproba politica afirmatiilor lipsite de acoperire reala, mai ales cand acestea provin de la persoane care, prin natura functiei pe care au detinut-o sau o detin, ar trebui sa se abtina de la propagarea unor informatii incorecte.

 

13 aprilie 2006                                                                                                                                             Director Cabinet

Alina Stan