I

 

Obiectiv de Vaslui - 14 octombrie 2003

"Coruptia este omniprezenta"

Interviu cu Emil Constantinescu, fost sef al statului, presedintele Actiunii Populare

Emil Constantinescu, fost sef al statului roman, este o persoana controversata. Apreciat de unii, hulit de altii, este, totusi, unul dintre cei doi presedinti pe care i-a avut Romania dupa 1989. Se considera un presedinte al crizelor, stie ca a facut multe greseli, insa este convins ca este curat si ca are democratia in singe. Acum, a infiintat Actiunea Populara, un partid care se vrea altfel decit formatiunile politice existente pe scena politica romaneasca, un partid numai si numai pentru oameni. Are mare increde in romani si spera ca va reusi sa faca ceva pentru ei. Toate acestea le-am aflat in aceasta saptamina, cind Emil Constantinescu a facut o vizita la redactie, insotit de Dumitru Baltatu, presedintele filialei Vaslui a Actiunii Populare Vaslui

- Ce se vrea Actiunea Populara?

- Actiunea Populara este o miscare. Misiunea mea, ca lider, este sa-i pastrez caracterul de miscare, sa nu o las sa decada in statutul de partid consacrat in Romania. Altfel spus, noi nu incercam sa ne cucerim un loc mai mare sau mai mic pe scena politica, dorim sa schimbam aceasta scena. In acelasi timp, sintem suficient de realisti sa credem ca acest lucru va fi posibil acum. Dar daca nu o putem schimba in intregime, atunci macar putem sa aratam societatii ca se poate face si un altfel de politica, ca poate exista o alternativa. De aici a plecat si ideea acestui proiect politic. In cei doi ani, 2001 si 2002, cit am stat departe de politica, departe de actiunea politica, dar aproape de tot ceea ce se intimpla in Romania si in lume, am fost socat de faptul ca, pentru prima data, in toate sondajele de opinie, a aparut un procentaj foarte mare de oameni - 70% - care declara ca nu au incredere in nici un partid politic si de peste 50% care declara ca nu ar vota. Pentru mine, care am fost alaturi de studenti in Piata Universitatii, in acele momente dificile din 21 si 22 decembrie 1989, este un lucru greu de inteles. Imi amintesc foarte bine ca eu si cei din jurul meu nu am strigat ca vrem bunastare, porc de Craciun sau salarii mai mari. Noi am strigat "Vrem libertate" si "Vrem alegeri libere". Faptul ca, la 13 ani de atunci, unii nu-si mai amintesc, iar altii, care nu au avut nici un fel de legatura cu acele evenimente, sint dispusi sa renunte la aceste drepturi mi se pare ceva foarte grav. Iata de ce ne-am gindit ca tinta Actiunii Populare sint tocmai acesti oameni, care nu au incredere in partide politice si nu ar vota pentru ca nu au cu cine. Ducind mai departe analiza, mi-am dat seama si de ce a aparut aceasta situatie: pentru ca, in momentul de fata, s-a creat o prapastie intre clasa politica, o parte a societatii civile si a elitei academice, pe de o parte, si ceea ce imi place sa numesc Romania profunda, de cealalta parte, adica oamenii simpli, care au alte probleme si idei si care nu se simt reprezentanti in cei care fac politica.

- Cum va ajunge mesajul la oamenii simpli?

- Intrebarea este foarte buna. Nu este suficient sa ai o solutie, daca nu poti sa o transmiti celorlati.

- Stiti foarte bine ca actuala putere are la dispozitie TVR1, care face ce face...

- Trebuie sa recunosc ca am fost cel mai slab comunicator presedinte dintre presedintii din Europa, dovada ca in timpul propriului meu mandat eram de dimineata pina seara "sfirtecat" la TVR.

- Ati fost democrat.

- Da, asta a fost conceptia mea si nu mi-am schimbat-o. Dar tocmai pentru ca stiu structura din televiziune si radioul public, mi-am dat seama ca, in acest moment, acestea sint controlate. Asa stind lucrurile, am fost obligat sa ajung la ceea ce este de fapt mai important, la un tip de misionarism, la redescoperirea dialogului direct cu oamenii. Romania este tara dialogului surzilor, unde toti vorbesc si nimeni nu asculta. Atunci cind cineva este abordat de o persoana, este abordat pentru ca acea persoana sa se poata asculta pe sine, nu pentru a afla ce gindeste cel care a fost oprit. Si atunci, ne-am gindit sa inversam lucrurile. Noi ne ducem sa-i ascultam pe oameni, nu sa le spunem ideile noastre. Noi am compus un chestionar care acum se lanseaza in toata tara si care se numeste "Parerea cetateanului conteaza". Noi venim si intrebam oamenii care sint problemele mai importante. Acesta este inceputul. In final, programul politic al Actiunii Populare va fi facut de oameni pe baza a ceea ce-i intereseaza pe ei. A doua problema care se pune este cine sint cei care vor sa schimbe. Si aici, pentru noi, parerea cetateanului conteaza. A doua etapa, care va incepe peste o luna, va fi realizarea portretului robot al candidatilor. Ne vom duce din nou la oameni si ii vom intreba cum cred ca trebuie sa fie un primar, un consilier, care sint calitatile si care sint defectele. Nu avem bani sa angajam sondaje cu peste 100.000 de dolari, cum face PSD. Noi vom fi cei care vom face sondajele. Mai este ceva care trebuie sa o spun: relatia pe care o am de decenii cu studentii m-a ajutat.

"Toate candidaturile trebuie sa fie transparente"

- V-au tinut cu picioarele pe pamint

- Totdeauna. Credinta mea este ca, daca vrei sa oferi un model societatii, ca sa fii credibil, trebuie sa incepi cu tine. In momentul in care am hotarit ca vrem sa oferim societatii modelul dialogului, am inceput un dialog intre noi. Vreau sa va spun ca, incepind de la colaboratorii mei de 13 ani din Solidaritatea Universitara, care m-au urmat peste tot, si pina la membrii partidului, toti au inceput prin a-si reface CV-urile si le-am impartit intre noi pentru ca sa ne cunoastem mai bine. Apoi, nu poti sa spui ca esti un promotor al democratiei daca nu respecti democratia de partid. De aceea, am construit, prin statut, reguli extrem de stricte prin care, in partidul nostru, caracterul de miscare este asigurat. De pilda, toate candidaturile trebuie sa fie transparente, depuse din vreme pentru toate posturile, de la presedintele tarii si pina la consilierul comunal. Toti membrii voteaza. Nu inseamna ca daca cineva detine o functie in partid deja impune sau de la centru se impun anumite candidaturi.

- Pare utopic. Este posibil asa ceva?

- Este un experiment. Nu va pot spune daca va reusi sau nu pentru ca depinde de oameni. Este o schimbare profunda de mentalitate. In acelasi timp, exista o autonomie foarte mare a organizatiilor locale. Am creat un sistem, iar daca incercam, asa cum va spuneam, sa promovam o idee in societatea romaneasca, o testam in rindurile noastre. Spuneati ca pare utopic? Nu este asa. Va dau un exemplu. In 1992, trebuia sa am o confruntare cu Ion Iliescu, in turul doi. Prietenii mei mi-au spus: "Ca sa cistigi, trebuie sa spui lucruri pe placul romanilor". Mi-au facut o lista de probleme pe care eu nu trebuia sa le atac: garantarea proprietatii, NATO, UE, monarhia, relatiile cu ungurii. Mi-au spus: "De aceste probleme trebuie sa te feresti, ca romanii nu le accepta, mentalitatea lor este cea mai scazuta din toate tarile foste comuniste". Eu am refuzat: ori sustin lucruri in care cred, indiferent de rezultat, ori, daca nu, plec. Si, daca va amintiti, a fost acea discutie de un sfert de ora cu garantarea proprietatii, in care eu spuneam ca proprietatea trebuie garantata. Presedintele Iliescu era surprins, ce e aia garantarea proprietatii.

- Ce v-a venit sa-l intrebati daca crede in Dumnezeu?

- Pentru ca asa mi-a venit. Eu chiar cred si, la un moment dat, am simtit nevoia sa-i pun aceasta intrebare. Iar toata acea poveste cu calugarul Vasile este reala, chiar asa s-a intimplat. Pentru mine, este de mirare ca presa inca nu l-a descoperit pe calugarul Vasile, care este un personaj in carne si oase.

"Nu se poate spune ca Iliescu este un presedinte satisfacator"

- De ce nu ati mai candidat in 2000?

- Din zece motive, dintre care sapte le-am expus. Pe toate cele zece le consider valabile.

- Acela cu cercurile mafiote?

- Este, intr-adevar, unul dintre motivele pe care nu le-am spus clar. A fost ca sa imi pastrez miinile curate, altfel nu stateam pe scaunul dumneavoastra asa relaxat. Am spus clar ca, dupa parerea mea, Romania are nevoie mai degraba de un reper moral, decit un bun presedinte. Presedinte se mai gaseste. Nu se poate spune ca Iliescu este un presedinte satisfacator. Chiar pentru motivul ca a preluat o serie de lucruri care pareau inadmisibile si stateau pe cap si NATO, si americanii, si Europa, si regele, si proprietatea, si moftul. Pina la urma, se poate, dar o tara, un popor, dupa parerea mea, are nevoie de un reper moral. Or, astazi, cind vedeti ca lumea descopera la fiecare judet ca unul a fost tradat, unul este informator...

- S-a incercat vreodata atragerea dumneavoastra in cercuri mafiote?

- Nu, pentru ca esential este sa te porti in asa fel, incit sa nu-ti vina nici propunerea si asta am invatat-o in timpul lui Ceausescu. In al doilea an de asistenta, le-am spus studentilor urmatorul lucru: daca cineva pune o pila la mine, daca cineva vine si intervine, nu mai trece niciodata. Mai bine veniti sa va ajut. Nu luati in primul an, luati in al doilea si urmati facultatea. Daca faceti vreo interventie, s-a terminat. Eu am gindit urmatorul lucru: daca cineva iti oferea o tigara, tigara devenea pachet, pachetul devenea cartus. Imaginati-va ca ajungeam presedintele Romaniei si venea, stiu eu, Ibrahim, si spunea: "Iti amintesti, domnule, ca ti-am dat?" Singurul sfat care l-am dat si copiilor mei este ca, atunci cind pun capul pe perna, sa poata dormi linistiti.

- Ati fost presedinte patru ani si ati avut acces la multe informatii. Este asa de mare coruptia in Romania?

- Coruptie a fost permanent. A fost si in timpul administratiei mele, numai ca a fost coruptia acelorasi persoane. Eu am fost stupefiat cind am auzit ca Nastase a spus ca a fost coruptie si in perioada 1996-2000! Da, dar erau aceiasi pentru ca Bancorex a fost devalizata de clientela PSD, nu de oamenii lui Constantinescu. Flota a fost devalizata de persoanele care sint stiute si sint la puscarie. Apoi, domnul Bivolaru, care a devalizat o banca si s-au dus sa-l apere, era la PSD. Ei nu au descoperit pe nimeni de la noi pina acum. Domnul Nistorescu spune ca acum se incearca sa se lanseze dosarele opozitiei. Eu spun nu, sa se lanseze toate dosarele care sint impotriva opozitiei si vreau sa vad si eu care sint coruptii. Unde sint bivolarii nostri? Eu nu neg ca, pe plan local, nu s-a intimplat nimic, ca nu poti sa-i supraveghezi pe toti. A existat un sistem care a plecat de la coruptia ascunsa din regimul Ceausescu. Nomenclatura era corupta, Securitatea facea afaceri si era suparata ca trebuia sa-i dea bani lui Ceausescu. Tot astia sint si acum. Nu neg ca, la un moment dat, poate, au avut sperante ca, dupa ce voi fi presedinte, vor putea sa trateze cu mine. Amintiti-va, primul proces a fost impotriva celor de la SAFI. Liberalii erau in guvern, au venit la mine, insa eu le-am spus ca primul semnal trebuie dat si ca nu se poate intimpla nimic. Dupa care a inceput Muresan, care s-a oferit in campanie. Asa, puteam trata cu oricine. Puteam trata cu Iskarandani, care a fost sponsorul masiv al PSD. In regimul Constantinescu, a stat patru ani in inchisoare, iar in ianuarie 2000, a fost eliberat si toate dosarele au fost inchise. Ca sa trag o concluzie, sa spui ca toata lumea este corupta este la fel de fals cum a-i spune ca nimeni nu este corupt. Coruptie exista peste tot.

"Romania era in crah"

- Care au fost cele mai grele momente din viata de presedinte?

- Au fost multe. Am fost un presedinte al unor crize foarte grave, care puteau sa distruga Romania din punct de vedere financiar-economic. Prima data, a fost cind am aflat ca Romania este in crah. A fost primul moment. Am deschis discutia cu Isarescu si m-am decis sa le spun oamenilor adevarul. Eu stiam ca primisem un sistem bancar falimentar: Bancorex, Banca Agricola, Credit Bank, Banca Columna si Banca Religiilor. Romania s-ar fi prabusit complet. Apoi, a fost momentul mineriadelor, cind am descoperit ca, desi legea starii de urgenta si de razboi, era inscrisa in Constitutia din 1991, m-am trezit fara lege. Minerii se indreptau spre Bucuresti, comandatul Jandarmeriei tradase, am inteles ca pentru Vadim Tudor. Am obtinut acordul partidelor, aveam toate rapoartele, inclusiv ce trebuiau sa faca grupurile de vandali in Bucuresti, asa ca am chemat armata. A fost o actiune de descurajare, dar nu aveam argument legal. Atunci, am actionat in calitate de comandant al Armatei, dar numai cu o saptamina in urma se daduse hotarirea Curtii Supreme de Justitie prin care Chitac si Stanculescu fusesera condamnati la ani grei de puscarie, pentru ca ei executasera ordinul lui Ceausescu. Daca un singur miner ar fi fost omorit, eram in inchisoare acum. Am stiut acest lucru si am actionat. Generalul Degeratu a executat ordinul, armata s-a pus in miscare, operatiunea de descurajare a inceput. Minerii contau ca armata nu-mi va urma ordinul. Tara a fost salvata. Toate rapoartele spun ca primul lucru pe care l-ar fi facut minerii era sa sparga geamurile la bancile straine, scopul fiind izolarea Romaniei. Daca presa ar fi interesata de adevar, exista rechizitoriul mineriadelor, care este public. Nu stiu de ce nimeni nu vrea sa-l vada. Pe linga implicarea PSD si a PRM, exista si o implicare a serviciilor secrete straine. Era o miza internationala. Kosovo urma si trebuia ca in Romania sa fie haos.

- De ce Vadim?

- Pentru ca asa a fost. Vadim s-a exprimat in Parlament, a spus ca trebuie o putere populara, sa-l dea jos pe presedinte, va dati seama ce democratie era atunci.

- Credeti ca o sa pice PSD?

Raspund cu o alta intrebare: in 1983, imi spunea cineva ca o sa pice Ceausescu? Toate sistemele politice care tind spre totalitarism, mai devreme sau mai tirziu, o sa pice. Dupa parerea mea, conditiile sint propice pentru 2004-2005. (Nicu VIRLAN)