Declaraţia preşedintelui Emil Constantinescu la împlinirea unui deceniu de la lansarea Parteneriatului Strategic Româno - American

 

 

           Pe 11 iulie 2007 se împlinesc 10 ani de când am lansat, împreună cu Preşedintele SUA, William Jefferson Clinton, la Marea Adunare Populară din Piaţa Universităţii, Parteneriatul Strategic Româno-American. La distanţă de un deceniu putem întelege mai bine semnificaţia acestui eveniment care a marcat ieşirea definitivă a României din zona influenţelor estice sub care se aflase mai bine de un deceniu. În acelaşi timp, Parteneriatul Strategic cu SUA a pus capăt unei nesiguranţe seculare privind independenţa, unitatea poporului român generată de presiuni externe şi calificarea statului român ca un pilon important al politicii regionale şi euro-atlantice în zona Europei Centrale şi de Sud Est.

Construcţia, în numai câteva luni a acestui important proiect politic, militar şi economic, a fost posibilă datorită creşterii încrederii în capacitatea de progres a României după alegerile din 1996 care au dus la o schimbare democratică esenţială. Noua poziţie a României s-a întemeiat pe acţiunile de politică internă şi externă pe care administraţia Constantinescu le-a întreprins în primele şase luni ale anului 1996. Pe plan intern au fost întreprinse reforme economico-financiare radicale: desfiinţarea subvenţiilor, închiderea minelor şi fabricilor nerentabile, liberalizarea valutei. S-au lansat acţiuni dure de combatere a mafiilor băncilor, petrolului, industriei chimice, a contrabandei cu alcool, ţigări şi arme, precum şi a corupţiei în administraţie. S-a instaurat în procedură de urgenţă o legislaţie care, garantând drepturile minorităţilor în administraţie, justiţie şi educaţie, a contribuit la înlăturarea conflictelor interetnice. Pe plan extern a fost consfinţită reconcilierea istorică dintre România şi Ungaria, s-a încheiat Tratatul de stat cu Ucraina, care prevede drepturi pentru minoritatea românească din Ucraina la nivel european şi s-a lansat un sistem de acorduri trilaterale cu ţările vecine României în scopul întăririi securităţii naţionale şi regionale.

Corespondenţa diplomatică ataşată acestei declaraţii face publice o parte din scrisorile pe care le-am primit din partea preşedintelui W.J.Clinton şi din partea unor senatori şi congresmeni americani în timpul mandatului meu, probând cu claritate aceste afirmaţii.

Parteneriatul Strategic Româno - American a stat la baza sprijinului puternic al Statelor Unite ale Americii pentru integrarea în NATO şi UE şi a suportului diplomatic permanent acordat României pentru obţinerea preşedinţiei unor importante organizaţii internaţionale şi regionale: OSCE, Adunarea parlamentară OSCE, Conferinţa NATO, Parteneriatul pentru Pace, Pactul de Stabilitate în Europa de Sud Est.

SUA au acordat un sprijin puternic României în cadrul FMI şi al Băncii Mondiale într-o perioadă în care România era ameninţată de încetarea de plăţi pe plan extern şi de o gravă criză economico - financiară pe plan intern.

România a onorat la rândul ei Parteneriatul Strategic cu Statele Unite prin sprijinul acordat acţiunilor politico - militare ale SUA şi NATO în Kosovo, Albania, Somalia şi Irak şi a susţinut diplomatic poziţia SUA în cazul Tribunalului Penal Internaţional.

Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA este departe de a-şi fi diminuat importanţa sa în condiţiile integrării României în UE. Politica de vecinătate a UE şi strategia SUA în Europa de Sud Est se completează reciproc creând un teren propice pentru o politică externă imaginativă şi constructivă a României care să revitalizeze acordurile trilaterale cu vecini săi din est şi din sud în noul context european şi mondial.

 Cu ocazia aniversării unui deceniu de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA adresez mulţumiri şi felicitări tuturor celor care, prin poziţiile lor în administraţie sau în structurile militare, au contribuit la lansarea şi dezvoltarea acestui proiect, precum şi mass mediei şi societăţii civile care au permis cunoaşterea sa de către opinia publică. Nu în ultimul rând, mulţumesc cetăţenilor României care au acceptat preţul greu al reformelor economice, politice şi sociale din perioada 1996 – 2000. Apreciez, de asemenea, solidaritatea care s-a constituit în jurul acestui proiect de-a lungul unui deceniu, indiferent de orientarea politică, solidaritate care i-a asigurat succesul.

 

Emil Constantinescu

11 iulie 2007