Drept la Replică

 

 

Articolul „Desfinţaţi regia caselor pentru politicieni!” de Sabina Fati, publicat în România Liberă din 25 iunie 2007, la rubrica Comentariul Zilei, conţine două referiri la adresa mea de natură să aducă prejudicii prestigiului şi onoarei mele.

            Ambele afirmaţii sunt minciuni sfruntate pe care le pun pe seama relei credinţe sau incompetenţei, pentru că puteau fi cu uşurinţă evitate dacă se făcea o minimă verificare. Prima afirmaţie: „Emil Constantinescu a făcut tranzacţii cu un teren moştenit în Pipera, din care, pe căi ocolite şi neştiute nici chiar de fostul preşedinte, o parte a ajuns în administrarea lui Gigi Becali”. Fals: prin vânzarea terenului din Băneasa, confiscat de comunişti de la părinţii mei şi pe care l-am vândut după ce a fost restituit familiei mele, nici un metru de pământ nu a ajuns la Gigi Becali. Actele de vânzare sunt publice şi pot fi verificate. Dezinformarea pleacă chiar de la un articol din România Liberă.

            A doua afirmaţie: „Tot Constantinescu, sub pretextul că Regele Mihai trebuie repus în drepturi, a promovat Legea prin care foştii şefi de stat trebuie să primească în folosinţă, pe timpul vieţii, o reşedinţă corespunzătoare, o maşină şi o rentă”. Această lege nu am promovat-o eu, ci ea a fost votată, promulgată şi aplicată în perioada regimului Iliescu – Năstase (2001 -  2004). Reşedinţa de protocol de care am beneficiat în calitate de preşedinte am evacuat-o chiar înainte de terminarea mandatului şi până la aplicarea legii privind drepturile foştilor preşedinţi (lege existentă în toate statele europene şi în lumea civilizată) am locuit cu chirie la o persoană privată.

            În perioada comunistă am locuit într-un apartament la etajul 9 al unui bloc din cartierul Pajura şi după revoluţie nici eu, nici nimeni din familia mea, nu a primit locuinţă de la stat în proprietate sau în chirie şi nici nu a beneficiat de vreun regim preferenţial.

            Amestecarea numelui meu alături de cel al unor persoane implicate în acţiuni compromiţătoare  se înscrie în politica de atacuri şi insinuări la adresa mea, promovate din 2001 şi până în prezent de ziarul România Liberă şi urmăreşte să inducă ideea că toate persoanele care au avut o poziţie în administraţie au profitat de ea în interes personal, sau au făcut compromisuri. Am greşit timp de 17 ani când am considerat că este sub demnitatea mea să răspund unor atacuri murdare sau unor insinuări manipulatoare. Pe viitor nu voi mai permite aşa ceva.

 

 

 

Emil Constantinescu