Ziua - Proiect pentru tinerii romani cu performante deosebite.

Emil Constantinescu a lansat forumul elitelor - articol aparut in cotidianul Ziua din 15 iunie 2006

 

Fostul sef al statului, Emil Constantinescu a lansat ieri, la Clubul Diplomatic Bucuresti, proiectul Forumului Generatia Europeana XXI care are ca scop "stimularea formarii unei meritocratii romanesti, tanara si noua, capabila sa impuna cu demnitate identitatea noastra nationala la nivelele de varf ale noii Europe". Forumul se adreseaza tinerilor cu performante deosebite, cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani, propunandu-le dezbateri pe internet si prin confruntari directe. Initiatorii proiectului isi doresc ca Forumul sa devina un spatiu de comunicare liber, concurential si neconventional intre sustinatorii unor idei diferite dar fundamentate si propune o polemica civilizata, respectul parerii celorlalti si completarea abordarii critice cu solutii alternative.

Alternativa la false ierarhii. Concret, Forumul urmareste sa contribuie la asumarea de catre tanara intelectualitate romaneasca a valorilor si principiilor comunitare europene si la diseminarea acestora in ansamblul societatii pentru a impune un nou sistem de evaluare si promovare pe criterii de competenta profesionala, eficienta, moralitate si responsabilitate. Mentorii proiectului - personalitati prestigioase care detin o expertiza de inalt nivel profesional - doresc sa identifice si sa puna in contact direct tineri care au obtinut performante in mediul academic, economie si afaceri, administratie centrala si locala, armata, diplomatie, cultura, culte religioase, cu scopul de a se cunoaste si de a colabora pentru ameliorarea propriului domeniu profesional. Toti acesti tineri de exceptie sunt chemati sa puna bazele unei noi elite, libera de constrangeri si compromisuri, "capabila sa ofere o alternativa falselor ierarhii rezultate din contraselectia bazata pe interesele de clan ale oligarhiei postcomuniste".

Pe Internet, din 17 iunie. Potrivit lui Emil Constantinescu, participantii la Forum trebuie sa propuna si solutii, nu numai sa critice. Astfel, ideile lor vor fi inserate intr-un Raport Anual asupra Starii Natiunii, independent de rapoartele guvernamentale, parlamentare si prezidentiale, care sa reflecte interesele cetatenilor si comunitatilor pe termen scurt si mediu. De asemenea, Forumul isi propune sa proiecteze si sa promoveze o strategie realista de dezvoltare durabila a Romaniei in etapa 2006-2015. Emil Constantinescu a invitat reprezentantii media din Romania la un parteneriat pentru prezentarea "adevaratelor competente din tanara generatie si pentru inlaturarea confuziei dintre valoare si notorietate". Lansarea pe Internet a Forumului va avea loc pe 17 iunie 2006. Proiectul a debutat ieri cu dezbaterea cu tema "Educatia, sansa Romaniei in integrarea europeana", la care au participat personalitati din mediul academic, universitar, reprezentanti ai societatii civile. Invitatul de onoare a fost prof. dr. Agni Vlavianos-Arvanitis, presedinta si fondatoare Biopolitics International Organisation.