Mesajul președintelui Emil Constantinescu la al XVII-lea simpozion internațional

“Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”

29 septembrie – 1 octombrie 2017

 

 

Am avut onoarea și privilegiul să fiu alături de dumneavoastră la multe dintre edițiile simpozionului internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”. Apreciez în mod deosebit organizatorii acestui simpozion și regret că anul acesta nu îi pot reîntâlni.

Destinul meu a fost profund marcat de întâlnirea cu deţinuţii politici din regimul comunist şi viaţa mea a stat sub semnul înalt al celor ce au luptat pentru apărarea valorilor morale și demnității neamului nostru și au suferit în numele acestor idealuri torturi inimaginabile în închisorile comuniste. 

Am avut onoarea și privilegiul să-i cunosc, încă din copilărie, pe mulți dintre aceștia. În perioada mandatului de președinte al României, dar și înainte, ca președinte al Convenției Democratice, mulți dintre aceștia mi-au fost colaboratori apropiați. Mulți dintre aceștia mi-au fost colaboratori apropiați și mai târziu și sunt mândru că împreună am reușit să finalizăm proiectul unui monument dedicat rezistenței anticomuniste. Anul trecut, în luna mai, „Aripi” născute din suferință și jertfă s-au înălțat simbolic spre viitor, de pe soclul unei ideologii criminale. Niciodată nu este prea târziu pentru adevăr, iar astăzi, în București, din locul în care altădată trona statuia lui Lenin, primim lecția suferinței, luptei și credinței.    

La Pitești, simpozionul trăiește și va continua să trăiască atâta vreme cât întregul adevăr va fi spus, atâta vreme cât va fi nevoie să aflăm ce s-a întâmplat cu toți cei arestați, torturați, uciși.

Deținuților politici le datorăm trecutul, prezentul și viitorul nostru și avem datoria să onorăm trecutul lor.

 

 

 

Emil Constantinescu