Retragerea contingentelor româneşti din Irak şi Afganistan:

 Punctul de vedere al preşedintelui Emil Constantinescu

 

 

În legătură cu poziţia exprimată de primul Ministru al României, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, şi de Ministrul Apărării, dl. Teodor Atanasiu, referitor la retragerea contingentelor româneşti din Irak şi Afganistan, dl. Emil Constantinescu, preşedintele României, 1996-2000, preşedintele Acţiunii Populare, precizează următoarele:

 

  1. În condiţiile în care o mare parte a statelor care au trimis trupe în Irak şi Afganistan – Polonia, Bulgaria, Ucraina, Italia, Marea Britanie – şi-au manifestat intenţia de a le retrage în conformitate cu un calendar stabilit de comun acord de către coaliţie, era firesc ca şi România să propună un demers similar.
  2. Anunţarea publică a acestui demers are avantajul de a corecta repetatele afirmaţii generale ale preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, în conformitate cu care trupele româneşti urmau să rămână în Irak „până la instaurarea deplină a democraţiei”, lăsând să se înţeleagă că, spre deosebire de alţi membri ai coaliţiei, România se angaja pe termen aproape nelimitat cu o prezenţă militară semnificativă departe de ţară, într-un mediu ostil.
  3. Era preferabil ca această iniţiativă a Guvernului României să fie anunţată mai puţin abrupt, cu precizări clare referitoare la modul în care ea respectă angajamentele anterior asumate în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA. În modul în care a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice, această decizie ar putea fi în mod eronat interpretată ca o reacţie de panică răspunzând precipitat evenimentelor recente legate de o presupusă acţiune izolată de terorism.
  4. În aceste condiţii, preferăm să presupunem că decizia Guvernului României s-a făcut în acord cu partenerii majori ai coaliţiei din Irak şi Afganistan, urmare a calendarului de retragere pe care Administraţia Bush îl schiţează în prezent şi a propunerii de amnistie înaintate de guvernul irakian, la care 11 organizaţii sunnite au răspuns pozitiv cu condiţia ca SUA şi aliaţii săi să prezinte un calendar precis de retragere a tuturor trupelor străine în decurs de doi ani.

 

 

     29 iunie 2006                                                                                                                                   Alina Stan

 

 

Director de cabinet

Cabinet prof.dr. Emil Constantinescu

Preşedintele României, 1996-2000