Emil Constantinescu în Etiopia şi Turcia

 

 

În perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2014, prof. Emil Constantinescu, preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin a participat, în calitate de observator, la Summit-ul Uniunii Africane de la Addis Abeba. După deschiderea oficială a lucrărilor, preşedintele Emil Constantinescu s-a întâlnit, la sediul cartierului General al Uniunii Africane, cu dna Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma, preşedintele Comisiei Uniunii Africane, cu dl. Erastus Mwencha, vicepreşedintele Comisiei Uniunii Africane, cu dr. Ikounga Martial De-Paul, comisar pentru resurse umane, ştiinţă şi tehnologie al Comisiei Uniunii Africane, cu preşedinţi, prim miniştri şi miniştri de Externe prezenţi la summit. Cu prilejul acestor discuţii, mulţi dintre liderii prezenţi şi-au exprimat aprecierea pentru nivelul înalt de pregătire al specialiştilor africani formaţi în universităţile româneşti şi interesul de a relua cooperarea în domeniul cercetării ştiinţifice, cu precădere în domeniile geologiei, agriculturii şi sănătăţii. Dr. Ikounga Martial De-Paul a evocat întâlnirea fructuoasă cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României, dl. Mihail Dobre, din toamna anului 2013 şi speranţa continuării în viitor a unor contacte la nivel înalt.

 Preşedintele Senegalului, Macky Sall, l-a invitat pe preşedintele Emil Constantinescu la Summitul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care va avea loc în această toamnă la Dakar.

Preşedintele Emil Constantinescu s-a întâlnit, de asemenea, cu secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite, Jan Eliasson, reprezentant al secretarului general al ONU la summit, cu şeful Misiunii economice ONU pentru Africa, Carlos Lopes şi cu şefa Misiunii ONU pentru Marile lacuri, dna Mary Robinson, preşedinta Irlandei 1990-1997. La întâlnirile oficiale, preşedinte Constantinescu a fost însoţit de însărcinatul cu afaceri al României la Addis Abeba şi reprezentant al României pe lângă Uniunea Africană, Gabriel Bârdaş.

În preziua summit-ului, preşedintele Emil Constantinescu a fost invitat la sediul Misiunii Uniunii Europene în Uniunea Africană la întâlnirea ambasadorilor UE acreditaţi la Addis Abeba pentru a prezenta Iniţiativa Levant pentru Pace Globală.

În paralel cu summitul Uniunii Africane, Academia de Diplomaţia Culturală din Berlin a organizat, la centrul de conferinţe din Addis Abeba, o reuniune la care au participat profesori, cercetători, doctoranzi şi studenţi din universităţile din estul Africii, în cadrul căreia preşedintele Constantinescu  a prezentat discursul principal cu tema "Iniţiativa pentru pace globală şi Uniunea Africană" şi a susţinut un dialog cu participanţii la dezbatere.

În timpul şederii sale în Etiopia, preşedintele Emil Constantinescu a vizitat mai multe obiective culturale şi religioase: Muzeul Naţional al Etiopiei, unde se află scheletele strămoşilor omului din Paleolitic şi Neolitic descoperite în Podişul Affar, printre care şi celebra dinknesh, cunoscută şi sub numele de Lucy. S-a întâlnit cu lideri ai Bisericii Ortodoxe Etiopiene la Catedrala Sfânta Treime din Addis Abeba, pe al cărei tavan este pictat Nicolae Titulescu prezidând sesiunea Ligii Naţiunilor de la Geneva din 1936, la care a fost condamnată agresiunea Italiei fasciste asupra independenţei Etiopiei aflată sub conducerea împăratului Haile Selassie. A vizitat, de asemenea, Biserica şi Muzeul Sfânta Maria de pe muntele Entoto şi Palatul Regelui Menelik al II-lea din 1877, aflate la o altitudine de 3200 metri şi mai multe aflorimente geologice reprezentative pentru vulcanismul riftului est-african.

 

În perioada 4 - 6 februarie, preşedintele Emil Constantinescu a participat la a 17-a ediţie a Summitului Economic Eurasia de la Istanbul. În cadrul Sesiunii Preşedinţilor, a prezentat discursul ”Libertatea renaşte sclavia. Traficul de persoane în Europa post-comunistă”.  Discursul a fost publicat integral în numărul din 7 februarie al ziarului de limbă engleză Hurriyet Daily News sub titlul „Human trafficking is modern slavery”. Summit-ul a fost un bun prilej pentru reîntâlnirea cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern, cu personalităţi civice şi academice din Eurasia. Cu această ocazie, s-a discutat şi despre reluarea activităţii Clubului Politic Balcanic, care ar putea să ofere experienţa sa pentru promovarea păcii în Balcani, în situaţia actuală marcată de conflictele şi mişcările populare din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

La summit, din partea României au mai participat ASR Principele Radu al României, ASR Nicolae, Principe al României şi ambasadorul Constantin Grigorie.

 

 

Biroul de presă