Īntālnire cu membrii Colegiului CNSAS

 

          Marţi, 13 decembrie 2005, Emil Constantinescu, preşedintele Romāniei īn perioada 1996 - 2000, s-a īntīlnit, la sediul Consiliului Naţioal pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu membrii Colegiului CNSAS pentru a argumenta acuzaţiile pe care le-a formulat cu privire la relaţia sub diferite forme a unor demnitari cu fosta Securitate.

          Precizīnd că toate informaţiile pe care le deţine le-a obţinut după īncheierea mandatului său de preşedinte al Romāniei, Emil Constantinescu a prezentat Colegiului CNSAS cópii după următoarele documente doveditoare ale colaborării actualului Preşedinte al Romāniei, Traian Băsescu, cu Securitatea īn perioada dictaturii comuniste:

1.     Pagina colaboratorilor al căror nume īncepe cu litera B din Registrul cu persoanele din rīndul membrilor PCR din judeţul Constanţa pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate şi coperta acestuia.

Autenticitatea acestui document a fost confirmată de domnul Traian Băsescu, īn conferinţa de presă din 15 februarie 2004 şi īn plīngerea penală depusă pe 18 februarie 2004 īmpotriva lui Mugur Ciuvică.

2.     Pagina din Registrul - jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa, conţinīnd datele colaboratorilor īnregistraţi de la numărul curent 17575 la numărul curent 17592, din arhiva Inspectoratului judeţean Constanţa al MAI.

Autenticitatea acestui document a fost confirmată de specialişti īn istoria Securităţii şi nu a fost contestată de dl. Traian Băsescu.

3.     Adresa UM 01150 a Secretariatului General al Ministerului Apărării Naţionale, transmisă Judecătoriei Sectorului 2 īn septembrie 2004.

Autenticitatea acestui document a fost confirmată de conducerea MApN şi recunoscută de Traian Băsescu.

 

          Īn baza articolelor 15 şi 20 din Legea nr. 187/1999 privind deconspirarea Securităţii ca poliţie politică, Emil Constantinescu a solicitat Colegiului CNSAS să ceară deţinătorilor de arhive o serie de documente care ar fi trebuit să fie obţinute de Colegiul CNSAS īnainte de a se pronunţa asupra colaborării lui Traian Băsescu cu Securitatea:

1.     Registrul – jurnal pentru evidenţa reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa, care se află īn depozitul de arhivă al MApN, inventariat la nr. 39/1972

Īn baza acestui document, Ministerul Apărării Naţionale a confirmat īn septembrie 2004 faptul că Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV-a a Securităţii (Contrainformaţii militare).

2.     Adresa nr. 00151392/29.09.1976 prin care dosarul personal al lui Traian Băsescu, cu nr. 3990/09.11.1973, a fost transferat de la Direcţia a IV-a a Securităţii (Contrainformaţiile Militare) la Inspectoratul Judeţean Constanţa al Ministerului de Interne.

La aceast document se referă adresa Ministerului Apărării Naţionale din septembrie 2004.

3.     Registrul - jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa al Inspectoratului judeţean al Securităţii Constanţa (MAI).

Din acest registru provine pagina īn care se găsesc datele privind colaborarea lui  Traian Băsescu cu Securitatea.

4.     Procesul verbal numărul 58212 din 15.08.1979, pe baza căruia dosarul personal al lui Traian Băsescu cu nr. 3990/09.11.1973 a fost distrus.

Acest proces verbal este īnregistrat īn Registrul jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa.

5.     Arhiva Biroului Contrainformaţii (CI) de la Institutul de Marină (Mircea cel Bătrīn) privind perioada 1973 – 1976.

6.     Arhiva Biroului de Securitate Poarta 2 Constanţa privind perioada 1976 – 1979.

Această arhivă a fost mutată, īn decembrie 1989, la Inspectoratul Judeţean al MAI  Constanţa, situat pe Bulevardul V.I. Lenin, de unde a fost preluată, īn ianuarie 1990, de către MApN şi transferată de ofiţeri ai marinei militare la Şcoala de scafandri Constanţa de pe Bulevardul 1 Mai.

7.     Arhiva Comitetului PCR al Flotei Maritime (Īntreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime - Navrom Constanţa).

8.     Arhiva Intreprinderii de Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) - Navrom Constanţa, Secţiunea Biroul Comandanţilor Instructori, pentru navele Argeş, Crişana şi Biruinţa, precum şi pentru celelalte nave pe care Traian Băsescu a funcţionat ca ofiţer maritim gradele III, II şi I.

9.     Dosarele de urmărire informativă (DUI) “Cīrma” şi dosarul referitor la nava “Independenţa” din perioada 1979- 1981.

10.                        Arhiva Serviciului Independent pentru Comerţ Exterior – unitate specială a Securităţii pīnă īn decembrie 1989, dosarele privind Agenţia Economică Navrom de la Anvers din perioada 1987-1989.

Această arhivă se află īn prezent la Serviciul de Informaţii Externe (SIE).

11.                        Arhiva Centrului de Informaţii Externe (CIE), privind Agenţia Economică Navrom de la Anvers īn perioada 1987-1989.

     Această arhivă se află īn prezent la Serviciul de Informaţii Externe (SIE).

12.                        Arhiva Comitetului Central al PCR, dosarele de cadre pentru aprobarea numirii īn funcţii de conducere din anul 1989.

 

 

          Emil Constantinescu a solicitat, de asemenea, Colegiului CNSAS audierea unor persoane care ar putea oferi informaţii despre legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea:

1.     Colonelul Mihai Avramides – fost ofiţer la Securitatea Portul Constanţa īn perioada 1976- 1979, al cărui  nume apare la rubrica “De cīnd este folosit, Organul şi Ofiţerul” din Registrul cu persoanele din rīndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate. A recunoscut public, īn 29 noiembrie 2005, că la sfīrşitul anilor 70, s-a īntīlnit de mai multe ori, īn interes de serviciu, cu Traian Băsescu.

2.     Generalul Dumitru Nicuşor – fost şef al Biroului de Securitate Port Constanţa pīnă īn 1989 (şi şef al SRI Constanţa din 1990 pīnă īn 1997).

3.     Şeful UM 01150 Bucureşti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, unitate  care a eliberat documentul potrivit căruia Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV-a a Securităţii (Contrainformaţii militare).

4.     Domnul Petre Roman – fost preşedinte al Partidului Democrat, care a declarat, īn 18 noiembrie 2004, că, īn momentul īn care a fost descoperit angajamentul la Securitate al lui Adrian Vilău, Traian Băsescu a spus: "Şi eu a trebuit, cīnd am absolvit Şcoala de Ofiţeri să semnez un asemenea angajament, pentru că altfel nu aş fi putut să fac carieră.”

5.     Domnii Adrian Severin, Bogdan Niculescu Duvăz şi Victor Babiuc, foşti membri ai conducerii PD, citaţi de Petre Roman drept martori ai declaraţiei lui Traian Băsescu īn faţa Biroului Executiv al PD.

 

          De asemenea, Emil Constantinescu a sugerat Colegiului CNSAS audierea preşedintelui Traian Băsescu.

          Īn cadrul discuţiilor cu membrii Colegiului, Emil Constantinescu a pledat pentru o īnţelegere completă a sintagmei “Securitatea ca poliţie politic㔠care să cuprindă, īn spiritul Rezoluţiei Congresului PPE din februarie 2004, adoptat de Parlamentul European, şi activitatea de deturnare a resurselor financiare ale ţării īn interesul nomenclaturii comuniste.

 

13 decembrie 2005