Declaraţia preşedintelui Emil Constantinescu

 

Referitor la afirmaţiile preşedintelui Băsescu privind faptul că politicul nu a luat nici o decizie timp de şapte ani faţă de sesizările serviciilor privind mafia arabă şi filiera Omar Hayssam, precizez că actualul preşedinte ar fi trebuit să ştie că, în perioada 1996-2000, s-au luat decizii politice majore privind blocarea şi anihilarea mafiei arabe considerată ca un pericol la siguranţa naţională. Domnul Traian Băsescu a făcut parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în perioada 1997-2000, în calitate de ministru al transporturilor şi, în această calitate, a cunoscut raportul Consiliului Naţional de Acţiune Impotriva Corupţiei şi Crimei Organizate prezentat la sfârşitul anului 1999, în care sunt menţionate toate acţiunile întreprinse de către poliţie, procuratură, justiţie, parchetul general şi administraţia statului. Filiera Omar Hayssam a fost numai o parte a mafiei arabe.

            Pentru exemplificare, amintesc că în 1998 au fost finalizate acţiunile în Justiţie, pronunţându-se condamnări la închisoare pentru Elias Nassar la 7 ani, Zaher Iskandarani- 3 condamnări- care a fost închis între 1997-2000, pentru Victor Issa- 5 ani închisoare, Razzak al Laham- 5 ani . În 1999 au fost condamnaţi Mohamed Nahad- 5 ani închisoare, Abdul Lazkami şi Hazem Milas- 4 ani iar în anul 2000, Jamal al Atm- 8 ani, Hitam Filim- 8 ani, Kasim Mizar- 6 ani închisoare. Sunt numai câteva exemple care exced politicul şi care arată că decizia politică s-a finalizat, pentru prima oară după revoluţie, în justiţie.

            În ceea ce-l priveşte pe Omar Hayssam, care în perioada 1996-2000 s-a retras din domeniul contrabandei cu ţigări şi arme, infracţiunile sale de dinainte de 1996 au fost în perioada 1996-2000 documentate în dosare de cercetare penală dar au fost îngropate după alegerile din 2000, când vechii săi protectori au revenit la putere.

            În concluzie, afirmaţia lui Traian Băsescu sunt valabile pentru perioada 2001-2005 dar sunt total incorecte pentru perioada 1996-2000.

            Ceea ce aştept acum este o reluare a cercetărilor privind întreaga mafie arabă şi nu doar a filierei Omar Hayssam sub presiunea unui eveniment emoţional, cum este răpirea ziariştilor. Cred că este nevoie, în continuare, de o presiune fermă a opiniei publice pentru continuarea fermităţii deciziei politice din perioada în care am fost preşedinte.

 

13 aprilie 2005                                                                                                              Emil Constantinescu

Preşedintele României 1996-2000