Interviul domnului Emil Constantinescu, preşedintele României 1996-2000 acordat pentru

postul de televiziune N24, in 8 iulie 2005-Jurnalul de la ora 15,00.
 

Rep: Dle Preşedinte Constantinescu aveţi experienţa unor complicate tulburări politice produse şi sub mandatul dvs. prezidenţial. Prin comparaţie, ce credeţi că particularizează actuala criză politică, privită ca o premieră în viaţa politică românească?

 

E.C.: Orice criză trebuie raportată la cauzele ei, iar soluţionarea oricărei crize trebuie să se facă în funcţie de prioritatea momentului politic, social şi economic respectiv. În 1997 guvernul Ciorbea avea ca prioritate scoaterea României din crah-ul bancar-financiar în care se afla, realizarea unor reforme rapide, ca reforma mineritului şi, în timp de câteva luni, punerea României pe poziţia de a intra în NATO.  A ajuns să fie pe prima poziţie pentru valul doi de intrare în NATO. O  reconcilierea reală cu maghiarii cu evitarea unor conflicte interetnice  în Transilvania despre care opoziţia ameninţa că vor duce la un război civil. Cu ajutorul Primului Ministru Ciorbea  şi guvernului său s-au vrezolvat aceste probleme. Ciorbea a fost calificat pentru această perioadă, prin caracteristicile sale.

În 1988 au apărut crize noi consecinţele sociale ale reformei în minerit , legile proprietăţii la care PD-ul- se opunea. Aceste lucruri au fost rezolvate pentru că trebuia un alt tip de prim-ministru. În 2000 problemele erau: începerea negocierilor cu Uniunea Europeană, scăparea României de plata unei datorii enorme, obţinerea primei creşteri economice sănătoase a României.

Primii ministri pe care i-am ales pentru acele momente, configuraţia guvernelor au fost gândite pentru a da soluţii în interesul general al României.

Acum, în iulie 2005 ne aflăm în faţa unei formulată foarte precis de către Uniunea Europeană, criza justiţiei şi administraţiei. Rezolvarea ei este singura cale prin care poate fi anihilată corupţia guvernamentală a fostului regim.

 

Rep: Dar cum va putea fi spart cercul vicios al disputei din jurul Curţii Constituţionale?

 

E.C.: Ca să spargi un cerc vicios trebuie să loveşti în centrul lui. Dacă dezbaterile vor devia spre dispute marginale populiste, demagogice, există pericolul să se uite că, indiferent de rezultatul alegerilor anticipate, rămânem cu o criză nerezolvată: Curtea Constituţională, Curtea Supremă de Justiţie, conducerilor Curţilor de Apel şi ale tribunalelor din toată ţara se află în mâna vechilor reţele securisto-comuniste iar printr-o parte importantă a conducerii sale justiţia face parte în acest moment din sistemul oligarhic securisto-comunist care a jefuit România. Toţi cetăţenii României trebuie să înţeleagă că nu pot beneficia de creşterea economică care a început în anul 2000 şi a continuat în 2001-2005  pentru că o structură oligarhică, în administraţie, în economie, a furat şi continuă să jefuiască ţara.

 

Rep. Această vară, care se anunţă foarte agitată, va fi un veritabil revelator pentru forţa politică reală a partidelor.

 

E.C.: Decizia Curţii Constituţionale a schimbat cadrul politic doresc să iniţiez o campanie civică de sensibilizare a tuturor cetăţenilor, care să arate că de fapt problema este corupţia. Nu este întâmplător că ea a izbucnit acum. Sunt dosare la parchet care vizează miniştri importanţi din vechea guvernare. Uniunea Europeană cere cu hotărâre aducerea în justiţie a marilor corupţi: foşti miniştri, oameni importanţi din zona politică. Ei vor putea fi judecaţi dacă se menţin actualele structuri din justiţie. Problema României este corupţia. Ea a fost parţial rezolvată în administraţia centrală, mai deloc în administraţia locală şi în nici un fel în justiţie.

 

Rep: Cum credeţi că pot rezolva această problemă actualii guvernanţi?

 

E.C.: Actualii guvernanţi au primit provocarea. Decizia Curţii Constituţionale este sfidătoare pentru că se referă numai la păstrarea privilegiilor judecătorilor şi la menţinerea, în poziţii de conducere, a unei clici ai cărei componente  sunt legate: prin rudenie, prin apartenenţa la PSD, prin apartenenţa la structuri comuniste, şi prin complicităţi grave în zona structurii oligarhice. Orice pierdere din vedere a acestui obiectiv este gravă pentru interesul naţional. Soluţia aleasă de primul ministru Tăriceanu nejustificată politic şi moral în condiţii normale este corectă politic şi moral în acest moment: pentru că el a fost pus în colţ. Era evident că, trunchiată în acest fel,  reforma în justiţie ar fi fost blocată. Degeaba ai legi bune şi instituţii democratice dacă cei care luzcrează în aceste instituţii se opun cu înverşunare. Ameninţarea fostului ministru al justiţiei Cristian Diaconescu, "noi vom reveni mereu la Curtea Constituţională" a dezvăluit acest circuit al PSD-Curtea Constituţională-Curtea Supremă de Justiţie, circuit constituit pentru a apăra privilegiile oligarhiei PSD.

 

Rep: Se simte deja în aer pregătirile pentru campania electorală. Partidele au început, la nici 24 de ore, să-şi amplaseze trupele în ordine de bătaie. PSD s-a arătat azi extrem de combativ, PNL a ripostat cu aceeaşi agresivitate. Cum vi s-a părut acest schimb de replici?

 

E.C.: Se încearcă din nou înşelarea oamenilor. Ca cetăţean mă simt lezat, pentru că cetăţenii României sunt consideraţi proşti, care pot minţiţi cu uşurinţă. Este un tupeu fără margini din partea domnului Geoană să prezinte alegerile anticipate ca imorale şi nepolitice, contând pe faptul că lumea va uita că Adrian Năstase a propus în 2002 alegeri anticipate. Domnul Adrian Năstase este preşedinte executiv al PSD. L-a scos la înaintare pe dl. Geoană, care a ţinut un discurs plin de insulte care îl descalifică. Orice soluţie morală care priveşte interesul cetăţenilor sună fals în gura PSD-ului, pentru că presupune uitarea tuturor ticăloşiilor pe care acest partid le-a făcut în ultimii 15 ani.

 

Rep. Credeţi  că în următoarea campanie elctorală vom mai conta pe implicarea lui Ion Iliescu?

 

E.C.: Se vor solidariza din nou în jurul domnului Iliescu, vor uita de implicarea sa în crimele din revoluţie şi din mineriade, pentru că au nevoie de electoratul personal al domnului Iliescu. Au nevoie şi de maşinăria Justiţiei. Să nu uităm: membrii  Curţii Constituţionale, din CSM  sunt foşti consilieri ai preşedintelui Iliescu, oamenii promovaţi de preşedintele Iliescu şi sunt oamenii care ascultă în continuare de comenzile preşedintelui Iliescu.

 

Rep: Alianţa va rămâne coerentă sau vor fi câteva sciziuni?

 

E.C.: Alianţa va rămâne coerentă pentru că iminenţa alegerilor îi obligă. Un pericol comun uneşte. Nu îşi vor mai permite acum să se lupte pentru posturi, sau avantaje.

Ţara a fost înjunghiată de un tip de unitate politică profund imorală, pe care PSD-ul l-a propus cu neruşinare societăţii româneşti: unitatea celor care au comis împreună crime în timpul revoluţiei şi al mineriadelor, şi apoi au făcut împreună afaceri ilegale. Este o complicitate vinovată. PNL şi PD sunt avantajate, pentru că nu au avut timp să intre prea mult în aceste complicităţi vinovate. Este momentul ca ei să realizeze o unitate morală, prin înlăturarea clientelismului, a celor care gravitau din interes în jurul lor şi să-şi purifice structurile.

Dacă se lucrează cu seriozitate la nivelul administraţiei, 2007nu este un termen depăşit. Dar mai bine intrăm în 2008 cu un sistem economic şi politic curăţit, şi cu o justiţie capabilă să lupte împotriva corupţiei decât cu un sistem care are caracteristicile unui stat din lumea a treia.

 

Rep: Domnule preşedinte Constantinescu, vă mulţumesc pentru prezenţa în studio.