Emil Constantinescu la Berlin şi Gdansk

 

În perioada 25 – 28 septembrie, preşedintele Emil Constantinescu a fost prezent la Berlin, la Summit-ul Intercontinental 2013, „Perspectiva relaţiilor internaţionale şi interculturale: construind punţi între Europa, SUA, Rusia şi China”. În calitate de preşedinte al Academiei Culturale din Berlin, a susţinut un discurs la panelul „Perspective viitoare pentru relaţiile dintre Europa şi Rusia”. Printre personalităţile prezente la Summit s-au numărat Franco Frattini, ministru de Externe al Italiei 2002-2004 şi 2008-2011, preşedintele Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Educaţie în cadrul Institutului pentru Diplomaţie Culturală din Berlin, Francesco Profumo, fost ministru al Educaţiei din Italia, fost rector al Universităţii Politehnice Turin, Nazar al Baharna, secretar general al ICD pentru Mediere în zonele de conflict, fost ministru de Externe din Bahrain.

În perioada 28-29 septembrie, preşedintele Constantinescu a fost prezent la Gdansk, cea de-a 70-a aniversare a preşedintelui Lech Walesa.  În 29 septembrie 2013 a avut loc cea de-a 6-a ediţie a Premiilor Lech Walesa, un premiu instituit de Lech Walesa în 2008, care este acordat unei persoane, instituţii sau acţiuni care promovează cooperarea dintre naţiuni şi luptă pentru respectarea drepturilor omului. Anul acesta premiul i-a fost acorsat lui Mikhail Khodorkovsky, un om de afaceri din Rusia, fost ministru adjunct al Resurselor şi Energiei din Rusia, pentru curajul de a promova valorile societăţii civile, determinarea de a pune bazele independenţei economiei şi militarea pentru respectarea libertăţii şi a deminităţii umane. Premiul, în valoare de 100.000 de dolari, va fi donat de către câştigător unei organizaţii pe care o va alege acesta ulterior.

 

 

Lansarea World University Consortium

 

          În perioada 1-5 octombrie 2013, preşedintele Emil Constantinescu participă, la San Francisco, la World Academy Forum on the Future of Higher Education, organizat de Academia Mondială de Artă şi Ştiinţă (WAAS). În calitate de membru al Board of Trustees al WAAS, preşedintele Emil Constantinescu va susţine discursul intitulat „Educaţia superioară – un fundament pentru progres şi democraţie în lumea globalizată a secolului XXI”. De asemenea, la acest Forum preşedintele Constantinescu va modera sesiunile „Noi fundamente pentru educaţia superioară” şi  „Noi modalităţi de învăţare".

Forumul Academiei Mondiale despre viitorul educaţiei superioare în lume va avea loc la Universitatea California din Berkeley, ocazie cu care se va lansa World University Consortium.