DECLARAȚIE

 

 

Constat cu îngrijorare că, de şaisprezece ani încoace, faliile care divid societatea românească și îi blochează progresul se diversifică și se adâncesc pe zi ce trece. Chiar și în acest moment, când România dispune de un Președinte și de un Parlament cu incontestabilă legitimitate, în locul unei coabitări decente și rezonabile, care să consolideze stabilitatea internă și capacitatea de dezvoltare a țării, suntem din nou într-o eră a confruntărilor, a orgoliilor și a confuziei dintre voința națiunii și voința persoanelor. Îmi e greu să înţeleg cum în 1996, când o coaliţie largă de partide a câştigat, după o confruntare ideologică dură, o majoritate redusă în Parlament, am putut asigura ca Preşedinte guvernarea acelei coaliţii timp de patru ani fără moţiuni de cenzură în Parlament, fără iniţiative de suspendare a Preşedintelui României, conflicte instituţionale şi apeluri la Curtea Constituţională, în condiţiile unor grave crize politice, economice şi sociale interne şi internaţionale şi acum, când există garanţii internaţionale de securitate şi creştere economică internă, nu se poate.

Alegerile din decembrie 2016 au confirmat aspirația electoratului către echilibru și cooperare. Alegerile nu au confirmat, nici în 2014, nici acum, politica de confruntări, de jigniri și de opresiune asupra unor persoane sau grupuri de persoane. Cine nu înțelege această nouă realitate nu merită să participe la viața cetății.

Alegerile au afirmat aspirația electoratului către un nou tip de politică și de politician: o politică dominată de temele interesului comun, un politician care nu lucrează pentru propria bunăstare, obiective personale sau ale unor grupuri de interese, ci doar pentru binele public. Cine nu înțelege această nouă realitate nu merită să participe la viața cetății.

Mă adresez, de aceea, tuturor factorilor politici implicați – Președinte, Parlament, partide politice, guverne prezente și guverne viitoare –, mă adresez tuturor cetățenilor României, solicitându-le să nu irosească acest posibil nou început. Să renunțe la orgoliile personale, la trufie și la desconsiderarea competitorilor, să sacrifice eventual ceva din propriile ambiții, fiindcă nu despre fiecare dintre noi este vorba, ci despre toți împreună. Într-o conjunctură regională și internațională dintre cele mai riscante și mai dificile, toți suntem datori să găsim – poate în al douăsprezecelea ceas – calea către compromisul onorabil, către dialogul calm și către solidaritate. Vreau să sper că noul an 2017 ne va găsi pregătiți pentru instituirea unui climat de colaborare corectă și de progres comun, pe care România îl aşteaptă de prea mult timp.

 

Emil Constantinescu

27 decembrie 2016