Reprezentanţii oligarhiei comuniste în justiţie- obstacol în calea integrării europene a României

 

Miercuri, 13 iulie 2005, presedintele Emil Constantinescu a sustinut o conferinta de presa cu tema “Reprezentantii oligarhiei comuniste in justitie- obstacol in calea integrarii europene a Romaniei. Partea I- Curtea Constitutionala.

In discursul sau, presedintele Constantinescu a subliniat faptul ca decizia Curtii Constitutionale din 6 iulie care constata neconstitutionalitatea a cinci grupuri de prevederi legale din Legea privind reforma justitiei este profund eronata, impotriva spiritului si literei constitutiei si izvorata din dorinta mentinerii unor privilegii personale si a conservarii actualei ierarhii din justitie.

            Precizand ca mecanismele de control ale constitutionalitatii sunt utilizate in materie penala in vederea tergiversarii solutionarii cauzelor penale, indeosebi in domeniul criminalitatii organizate si al combaterii coruptiei, presedintele Constantinescu a sesizat ca, practic, toate marile dosare penale au trecut si pe la Curtea Constitutionala. Solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate dureaza de la jumatate de an pana la un an, a precizat dl. Emil Constantinescu. Reteaua avocatilor PSD ( Iorgovan, Neagu, Roibu, Marin Popa, Nazat) a trimis in perioada 1997-2004 un numar mare de dosare privind inculpati pentru crima organizata si coruptie din clientela PSD, sufocand activitatea Curtii Constitutionale.

Analiza faptelor confirma ideea ca prezenta criza e doar la suprafata o criza politica. Ea e in esenta ei o criza de sistem, de un conflict de interese fundamental intre institutii - asa cum au fost ele distorsionate deliberat de PSD in frunte cu Ion Iliescu – si societatea romaneasca, a carei vointa de integrare europeana este ferma. Rezolvarea actualei crize nu poate reprezenta responsabilitatea exclusiva a guvernului sau a partidelor din Alianta, si cu atat mai putin responsabilitatea exclusiva a presedintelui tarii. Criza de sistem in fata careia ne aflam nu poate fi rezolvata decat cu sustinerea ferma a societatii romanesti. De aceea, presedintele Constantinescu a facut apel la toate organizatiile si asociatiile civice ferm angajate in sustinerea democratiei, la personalitatile vietii publice si intelectuale, la reprezentantii mass-media, sa nu lase doar in seama guvernantilor solutionarea unei probleme care ne afecteaza pe toti. Sa declanseze o dubla actiune – o dezbatere nationala cu privire la statutul si obligatiile Curtii Constitutionale si la modul in care acestea au fost pervertite si instrumentalizate de oligarhia corupta din PSD, si o miscare de masa care, prin semnaturi, pichetari si alte actiuni de tip civic sa impuna calea reformarii reale si durabile a justitiei, inclusiv a Curtii Constitutionale.

 

13 iulie 2005                                                                                                            Biroul de presa al AP