Lansarea Apelului de condamnare a comunismului

 

Presedintele Emil Constantinescu a participat vineri, 10 martie 2006, la sediul GDS, la lansarea Apelului de condamnare a comunismului, semnat de peste 25 de ONG-uri, printre care si Fundatia Romana pentru Democratie (FRD) si Asociatia Pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC).

In interventia sa, presedintele Constantinescu a subliniat importanta asumarii procesului comunismului de catre personalitatile si asociatiile care au dovedit consecventa si moralitate, evitandu-se tentativele de confiscare a cauzelor nobile de catre oligarhia securisto-comunista sau de cei care au colaborat cu aceasta.

Apreciind faptul ca in interventiile anterioare fusese mentionat ca, in calitate de presedinte, Emil Constantinescu a fost prima personalitate oficiala care a condamnat public crimele comunismului si a cerut iertare, in numele poporului roman, victimelor comunismului prin Declaratia trimisa in 1997 la Conferinta Memorialului victimelor de la Sighet, presedintele Constantinescu a evidentiat necesitatea unor actiuni concrete in acest sens, cum ar fi:

  1. Adoptarea unei Rezolutii a Parlamentului pentru condamnarea comunismului, consecutive unei declaratii publice a presedintelui Romaniei in fata Camerelor reunite ale Parlamentului
  2. Introducerea de catre Guvernul Romaniei in Parlament a unui proiect de lege care sa prevada sanctiuni pentru negarea caracterului criminal al dictaturii comuniste in Romania.
  3. Votarea Legii Lustratiei
  4. Introducerea obligatorie, in manualele scolare, a unui capitol privind crimele comunismului.

 

 

10 martie 2006

Cabinet Presedinte

Director de Cabinet

Alina Ramboaca