Prof. Emil Constantinescu

Preşedintele Romāniei 1996-2000

 

 

Astăzi, Banca Națională a Romāniei aniversează 140 de ani de existență. Privit retrospectiv, momentul  29 aprilie 1880, cānd a fost publicată, īn “Monitorul Oficial” nr. 90, Legea pentru īnfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune, se definește ca un moment cheie īn dezvoltarea statului romān modern. Instituția creată īn 1880 era prima instituție de credit ce deținea dreptul exclusiv de a tipări bancnote și avea capital īn īntregime romānesc.

De-a lungul timpului, indiferent de denumire și regimul politic sub care a funcționat, Banca Națională a reprezentat un element de stabilitate pentru statul romān, fiind racordată la realitățile societății romānești și construind politici economice menite să fie īn armonie cu acestea.

Īn perioada celor două războaie mondiale, Banca Națională a finanțat efortul de război al statului; īn perioada crizelor economice cu care s-a confruntat, la nivel intern și internațional, Banca Națională a reușit să mențină stabilitatea circulației monetare și controlul creditelor. Prin forța și ingeniozitatea de care a dat dovadă conducerea Băncii īn perioada imediat următoare celui de-al Doilea război mondial, Banca Națională a fost un simbol al apărării suveranității economice și al demnității Romāniei, prin eforturile de a stăvili inflația și de a salva tezaurul național.

După 1990, Banca Națională a Romāniei a fost actorul principal īn eforturile de tranziție de la economia centralizată la economia de piață, plasāndu-se īn rāndul băncilor centrale performante. Īn prezent, īn virtutea statutului Romāniei de membru al Uniunii Europene, Banca Națională a Romāniei face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale, fiind implicată īn politica monetară europeană.

Banca Națională a Romāniei a avut și momente de cumpănă, de-a lungul istoriei sale de 140 de ani. Īn 1952, conducerea Băncii Naționale a fost arestată de regimul comunist, īn special pentru faptul de a fi diseminat, printr-o emisie monetară, o parte a rezervei de aur, īn condițiile ocupării țării de Armata Roșie, pentru a nu fi confiscată de Uniunea Sovietică.

Īn 1999, īn timpul mandatului meu de președinte al Romāniei, Fondul Monetar Internațional a avertizat asupra riscului ca Romānia să intre īn incapacitate de plată. Instituțiile internaționale refuzau să crediteze Romānia, astfel că efortul de soluționare al impasului a revenit conducerii Băncii Naționale. Guvernatorul Mugur Isărescu a acționat punctual la momentul respectiv, prin eforturi consistente, corelate cu capacitatea monetară a Romāniei pentru a depăși această criză. Ca urmare, Romānia a beneficiat de un īmprumut al Fondului Monetar Internațional care i-a permis să obțină o creditare mai ieftină pe piața bancară internațională și de un sprijin consistent al Băncii Mondiale, dedicat proiectelor de modernizare a societății și de relansare economică, care au dus īn 2000 la prima creștere economică sănătoasă, care, chiar dacă a fost relativ mică, a fost semnificativă īn procesul dificil al tranziției la economia de piață. Se conturează astfel un profil de adevărat luptător pe timp de criză al Băncii Naționale, desigur, datorat și unei conduceri profesioniste, care a reușit să depășească obstacole. Aș mai menționa aici și faptul că, după aprobarea la Helsinki, īn 1999, a īnceperii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Guvernul condus de academicianul Mugur Isărescu a elaborat īn timp scurt strategia economică de aderare a Romāniei, care a dus īn final la integrarea țării noastre īn Uniunea Europeană.

Dincolo de obiectivul său fundamental de asigurare și menținere a stabilității financiare, Banca Națională a Romāniei se preocupă de educația financiară a populației, prin parteneriatele īncheiate cu Ministerul Educației Naționale și cu universitățile din Romānia. Īn ultimele decenii, BNR a īndeplinit rolul unui sponsor generos al culturii naționale, prin sprijinul acordat editării unor opere fundamentale ale literaturii romāne, de către Academia Romānă, și altor proiecte culturale de interes național, precum și a unor proiecte de responsabilitate socială, prin organizarea de expoziții și conferințe. Un rol important l-a jucat Banca Națională īn sprijinirea cercetării științifice, atāt prin contribuția individuală a unor personalități din cadrul Băncii Naționale, īn postura de membri ai Academiei, profesori universitari și cercetători, cāt și prin sprijinirea unor proiecte de cercetare științifică. Īn mod deosebit, țin să remarc sprijinul acordat de Banca Națională a Romāniei activității științifice desfășurate pentru realizarea trilogiei ”Resursele minerale ale Romāniei”, editată de Academia Romānă, care constituie un suport pentru fundamentarea unei strategii de dezvoltare durabilă a țării, printr-un management inteligent al resurselor naturale ale subsolului.

Banca Națională s-a dovedit de fiecare dată conectată la nevoile societății, sprijinind dezvoltarea  acesteia. Astăzi, la aniversarea a 140 de ani de existență, felicit conducerea Băncii Naționale a Romāniei, și pe guvernatorul Mugur Isărescu pentru activitatea prestigioasă desfășurată, pentru eforturile consistente realizate de dezvoltare a instituției și pentru gestionarea eficientă a situației economice a Romāniei. Mult succes īn continuare!