Interviu acordat doamnei Sandra Bolanča şi publicat în ziarul Jutarnjeg din Ungaria, 19 decembrie 2009.

 

 

România după 20 de ani

Ceausescu daca ar fi avut o suta de vieti, trebuia sa le fie luate toate cele o suta.

 

Reporterul JUTARNJEG, in locurile unde cu 20 de ani in urma se declansa revolutia, a discutat cu oamenii care au daramat mitul dictatorului cel rau.

Am auzit galagie, o masa de oameni se apropia de cladirea unde se afla consulatul Jugoslaviei din Timisoara, unde am fost consul din anul 1988 pana in 1992. Strigau JOS CEASESCU. Armata i-a inconjurat. In acel moment am trimis o nota in lume despre ceea ce se intampla in oras, dar foarte repede am inteles ca nimeni nu lua in serios ceea ce spuneam eu. Atunci am trimis o scrisoare deschisa la 40 de adrese la toate agentiile informandu-i ca revolutionarii au ocupat orasul.

(….)

Securitatea m-a ascultat si pe mine si m-a condamnat la moarte, ceea ce s-ar fi si intamplat daca revolutia ar fi esuat. Asa revolutionarii din Timisoara m-au declarat cetatean de onoare si erou al revolutiei. Mirko Atanackovic, fostul consul general al Jugoslaviei din Timisoara îşi şterge ochelarii şi continuă.

 

• Trebuiau , Elena si Nicolae Ceausescu impuscati printr-o preocedura rapida?

- Eu sunt jurist si cred ca procesul nu a fost in ordine, dar voi spune doar asta : DACA AR FI AVUT O SUTA DE VIETI TREBUIA SA LE FIE LUATE TOATE CELE O SUTA. A fost strasnic, asa au maltratat poporul acesta ca nu se poate descrie in cuvinte ci doar intr-un singur cuvant : HOROR ! Lunar aveau dreptul sa consume doar 35 de kw de current, din alimentele de baza, oamenii primeau lunar doar o jumatate de litru de ulei si acela avea un miros, si cate cinci oua. Painea care se producea in brutariile de stat trebuia sa stea 24 de ore in rafturi dupa aceea era livrata populatiei. Asa a ordonat Elena, pentru ca daca painea era tare lumea ar fi mancat mai putina paine.

  Incalzirea era pe gaz, si era livrata de centralele de stat, populatia nu se putea incalzi singura pe lemne sau carbine, incalzirea pe curent era exclusa deoarece trebuia sa consume doar 35 de kw lunar, iar centralele livrau caldura la doar 12 grade. Va puteti doar inchipui ce inseamna asta iarna, toata lumea tremura de frig in acele apartamente semiluminate, deoarece si becurile nu erau mai mari de 40 de vati din cauza consumului de energie. Incalzirea lucra doar pe perioada zilei, iarna se stingea totul dupa amiaza. Nici copiii nu puteau sa-si faca temele, nici nu se mai putea trai in felul acesta. Oamenii veneau la mine in consulat cu mainile inghetate ca sa se incalzeasca un pic.

Elene Ceausescu a fost un monstru mai mare decat sotul ei.

Dictatorul si sotia lui au declarat, in timpul acela epoca de aur, dupa cum stiti, Ceausescu s-a autodeclarat geniul din Carpati si singur isi aroga un scaune regesc. Acela a fost un circ fara precedent. Dealtfel a fost ucenic de pantofar, iar Elena nu a terminat nici 4 clase elementare. Exista documente care atesta ca ea ar fi facut doar trei clase.

Mie, ca si consul al Jugoslaviei, imi aducea curierul saptamanal din Vrset, oras sarbesc la granita dintre Jugoslavia si Romania toate cele necesare, hrana, sampon, detergent, pentru ca in Timisoara nu puteam sa cumpar nimic. 

Marea pompa

 

Medicamente nu au existat si asa am organizat sa fie aduse medicamentele de baza de la Crucea Rosie din Jugoslavia, mi-le aducea acelasi curier si foarte rapid consulatul s-a transformat in farmacie neoficiala. Veneau si femeile cu copiii care aveau temperature, spuneau ca au dureri la burtica, le-am dat ce am avut…

In acelasi timp, fiecare pas al cuplului era urmarit cu mare pompuozitate, cu manifestari grandioase, aterizari...

Copiii din fiecare gradinita erau costumati, la scoala elementara si primara, atunci cand venea Ceausescu, fiecare fabrica, scoala sau firma din oras erau mobilizate, tot programul era pregatit din timp, Seciritatea a urmarit atent totul mai ales ca nimeni nu a stiut la care fabrica sau scoala o sa vrea sa vina, asa ca  si copiii si muncitorii stateau ca si soldatii cu programele pregatite, si inghetau la o temperatura de 12 grade si atunci el ar fi intrat doar intr-o singura scoala sau fabrica.

Ceilalti stateau pentru nimic dar pregatiti si intr-o teroare foarte mare.

Oamenii dispareau in permanenta, Securitatea a fost activa 24 de ore pe zi, poate doar un singur monstru a fost mai mare decat asta , liderul albanez Enver Hogea.  De aceea fugeau in permanenta, de altfel nici nu se stie cati oameni au fost omorati cand incercau sa treaca illegal granite. Fugeau cum stiau. Unul ar fi luat tubul de oxigen, desfacea dopul ca sa aiba presiune si sa aiba o lansare, s-ar prinde de tub si prin apa. In fiecare zi la Portile de Fier se gaseau cadaver, ii omorau ca pe niste caiini, doar ca despre asa ceva nu se discuta prin medii.

Din pacate, Jugoslavia tacea , cand era vorba despre aceste fapte.

La Timisoara inflorea bursa neagra deoarece orasul era aproape de granita. Pentru Timisoreni Jugoslavia era vestul. De la bisnitari cumparau vegeta, casetofoane, blugi… Tocmai datorita faptului ca erau captate semnalele tv Jugoslave, si de aceea revolutia a pornit din Timisoara pentru ca oamenii de aici au vazut cum traiesc oamenii altor tari.

Cine spune ca pe vremea lui Ceausescu a fost bine si ca ii lipsesc vremurile de atunci pentru mine e un nebun sau un caz clinic. Si stiu ca sunt destui.

 

Tinerii nemultumiti

 

Ne-a spus povestea lui sprijinit de pianul din coltul salii de conferinta la Universitatea de Vest din Timisoara, in timp ce participantii la conferinta stateau la rand ca fostul presedinte Emil Constantinescu sa le ofere un autograf pe cartea despre revolutie pe care a promovat-o chiar in seara aceea. Constantinescu a fost Presedintele Republicii între anii 1996 si 2000, cel mai liberal prsedinte pe care Romania l-a avut

- Stiu ca tinerii de azi nu sunt multumiti, dar este si ceva natural sa nu fie multumiti, dar ei nu stiu prin ce am trecut noi atunci. Aceea frumusete si importanta revolutiei, si faptul ca viata omului valora in Romania, incerc sa le imprim studentilor mei. Cum m-am simtit atunci cand am marsaluit cu masa de oameni in Bucuresti ? Asta putei sa cititi in cartea mea, aceea parte am scris-o pe malul lacului Ohrid – a spus zambind fostul presedinte Constantinescu.  

In sala se află si liderul revolutiei din Timisoara Lorin Fortuna, cel care a organizat ca masa de oameni sa plece spre consulatul Jugoslaviei, care avea singura legatura cu Europa Libera si cu lumea.

Am iesit in noapte, este frig si liniste la Timisoara. O cruce mare este facuta din lumanari rosii in Piata Operei, unde cu 20 de ani in urma se declansa toata povestea. Ninge. Tocmai se terminase o manifestatie in timp ce noi eram la Universitatea de Vest.

 

http://www.jutarnji.hr/ceausescu-da-je-imao-sto-zivota--svih-sto-trebalo-bi-mu-oduzeti/414438/