Mineriada din 1999- cel mai grav act terorist din Europa ultimelor decenii

 

 

               Actiunea Populara saluta decizia Curtii Supreme de Justitie prin care Miron Cozma a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru organizarea si conducerea actiunilor violente de la Costesti din luna ianuarie 1999. Sentinta Curtii Supreme de Justitie demostreaza faptul ca  legea a fost respectata in Romania.

 

               Trebuie totusi subliniat ca Miron Cozma si ceilalti lideri ai minerilor care au participat la actul terorist de la Costesti au primit pedeapsa minima fata de gravitatea faptelor. Mineriada de la inceputul anului 1999 reprezinta cel mai grav act terorist inregistrat in Europa ultimelor decenii, fiind singurul caz in care un grup de persoane civile inarmate si organizate au luat ostatici 50 de ofiteri si sute de jandarmi si politisti pe care i-au dezarmat, degradat si molestat. Daca in acel moment autoritatile statului nu ar fi intervenit hotarit si profesionist, pe linga pagubele umane si materiale imense, Romania ar fi inregistrat o deturnare a destinului sau istoric, care ar fi facut imposibila integrarea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana, apararea sigurantei nationale si independenta statului si ar fi pus capat reformelor economice si constructiei democratice.

               In acest context, trebuie mentionat ca miscarea politica condusa de Miron Cozma si inspirata de PRM a avut ca scop rasturnarea prin forta a presedintelui Romaniei, pe fondul desfasurarii proceselor impotriva mafiei securisto-comuniste si arabe, inclusiv a celei infiltrate in miscarea sindicala.

               Scopul principal urmarit era destabilizarea Romaniei intr-un moment in care interventia NATO in Kosovo era iminenta si existau puternice interese straine care urmarea sa scoata Romania din drumul sau spre alianta NATO si sa o plaseze intr-o zona conflictuala.

 

               Miron Cozma si locotenentii sai nu sunt singurii autori ai actului terorist din ianuarie 1999. Pe tot parcursul mineriadei au existat instigari din partea PRM si exista probe privind implicarea directa a unor lideri locali ai PRM, care au insotit coloanele de mineri. Din partea conducerilor centrala si locale ale PDSR a existat un accept tacit.

 

               Imediat dupa declansarea terorii Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, saluta declansarea revoltei minerilor, cerand „formarea unui nucleu de comanda care sa gestioneze tara, sub forma unui Consiliu revolutionar”.  La rindul lui, Ion Iliescu a definit, cu cinism, masurile legitime de aparare a ordinii constitutionale intr-un stat democratic drept  „practici ale regimurilor totalitare, fasciste sau comuniste”.  

              

               Avand in vedere ca Legea nr. 140/1996 pedepseste nu numai actiunile directe pentru schimbarea ordinii constitutionale prin violenta, cum au fost cele pentru care au fost condamnati Miron Cozma si complicii sai dar in acelasi timp si initierea, organizarea si sprijinirea sub orice forma a actiunilor care pun in pericol ordinea constitutionala, se impune deschiderea imediata a unei anchete impotriva lui Corneliu Vadim Tudor si a altor persoane care s-au facut vinovate de aceste fapte.

               Numai mergandu-se pana la capat pe acest drum, se va putea asigura statul de drept in Romania si stabilitatea deplina a societatii noastre.

 

28 septembrie 2005                                                                                                     Emil Constantinescu

                                          Presedintele Romaniei 1996-2000

                                                                                                                                         Presedintele Actiunii Populare