Ferpar Nicolae Corneanu

 

Am aflat cu profundă tristete că Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, ne-a părăsit, trecând la cele vesnice. Duhul lui, harul lui duhovnicesc atât de ales ne-a adus multora mângâiere si îmbărbătare în anii îndelungati în care s-a impus cu blândă autoritate mult dincolo de hotarele pe care le păstorea.

Încrezător în cuvântul  Domnului, care a spus Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei; Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi (Ioan, 8, 31-32), Nicolae Corneanu si-a recunoscut public încă din primul ceas colaborarea cu Securitatea, s-a căit si a cerut iertarea semenilor săi si a Domnului. Astfel, el s-a eliberat de povara duplicitătii si a instituit un exemplu pe care, dacă l-ar fi urmat mai multi, poate am fi fost mai pregătiti pentru libertate si pentru democratie.

Exemplul lui a deschis căi de înnoire, atât ca membru ilustru al Aliantei Civice, cât si ca  păstor al credinciosilor din Banat si din toată tara care a adus o contributie deosebit de importantă la reconcilierea cu Biserica greco-catolică, ori ca întâiul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care l-a invitat oficial la Timisoara pe MS Regele Mihai si familia regală.

Azi, când ne despărtim de el cu adâncă durere si nesfârsită sperantă, se cuvine să medităm cu pietate si iubire crestină la faptele si la cuvintele lui, astel încât exemplul lor să ne întărească. Odihnească-se în pace!

Emil Constantinescu