Averea, 7 iulie 2005

Coruptie. Fostul presedinte Emil Constantinescu a denuntat mafia din mediul universitar

Demnitari licentiati si doctoranzi la Facultatile din Crevedia si Geoagiu

Fostul sef al statului Emil Constantinescu a denuntat ieri intr-o conferinta de presa incendiara coruptia in mediul universitar. Potrivit lui Constantinescu, coruptia s-a dezvoltat pana la cote alarmante, fostul presedinte referindu-se la un studiu de cercetare privind etica in domeniul universitar. Acest studiu a relevat gravele probleme cu care se confrunta mediul de invatamant, respectiv diplome false, favoritismele, accederea in treptele ierarhice ale mediului academic pe alte criterii decat cele de competenta profesionala si hartuirea sexuala. Exemplele prezentate ieri denota abuzuri socante comise in acest sector.

Gardianul, 7 iulie 2005

Emil Constantinescu: Invatamantul este sufocat de coruptie

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a criticat dur coruptia din mediul universitar, justitie si administratie, considerandu-le principalele obstacole in calea integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana. Subiectul a fost dezbatut, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat mai multi profesori universitari, membri ai Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice. Presedintele Actiunii Populare a subliniat neregulile din mediul universitar, considerand mita drept unul din principalele motive ale situatiei degradante in care se afla invatamantul romanesc. Pentru Constantinescu, solutii viabile sunt implicarea activa a profesorilor in curatirea morala a mediului academic si elaborarea unui cod deontologic, pe care acestia sa-l adopte. Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice va prezenta, in septembrie, inaintea Raportului de Tara efectuat de Comisia Europeana, o situatie concreta a cazurilor de coruptie din universitatile romanesti. Cei prezenti la conferinta au precizat ca vor face, pe viitor, toate demersurile necesare pentru ca diplomele de licenta sa se acorde pe drept, si nu prin favoritism sau nepotism, asa cum se intampla in prezent.

Ziua, 7 iulie 2005

Coruptia, mult mai periculoasa in mediu universitar

In opinia fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, prezent la conferinta de presa a Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice, "coruptia este o realitate veche la noi in tara, dar pentru mediul universitar este mult mai periculoasa. Coruptia in Facultatea de Drept sau cea de Medicina va pregati pentru societate juristi, magistrati, avocati si doctori corupti", a mai spus fostul presedinte. Emil Constantinescu a apreciat cercetarea sociologica a profesorului Mihaela Miroiu, prezentata marti, in legatura cu gravele probleme de etica din universitatile romanesti. El a laudat si atitudinea ministrului Educatiei care a sustinut realizarea unui astfel de document, dar s-a aratat sceptic fata de un posibil succes al acestei evaluari, fara implicarea profesorilor in "actiunea de curatire morala a mediului academic". Constantinescu a enumerat numai cateva din institutiile unde au fost sesizate multiple nereguli, printre care Universitatea din Oradea, Universitatea "Valahia" din Targoviste, Universitatea Petrosani sau Universitatea de Vest din Transilvania.