Emil Constantinescu salută alegerea lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor

 

          Acţiunea Populara salută cu bucurie alegerea prof. Nicolae Manolescu în calitatea de Preşedinte al Uniunii Scriitorilor, pe care o consideră garanţia renaşterii acestei instituţii.

          Rezistenţa romanilor de-a lungul anilor de calvar intelectual ai comunismului s-a clădit şi pe temelia scrisului românesc. Limba şi literatura româna, prin cuvântul scris, ca şi prin oamenii care scriu, au rămas un ultim, dar fundamental sprijin pentru toţi cei care, exasperaţi şi umiliţi de experienţa comunistă, au refuzat-o ca mod de existenţă şi de gândire. Scrisul românesc nepervertit a clădit ceva din puterea şi înverşunarea care i-a salvat. Dacă trăim din nou ca un popor liber, o datorăm şi acelora care au scris pentru ca românii sa-şi păstreze identitatea şi să-şi descopere vocaţia de universalitate.

          Uniunea Scriitorilor, care a reprezentat un for al acestei rezistenţe, al libertăţii de gândire şi de creaţie, merita – pentru ea însăşi  şi pentru speranţele românilor – restabilirea demnităţii sale instituţionale şi a autorităţii sale morale, nedrept măcinate de acuze şi îndoieli. Alegerea lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor inaugurează această renaştere.

          Numirea lui Horia Roman Patapievici ca Director al Institutului Cultural Român, a lui Ion Caramitru la Direcţia Teatrului Naţional, a lui Vintilă Mihăilescu în fruntea Muzeului Ţăranului Român vădesc o profundă schimbare a politicilor culturale. Alegerea de către colegii de breaslă a distinsului istoric şi critic literar este însă semnul unei restabiliri salutare a adevăratei ierarhii de valori prin însăşi voinţa Uniunii. Scriitorii l-au ales să-i reprezinte ştiind, ca şi noi, că profesorul Nicolae Manolescu pune în slujba Uniunii nu numai demnitatea unei opere de mare anvergură şi profunzime, ci şi modelul personal al asumării propriei condiţii de cetăţean liber, angajat cu deplină responsabilitate în viaţa Cetăţii. Acţiunea Populară felicită Uniunea Scriitorilor cu prilejul acestui act de restaurare a valorilor intelectuale şi morale şi-i doreşte lui Nicolae Manolescu să izbândească în tot ce şi-a propus.

 

20 iunie 2005                                                                                                                        Emil Constantinescu

Preşedintele Acţiunii Populare