COMEMORAREA UNEI PERSONALITĂŢI ISTORICE

ROMÂNESTI, GENERALUL NICOLAE RĂDESCU

 

Luni, 30 martie, ziua de naştere a generalului Nicolae Rădescu, a avut loc la Cimitirul Bellu din capitală o ceremonie de comemorare organizată de preşedintele Emil Constantinescu în numele Fundaţiei Române pentru Democraţie şi în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Asociaţia „General Nicolae Rădescu”.

Evenimentul a fost deschis de un ceremonial militar condus de general de brigadă Dorinel Duican, locţiitorul comandantului Diviziei 1 Infanterie Dacica, urmat de o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu pr. Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. S-au depus coroane de flori din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I, reprezentat la ceremonie de AS Principele Radu, a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a primului ministru Victor Ponta, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza şi din partea familiei marelui dispărut.

Au luat cuvântul preşedintele Emil Constantinescu şi prof. dr. Alexandru Şerbănescu, nepotul generalului Rădescu

În cuvântul său, preşedintele Constantinescu a elogiat personalitatea exemplară a generalului Rădescu, erou al Războiului de întregire a neamului, apărător al demnităţii Armatei Române în faţa Reich-ului nazist, oponent al înaintării trupelor române dincolo de linia Nistrului în cel de-al Doilea Război Mondial, susţinător în colaborare cu Iuliu Maniu şi Dinu Brătianu al încheierii armistiţiului cu SUA şi Marea Britanie, şef al Statului Major al Armatei Române din 14 octombrie 1944 în timpul luptelor duse de Armata Română alături de forţele aliate pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, ultimul prim ministru democrat al României, oponent al tentativelor Armatei Roşii de instaurare a comunismului şi dominaţiei sovietice şi preşedinte fondator al Comitetului Naţional Român în SUA. Preşedintele Constantinescu a propus ca anul 2015 să fie declarat Anul recuperării memoriei generalului Rădescu pentru a oferi românilor şi în special tinerei generaţii, la 70 de ani de la instalarea regimului comunist în România şi la 25 de ani de la prăbuşirea lui, modelul unui om de stat vizionar, cultivat şi curajos în momente de restrişte a istoriei, de care România are nevoie pentru renaşterea morală într-un moment de criză generalizată a societăţii.

Prof. dr. Alexandru Şerbănescu a evocat momente dramatice din tinereţea sa alături de unchiul său şi detalii privind repatrierea din SUA a osemintelor generalului Rădescu în timpul mandatului preşedintelui Constantinescu, cu sprijinul primului ministru Mugur Isărescu.

Fundaţia Română pentru Democraţie face un apel la societatea civilă şi la mass media de a sprijini acţiunile pe care le va organiza în Anul recuperării memoriei Generalului Nicolae Rădescu în scopul restituirii adevăratei istorii a României.

 

Biroul de presă

30 martie 2015