COMUNICAT

 

În perioada 6 – 10 februarie 2016, profesorul Emil Constantinescu a participat la activităţile Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin. În calitate de preşedinte al acesteia, a ţinut cursul de închidere al celui de-al doilea semestru al masteratului “International Economics, Business and Cultural Diplomacy”, organizat în colaborare cu Universitatea Furtwangen din Germania, precum şi cursul de deschidere al semestrului de iarnă al masteratului “International Relations and Cultural Diplomacy”, organizat în colaborare cu Universitatea din Siena, Italia, fondată în anul 1240.

La campusul Universităţii din Bucureşti, din cadrul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, preşedintele Constantinescu a vorbit despre rolul instituţiilor de învăţământ superior din România în formarea elitelor intelectuale din Europa de sud-est, începând cu Academia Domnească din Bucureşti şi Academia Mihăileană din Iaşi, continuând cu universităţile moderne din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi alte centre universitare româneşti.

Profesorul Constantinescu a iniţiat şi organizat primul sistem complex de educaţie superioară în domeniul diplomaţiei culturale – licenţă, master, doctorat – împreună cu internship şi seminarii săptămânale, la nivel mondial. Studenţii au posibilitatea să ia contact, în cadrul stagiilor de la Berlin, cu lideri politici mondiali, actuali şi foşti şefi de stat şi guvern, miniştri de Externe, diplomaţi, reprezentanţi ai organismelor internaţionale – ONU, UE, UNESCO – şi reprezentanţi ai elitei academice.

În reţeaua universitară creată în ultimii ani, un rol important revine Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj, care a finalizat în 2015 primul masterat de diplomaţie culturală  “Comparative European Political Studies” şi Universităţii din Bucureşti, care a acreditat masteratul „Globalization and Cultural Diplomacy” şi mai multe doctorate în diplomaţie culturală la facultăţile de Filozofie, Istorie şi Ştiinţe Politice. La acest nou domeniu de pregătire superioară participă studenţi de pe toate continentele.

 

Studenţii Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin au asistat la un concert susţinut de o orchestră internaţională de jazz condusă de Suleyman Toure, în onoarea preşedintelui Emil Constantinescu, cu ocazia Lunii Istoriei Africii celebrată pentru prima dată în Germania.

           

Biroul de presă                                             

12 februarie 2016