Interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei

 

Emil Constantinescu: "Basescu cumuleaza cate putin din raul ascuns in fiecare roman"


 

          Fostul presedinte Emil Constantinescu considera ca referendumul  nu va folosi deloc cetatenilor.

 

EVZ: Domnule presedinte, trebuia suspendat Traian Basescu?
Emil Constantinescu: Depinde din ce punct de vedere privim suspendarea. Daca ne referim la "litera" legii, textul prevede conditia unei incalcari grave a Constitutiei, care, in opinia mea, o constituie cumularea de catre presedinte a functiilor parlamentare sau guvernamentale. Acest lucru nu s-a produs.

Ceea ce s-a incalcat a fost "spiritul" Constitutiei, care defineste rolul de mediator al presedintelui intre puterile statului si intre stat si societate. Presedintele Basescu, devenind parte intr-un conflict cu guvernul si parlamentul, s-a autoeliminat din pozitia de mediator.De asemenea, Constitutia, lasand la latitudinea parlamentului decizia de suspendare si dand doar o natura consultativa avizului Curtii Constitutionale, admite caracterul politic al actiunii de suspendare a presedintelui de catre parlament.

Avem o criza institutionala in acest moment in Romania?
Categoric nu. O criza institutionala ar exista daca s-ar fi incalcat legea. Or, pana acum, toate partile implicate in situatia conflictuala creata au respectat Constitutia si legile. In al doilea rand, este evident ca institutiile functioneaza, in mod paradoxal as spune, chiar mai bine decat o faceau inainte de conflict. Ma refer la parlament, guvern si chiar la institutia prezidentiala.

"Romania e plasata de politicieni intr-o fundatura"

Atunci cui foloseste aceasta suspendare?
Absurditatea actiunilor politice din ultimele luni deriva din faptul ca ele nu folosesc nimanui. Romaniei in orice caz nu. Eventual celor care traiesc doar din scandal. Aceasta agitatie politica este ridicola pentru ca, intr-un moment de maxima deschidere, Romania este plasata prin actiunea oamenilor politici intr-o fundatura.

Rezultatul, fie pozitiv, fie negativ, al acestui referendum nu rezolva nimic. Singurul lucru care s-a obtinut a fost divizarea societatii romanesti, inducerea unei stari de antagonism isteric exact in momentul in care natiunea romana avea nevoie de sinergie si de  solidaritate pentru impunerea identitatii nationale in UE si intr-o lume  globalizata.

Se va perpetua aceasta criza indiferent de rezultatul referendumului?
Da. Atat la nivelul clasei politice, cat si la nivelul societatii civile. Poate mai putin grava in etajul politic. De bine, de rau, clasa politica atat de blamata in ultimii 17 ani a reusit sa obtina integrarea in NATO si UE si, prin reforme legislative, dar si prin activitatea executivului a impulsionat un trend pozitiv al cresterii economice.

Ceea ce se observa in acest moment la nivelul clasei politice este incapacitatea gestionarii succesului. Discursul presedintelui suspendat, care domina dezbaterea publica, este un discurs populist adresat prioritar segmentelor dezavantajate si asistate ale societatii, cand ar fi putut sustine, chiar demagogic, un succes real, nu inventat.

Ceea ce ma ingrijoreaza insa cel mai mult este ce se intampla in zona liderilor de opinie si situatia deplorabila in care o parte galagioasa a elitelor intelectuale au adus societatea civila. Ma refer la incapatanarea promovarii conceptului "raului mai mic" pe care l-au impus cu un succes politic remarcabil, dar cu consecinte extrem de grave in plan moral nu numai pentru prezent, ci pentru viitor.

De ce nu l-ar sustine pe Basescu? A gresit cand a condamnat comunismul, cand a trimis dosarele CNSAS, cand a spus ca vrea sa lupte impotriva grupurilor de interese?
Nu condamnarea comunismului, deconspirarea Securitatii si lupta impotriva coruptiei sunt gresite, ci incredintarea acestor actiuni utile unei persoane asociata prin intreaga sa activitate administratiei comuniste, Securitatii ceausiste si grupurilor de interese corupte.
Plasarea discursului anti-Securitate in gura unui personaj care a fost informator si colaborator al Securitatii in intreaga sa cariera si care a condus o agentie bine-cunoscuta in tara si strainatate ca fiind o agentura de spionaj este cel putin absurda.

"Condamnarea comunismului, o actiune publicitara"

CNSAS spune ca nu exista niciun dosar.
CNSAS spune altceva. CNSAS i-a dat domnului Basescu un certificat ca nu a facut politie politica, adica nu s-au descoperit dovezi ca au existat persoane  care au avut de suferit in urma informarilor sale. CNSAS nici nu a cautat  sa le descopere, desi putea sa o faca in conditiile in care serviciile de informatii au pus la dispozitia sa o serie de documente care indica fara drept de apel colaborarea cu Securitatea a domnului Basescu.

Pe de alta parte, prin sufocarea CNSAS cu sute de mii de dosare fara insemnatate se distrage atentia de la documentele importante care dovedesc colaborarea cu Securitatea a presedintelui suspendat Traian Basescu si a altor persoane cu functii importante, in special fosti ofiteri din anturajul sau.

Cu toate acestea a condamnat comunismul...
In ceea ce priveste condamnarea comunismului, pe care eu insumi am facut-o in mod public cerand si parlamentului o lege in acest sens, aceasta a fost acum transformata intr-o actiune publicitara a presedintelui Basescu, in conditiile in care el a fost un beneficiar al dictaturii comuniste atat prin pozitia in care se gasea in momentul caderii comunismului,  cat si din punct de vedere financiar, dat fiind ca el insusi a declarat ca in 1989 detinea 60.000 de dolari, suma care nu putea fi justificata legal de nimeni in timpul dictaturii ceausiste.

La fel de inacceptabila este transformarea intr-un erou al luptei impotriva coruptiei a unei persoane al carei statut legal este, fara echivoc, cel de inculpat principal in cel mai mare proces penal de coruptie privind vanzarea frauduloasa a flotei romanesti.

Un proces in care prejudiciul cauzat statului roman, peste 300 de milioane de dolari, este stabilit printr-un rechizitoriu al Parchetului General dupa o ancheta care a inceput in 1997 si care a durat opt ani. Faptul ca domnul Traian Basescu nu este judecat se datoreaza exclusiv calitatii sale de presedinte si relatiilor personale cu seful DNA pe care el insusi l-a promovat.

Totusi, suspendarea este pusa pe seama refuzului unui parteneriat cu grupurile de interese. In perioada cand erati presedinte vi s-a propus un astfel de parteneriat?
Mie nu mi s-a propus niciun parteneriat de acest gen. Necolaborand niciodata cu Securitatea, neprofitand de nimic in regimul comunist, neavand niciun fel de afaceri nici eu, nici familia mea, nici apropiatii mei am fost imun la orice fel de presiuni. De aceea, in timpul mandatului meu, justitia a actionat independent si  s-au vazut si rezultatele. In 1997, cand, spre comparatie, rezerva BNR era de 540 de milioane de dolari, au fost recuperati doar din confiscari in perioada de ancheta 1,2 miliarde de dolari.

Totodata, amintesc celor care se fac ca nu stiu ca, in timpul mandatului meu,  patru directori si actionari principali in banci private au fost judecati si condamnati, iar cel mai apropiat colaborator si prieten al domnului Basescu, fostul secretar de stat la Ministerul Transporturilor Calin Marinescu, a fost condamnat definitiv de Curtea Suprema de Justitie la  noua ani de inchisoare.

COMPARATIE

"Mie mi-a lipsit corul de omagii"

Traian Basescu spune ca este primul presedinte care a declansat razboiul cu grupurile de interese. Care ar fi explicatia ca nimeni nu-si aduce aminte si de ceea ce ati facut si dumneavoastra?

Ceea ce mi-a lipsit mie a fost discursul demagogic si, dupa cum un comentator politic remarca recent, corul de omagii. Presedintele Basescu are un asemenea cor constituit dintr-un amestec extrem de curios de agenti acoperiti, persoane care au colaborat cu Securitatea, care au avut avantaje materiale necuvenite si de persoane bine intentionate si oneste care au fost atrase intr-un mod de neinteles intr-o companie si un joc compromitator.

Imaginea grotesca a cuplului Liiceanu - Onaca, acesta din urma un afacerist dubios, fost peremist, deveniti activisti electorali ai campaniei Basescu, va fi greu de uitat. La fel si laudele delirante ale diferitilor comentatori la ziare si televiziuni la adresa lui Traian Basescu. 

Care este miza acestui referendum?
Nu exista nici miza politica, nici miza institutionala reala. Singurii care profita de toata aceasta campanie isteroida sunt exact oligarhii care, in momentul  in care ar exista calm politic si ar exista o disputa concurentiala corecta, ar pierde lupta cu actorii economici performanti. Miza presedintelui Basescu nu este de a lupta impotriva oligarhiei, ci de a promova interesele acelei parti a oligarhiei pe care o reprezinta prin relatiile sale economico-politice.

Nu trebuie uitat ca Traian Basescu a fost timp de 17 ani ministru in cinci guverne si primar general, ambele functii generatoare de coruptie, si a reusit sa adune o avere personala considerabila pentru el si familia sa. In acelasi timp, in ascensiunea si cariera sa politica s-a bucurat de cel mai important sprijin financiar pe care l-a dobandit vreodata vreo persoana sau partid politic. Si aceasta creeaza obligatii care trebuie platite.

De ce atunci sustinerea societatii civile? 
Putem vorbi de un sindrom Basescu. Personajul Basescu a reusit performanta de a fi perceput exact contrariul a ceea ce este. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca o serie de persoane cu autoritate intelectuala si morala reala garanteaza pentru el. In acelasi timp, personajul Basescu cumuleaza cate putin  din raul ascuns in fiecare om si multi romani se recunosc in defectele lui, iar reusita lui satisface frustrarile celor care nu au reusit si le da speranta ca pot reusi si ei.

Mergeti la referendum? Cum veti vota?
Desigur ca o voi face si voi vota in favoarea demiterii. Pentru ca, inca din 2000, am identificat ca un pericol major optiunea pentru raul  mai mic, iar acum nu pot sa votez decat impotriva perpetuarii acestei nefaste psihologii, sperand ca romanii sa poata intr-o zi sa aleaga binele.