Activitatea preşedintelui Constantinescu în anul 2013

 

În perioada 20-21 februarie 2013, presedintele Emil Constantinescu, membru in Biroul de conducere al Academiei Mondiale de Stiinta si Arta (WAAS) s-a aflat la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor Parlamentului European concluziile conferintei organizate la Budapesta, de catre Global Round Table in colaborare cu WAAS, privind analiza si perspectivele studiilor doctorale in Europa Centrala si de Sud-Est, conducând o delegatie formata din prof. David Bogle, presedintele Ligii Europene a Universitatilor de Cercetare (LERU) Asociatia Scolilor Doctorale, profesor la University College London; dr. Gilbert Fayl, presedintele Global Round Table; rectori si decani ai unor universitati din Croatia, Slovenia si Ungaria. 

În perioada 23 - 25 mai 2013 a avut loc la Bucureşti Forumul « Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana», proiect iniţiat în urmă cu un an şi continuat în 2013. Conferinţa, la care au participat numeroase personalităţi politice şi academice din întreaga lume şi din ţară, s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile şi a cuprins sesiuni de comunicări şi dezbateri în plen şi în paneluri privind tradiţiile, prezentul şi perspectivele diplomaţiei culturale în Balcani, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii precum şi reconsiderarea rolului Mediteranei în secolul XXI.

În perioada 2-6 iunie a prezidat lucrările conferinţei internaţionale “Creştere economică durabilă, integrare şi identitate comună: împreună pentru un consens european” de la Bruxelles. În cadrul conferinţei preşedintele Emil Constantinescu a susţinut discursul introductiv “Securitatea globală şi democraţia: rolul cetăţenilor”, discursul “Diplomaţia culturală în Levant” şi a moderat un dialog cu tinerii participanţi la această conferinţă, masteranzi şi doctoranzi din ţări ale Uniunii Europene, SUA, Australia, Asia şi Africa. În cadrul conferinţei, preşedintele Constantinescu a prezentat Declaraţia de la Bucureşti, adoptată şi lansată în finalul Forumului Bucureşti “Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana” din 23-25 mai, precum şi “Iniţiativa Levant pentru Pace Globală”.

În perioada 24-25 iunie 2013 a participat la reuniunea la vârf a Iniţiativei Levant pentru Pace globală organizată de Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin în colaborare cu Coaliţia Interparlamentară pentru Etică Globală. La sediul Naţiunilor Unite din New York, preşedintele Emil Constantinescu a susţinut, în deschiderea conferinţei, discursul principal intitulat „Iniţiativa Levant pentru pace globală” şi discursul de închidere al conferinţei. La sesiunea „Dimensiunea parlamentară a diplomaţiei culturale” a fost prezentat mesajul transmis de preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în numele Parlamentului României. La summit-ul Iniţiativa Levant pentru Pace globală au participat lideri ai religiilor creştină, iudaică şi musulmană, personalităţi din mediul academic, parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În perioada 8-13 iulie 2013 a participat la conferinţa internaţională World Justice Forum în calitate de director în Board-ul WJP, cea mai importantă organizaţie mondială dedicată implementării statului de drept în întreaga lume. La această a IV-a ediţie a Forumului, găzduită de World Forum Theatre din Haga, au participat jurişti şi reprezentanţi ai elitelor intelectuale din peste o sută de state, care pe parcursul a şase zile au analizat aplicarea legii în întreaga lume. În cadrul conferinţei a fost prezentat Indexul Rule of Law, care oglindeşte caracteristicile statului de drept în 97 de state în baza datelor comunicate de 97.000 de observatori şi colaboratori din societatea civilă.

În 30 august 2013, la iniţiativa preşedintelui Emil Constantinescu, Fundaţia Română pentru Democraţie a organizat, în colaborare cu Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti, o prezentare a Memorialului Jilava pentru participanţii la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghica, martir al credinţei,  care a fost asasinat de organele de represiune comuniste din România în închisoarea Jilava în 16 mai 1954. Manifestarea a fost parte din proiectul “JILAVA Fortul 13, Memorialul Totalitarismului: Represiune şi Rezistenţă” lansat în 2012 de preşedintele Emil Constantinescu, membru fondator al Fundaţiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington şi al Muzeului Războiul Rece de la Berlin, în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România. Scopul proiectului este realizarea unui memorial al represiunii şi al luptei contra totalitarismului, având drept nucleu clădirile dezafectate ale vechiului Fort 13 de la  Jilava.

În perioada 14-16 septembrie 2013 preşedintele Emil Constantinescu a fost prezent, la Washington, la o masă rotundă organizată de Academia Mondială de Artă şi Ştiinţă (WAAS) cu tema „Oportunităţi şi provocări pentru secolul 21: Nevoia unei noi paradigme”, centrată pe câteva întrebări fundamentale: economia şi locurile de muncă; energia şi ecologia; capitalul uman, educaţia, sănătatea şi bunăstarea; banii şi finanţele; securitatea, principalele ameninţări şi guvernarea globală. La masa rotundă au  participat  personalităţi din domeniul ştiinţelor naturii şi ştiinţelor umane din America şi Europa, împreună cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale.

La Ottawa, în perioada 16-18 septembrie, a avut loc un workshop al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă pentru pregătirea înfiinţării unei Universităţi Mondiale, proiect propus în urmă cu 60 de ani de fondatorii WAAS Albert Einstein, John A. Fleming, Robert Oppenheimer. Emil Constantinescu a participat la Ottawa, în perioada 19-23 septembrie, şi la Adunarea Generală a Clubului de la Roma şi a fost invitat ca distingueshed respondent la conferinţa The Governance of the Commons în cadrul sesiunii Governance of  the Commons & The Rule of Law. Cu ocazia manifestărilor de la Washington şi Ottawa  au avut loc şi două şedinţe ale Board-ului de conducere al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, la care s-a hotărât înfiinţarea, în cadrul WAAS, a unei divizii Europa – Mediterana. Boardul a numit în funcţia de preşedinte al acestei divizii pe prof. dr. Emil Constantinescu. La propunerea preşedintelui Constantinescu, Boardul a aprobat înfiinţarea unui centru al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă (WAAS) în România, care va funcţiona la Universitatea din Bucureşti, sub tutela Ministerului Educaţiei Naţionale.

În perioada 25-28 septembrie, preşedintele Emil Constantinescu a fost prezent la Berlin, la Summit-ul Intercontinental 2013, „Perspectiva relaţiilor internaţionale şi interculturale: construind punţi între Europa, SUA, Rusia şi China”. În calitate de preşedinte al Academiei Culturale din Berlin, a susţinut un discurs la panelul „Perspective viitoare pentru relaţiile dintre Europa şi Rusia”.

În perioada 28-29 septembrie, preşedintele Constantinescu a fost invitat la Gdansk, cea de-a 70-a aniversare a preşedintelui Lech Walesa.  În 29 septembrie 2013 a avut loc cea de-a 6-a ediţie a Premiilor Lech Walesa, un premiu instituit de Lech Walesa în 2008, care este acordat unei persoane, instituţii sau acţiuni care promovează cooperarea dintre naţiuni şi luptă pentru respectarea drepturilor omului.

 În perioada 1-5 octombrie 2013, preşedintele Emil Constantinescu a participat, la San Francisco, la World Academy Forum on the Future of Higher Education, organizat de Academia Mondială de Artă şi Ştiinţă (WAAS). În calitate de membru al Board of Trustees al WAAS, preşedintele Emil Constantinescu a susţinut discursul intitulat „Educaţia superioară – un fundament pentru progres şi democraţie în lumea globalizată a secolului XXI”. De asemenea, la acest Forum preşedintele Constantinescu a moderat sesiunile „Noi fundamente pentru educaţia superioară” şi  „Noi modalităţi de învăţare".

În perioada 8–10 octombrie 2013 preşedintele Constantinescu a participat la conferinţa internaţională Europa de Sud – Est şi viitorul Uniunii Europene. Colaborarea între instituţiile de învăţământ  superior, organizată de Dag Hammarskjold University College din Zagreb. Organizată de Academia Mondială de Artă şi Ştiinţă (WAAS), conferinţa a fost o continuare a întrunirii din 2–3 octombrie 2013 de la Universitatea California, Berkeley, când WAAS a propus iniţierea unui program de doctorat în diplomaţie culturală de către un Consorţiu format din Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea din Siena, Italia, Academia de Diplomaţie Culturală din Berlin, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti şi Colegiul Universitar Dag Hammarskjold din Zagreb, Croaţia.