Importanţa īnfiinţării Departamentului Naţional Anti-Corupţie

 

Actiunea Populara condamna public si ferm pozitia tuturor acelor membri ai Senatului Romaniei care au zadarnicit adoptarea Ordonantei de Urgenta de infiintare a Departamentului National Anti-Coruptie. Din rea-credinta amestecata cu o grava miopie politica, ei si-au dat pe fata astfel complicitatea cu oligarhia mafiota care s-a instapanit asupra Romaniei in cei 15 ani de la prabusirea comunismului, si care nu a incetat sa compromita destinul european al tarii.

Alianta D.A. si presedintele Basescu au castigat voturile cetatenilor Romaniei, exasperati de guvernarea corupta si abuziva a PSD, promitand ca vor aduce in fata justitiei mafia politico-economica care risca sa sufoce Romania si sa compromita grav institutiile democratice ale statului de drept. Senatorii care au contribuit la sabotarea unei legi a propriului guvern se fac vinovati de subminarea pozitiei intregii Aliante D.A. in actuala confruntare politica, pun sub semnul intrebarii autenticitatea vointei politice a actualei majoritati, compromit in ochii opiniei publice institutia Parlamentului, si asa lipsita de necesara credibilitate si, nu in ultimul rand, arunca in derizoriu eforturile societatii romanesti in ansamblul ei pentru realizarea celui mai important proiect politic al Romaniei cotemporane- integrarea europeana.

Niciodata, in timpul guvernarii CDR dintre 1996 si 2000, nu s-a intamplat ca un proiect de lege  de importanta celui prezent sa fie sabotat - din nepasare, indisciplina sau, mai grav, din interese oculte - de catre parlamentarii majoritatii. Amintim opiniei publice ca, dincolo de erori sau de disensiuni, coalitia majoritara dintre 1996 si 2000 a votat, in conditii extrem de dificile, in fata unei  opozitii mult mai puternice si mai violente decat cea de azi, acte normative esentiale pentru integrarea euro-atlantica si europeana a Romaniei, dar vehement contestate de PDSR si PRM, de la aprobarea masurilor intreprinse pentru blocarea mineriadei din 1999 si pentru sustinerea actiunilor NATO si UE in Balcanii de vest pana la votarea legilor pentru sanctionarea actelor de coruptie in 2000.

Inaintea campaniei electorale din 2004, Actiunea Populara a fost singurul partid politic care denunta cu probe gravele ilegalitati si abuzuri prin care oligarhia economico-politica si-a cladit averi personale imense in dispretul legii si al milioanelor de cetateni cinstiti ai Romaniei. Cu atat mai mult, Actiunea Populara a sustinut, din 2005, toate actiunile Guvernului Tariceanu menite sa aduca in fata justitiei pe marii corupti, si cu deosebire initiativele doamnei ministru Macovei pentru asanarea justitiei si pentru o lupta autentica si eficienta contra coruptiei demnitarilor si functionarilor publici.

Am atras in repetate randuri, din 2001 pana azi, atentia opiniei publice asupra marilor afaceri patronate de liderii PSD, in frunte cu dl. Adrian Nastase, presedinte al acestui partid de baroni ai jafului din avutia publica, reprezentant prin excelenta al intereselor oligarhiei economice si politice corupte. Am pus insa in lumina sistematic si numeroasele complicitati dubioase pe care unii membri si chiar lideri ai partidelor aflate in opozitie fata de PSD le-au dezvoltat in toti acesti ani, indiferent de culoarea politica arborata pe fata. Apelurile noastre la vigilenta au fost aspru criticate de reprezentantii Aliantei, ca si de o mare parte a mass-media, fiind declarate, cel mai adesea cu rea credinta, drept o forma de pactizare cu inamicul comun.  Din pacate, pozitia public asumata de acesti complici ai mafiei pesediste sau de reprezentantii acesteia de pe bancile majoritatii in Senatul Romaniei ne da azi dreptate.

De aceea, odata cu apelul pe care il lansam acum tuturor factorilor de decizie, in frunte cu presedintele Romaniei si cu primul-ministru al Guvernului Romaniei, de a gasi urgent solutia legala si politic corecta pentru a putea depasi descumpanirea provocata in intreaga societate romaneasca de respingerea ordonantei Guvernului, ne adresam din nou tuturor partidelor parlamentare, si cu deosebire partidelor din Alianta D.A., pentru a le cere imperios sa-si curete randurile de toti acei membri care au dovedit ca utilizeaza demnitatile publice in folos privat si ca pun interesul sordid de imbogatire pradalnica, a lor si a clicii din care fac parte, mai presus de interesele superioare ale Romaniei.

 

 

10 februarie 2006                                                                                            Emil Constantinescu

Presedintele Romaniei, 1996-2000

                                                                                                                            Presedinte al Actiunii Populare