Emil Constantinescu la Washington şi Ottawa

 

În perioada 14–16 septembrie 2013, preşedintele Emil Constantinescu a fost prezent, la Washington, la o masă rotundă organizată de Academia Mondială de Artă şi Ştiinţă (WAAS) cu tema „Oportunităţi şi provocări pentru secolul 21: Nevoia unei noi paradigme”, centrată pe câteva întrebări fundamentale: economia şi locurile de muncă; energia şi ecologia; capitalul uman, educaţia, sănătatea şi bunăstarea; banii şi finanţele; securitatea, principalele ameninţări şi guvernarea globală. La masa rotundă au  participat  personalităţi din domeniul ştiinţelor naturii şi ştiinţelor umane din America şi Europa, împreună cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale.

La Ottawa, în perioada 16–18 septembrie, a avut loc un workshop al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă pentru pregătirea înfiinţării unei Universităţi Mondiale, proiect propus în urmă cu 60 de ani de fondatorii WAAS, Albert Einstein, John A. Fleming, Robert Oppenheimer. S-a hotărât ca lansarea proiectului să aibă loc la Universitatea din Berkeley, California, în luna octombrie a.c. iar redactarea unei Carte a noii Universităţi Mondiale şi desfăşurarea proiectului să fie coordonată de un consorţiu de personalităţi academice din care face parte şi profesorul Emil Constantinescu.

În perioada 19–23 septembrie prof. dr. Emil Constantinescu a participat la Ottawa la Adunarea Generală a Clubului de la Roma şi a fost invitat ca distingueshed respondent la conferinţa The Governance of the Commons în cadrul sesiunii Governance of  the Commons & The Rule of Law.

Cu ocazia manifestărilor de la Washington şi Ottawa  au avut loc şi două şedinţe ale Board-ului de conducere al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, la care s-a hotărât înfiinţarea, în cadrul WAAS, a unei divizii Europa – Mediterana. Boardul a numit în funcţia de preşedinte al acestei divizii pe prof. dr. Emil Constantinescu.

La propunerea preşedintelui Constantinescu, Boardul a aprobat înfiinţarea unui centru al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă (WAAS) în România, care va funcţiona la Universitatea din Bucureşti, sub tutela Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

Biroul de presă                                                                                                               25 septembrie 2013