Emil Constantinescu la Haga

 

 

Preşedintele Emil Constantinescu participă la Haga, în perioada 8 – 13 iulie 2013, la conferinţa internaţională World Justice Forum în calitate de director în Board-ul WJP, cea mai importantă organizaţie mondială dedicată implementării statului de drept în întreaga lume. La această a IV-a ediţie a Forumului, găzduită de World Forum Theatre din Haga, participă jurişti şi reprezentanţi ai elitelor intelectuale din peste o sută de state, care pe parcursul a şase zile, în şedinţe plenare, paneluri şi incubatoare, analizează aplicarea legii în întreaga lume.

În cadrul conferinţei a fost prezentat Indexul Rule of Law, care oglindeşte caracteristicile statului de drept în 97 de state în baza datelor comunicate de 97.000 de observatori şi colaboratori din societatea civilă.

În 12 iulie se desfăşoară Summitul organizaţiilor civice dedicate statului de drept iar în 13 iulie are loc sesiunea anuală a Board-ului directorilor WJP. În cadrul sesiunii Comitetului Director, preşedintele Emil Constantinescu va prezenta propunerea organizării la Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la revoluţia anticomunistă, a unei conferinţe internaţionale cu tema „Rolul Rule of Law în tranziţia de la dictatura comunistă la democraţie în Europa Centrală şi de Est”, la care să fie invitaţi foşti lideri politici, membri ai corpului academic şi lideri ai societăţii civile din 19 ţări foste comuniste din Europa Centrală şi de Est.

Cu ocazia prezenţei în Olanda, preşedintele Emil Constantinescu a fost invitat să ţină discursul principal la simpozionul „How to revive Europe”, organizat de Ambasada României de la Haga în colaborare cu Fundaţia Olanda – România. Simpozionul, moderat de ambasadoarea României la Haga, Irene Comaroschi, s-a bucurat de participarea unor înalte personalităţi olandeze, printre care Andy Klom, şeful Misiunii Comisiei Europene în Olanda, Jaapjan Rijlaarsdam, şeful Comunicării şi coordonator al Inspectoratului Ministerului Afacerilor Sociale din Guvernul Olandez, dr. Jaap de Zwaan, profesor de Drept European la Universitatea Erasmus din Rotterdam şi directorul Institutului Clingendael, numeroase personalităţi academice, doctoranzi şi masteranzi din Olanda, România şi alte ţări, care studiază la universităţile olandeze.

 

 

Biroul de presă

 

12 iulie 2013