Gorbaciov la 75 de ani

 

La invitaţia preşedintelui Mihail Gorbaciov şi a Institutului Internaţional pentru Tranziţii democratice, domnul Emil Constantinescu, preşedinte al României 1996-2000, a participat la Conferinţa „20 de ani de la Perestroika şi efectele ei asupra politicii globale contemporane” organizată la Split, Croaţia, în perioada 30 septembrie-1 octombrie 2006.

În cadrul Conferinţei au fost prezentate mesajele televizate ale preşedinţilor George Bush şi Lech Walesa şi al lui Simon Perez, fost prim ministru al Israelului. În afara intervenţiei preşedintelui Mihail Gorbaciov au mai prezentat discursuri preşedintele Croaţiei, Stjepan Mesic, vicepreşedintele Parlamentului European Januz Onyszkiewicz, fost purtător de cuvânt al Solidarnos, ministrul Apărării în primul guvern democrat- creştin polonez, Ianos Martonyi, fost prim ministru şi ministru de externe al primului guvern creştin democrat al Ungariei, Roland Dumas, preşedintele Curţii Constituţionale a Franţei, fost ministru de externe în perioada de sfârşit al războiului rece.

În intervenţia sa în cadrul conferinţei, preşedintele Emil Constantinescu a arătat că transformările din anii ΄80 din fosta Uniune Sovietică au deschis nu numai o cale pentru o expansiune fără precedent a democraţiei în Europa Centrală şi de Sud-Est, dar au şi determinat, în diferite moduri, actuala balanţă de putere şi configuraţia lumii contemporane.

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de viaţă a lui Mihail Gorbaciov, preşedintele Emil Constantinescu i-a oferit medalia de argint jubiliară a Preşedinţiei României din 1999, dedicată împlinirii unui deceniu de la prăbuşirea regimului comunist din România.

Într-un larg interviu acordat televiziunilor croate, maghiare şi internaţionale, preşedintele Constantinescu l-a comparat pe Mihail Gorbaciov cu Cristofor Columb care, crezând că va descoperi India dinspre est, a navigat spre vest, descoperind America.

Cu ocazia deplasării la Split, preşedintele Constantinescu a avut o întâlnire cu preşedintele Croaţiei Stjepan Mesic, în care preşedintele Mesic a relevat actualitatea proiectelor propuse de preşedintele Constantinescu cu ocazia vizitei de stat din 2000 privind proiectul conductei Constanţa-Trieste-Rjeca a cooperării Marea Neagră-Marea Adriatică şi a proiectului Dunării în coperarea Vucovar-Constanţa-Sulina. S-a evidenţiat deasemenea disponibilitatea sprijinirii active de către România a integrării Croaţiei în Uniunea Europeană.

 

2 octombrie 2006                                                                                                              Biroul de presă