Revista presei - 1 martie 2006

 

Basescu face parte din garnitura pregatita de Iliescu - articol aparut in cotidianul Gardianul, 

1 martie 2006. 

 

Fostul presedinte Emil Constantinescu, prezent intr-o emisiune televizata, a declarat ca Traian Basescu, printre altii, "a fost pregatit de Securitate" si ca actualul sef al statului este omul lui Ion Iliescu.

In actualul context marcat de disputele puternice intre PNL si PD, referitor la similitudinile dintre greselile Aliantei si cele ale CDR, Emil Constantinescu a mentionat, in urma cu doua zile: "Singurul lucru care seamana in cele doua cazuri este de fapt o persoana - Traian Basescu". Ex-presedintele a mai spus ca Basescu este omul FSN si a slujit intotdeauna ideea ca Romania sa fie condusa de oligarhia comunista, al carei garant este Ion Iliescu. De asemenea, Constantinescu a precizat ca seful statului a fost impus in Guvernul Roman chiar de catre Iliescu. "Petre Roman a fost doar o fatada. Traian Basescu trebuia sa stea in spatele lui", a spus Constantinescu.

Conform acestuia, acelasi Iliescu impreuna cu Ioan Talpes au contribuit ca Basescu sa ajunga presedinte: "Iliescu si Talpes au contribuit ca Traian Basescu sa ajunga presedinte. Basescu trebuia sa fie presedinte. Hotararea a fost luata chiar din anul 1995, cand acesta a demisionat, formal, din Parlament. Acela a fost inceputul crearii unui vid".

 Constantinescu a mai precizat ca Basescu, Theodor Stolojan, Adrian Nastase si altii au fost pregatiti de fosta Securitate.

In opinia ex-presedintelui, in Romania s-a incercat reintoarcerea FSN-ului si eliminarea premierului Tariceanu deoarece acesta nu face parte din structura oligarhica mai sus mentionata.

 

Presedintii, Impotriva - articol aparut in cotidianul Jurnalul National, 1 martie 2006.

 

Dupa ce a vazut ce vrea PNL sa faca din Constitutie, presedintele Traian Basescu a declarat ca acest partid este "departe de realitate". El a criticat in special preocuparea liberalilor de a desfiinta CSAT. "Se vorbeste de mutat CSAT, institutie de tip sovietic, si tot acolo se contrazic - dar atributiile trebuie mutate in alta parte", comenta Basescu.

Si fostul presedinte Emil Constantinescu  sustine ca schimbarea Constitutiei in acest moment este contrara intereselor poporulul roman, atata timp cat a fost un referendum pentru Constitutie, care a avut in vedere inclusiv depasirea integrarii in UE si modul in care se face ea prin Parlament. In plus, el a declarat ieri ca exista in momentul de fata cadrul legal pentru tot ceea tine de controlul serviciilor secrete si de siguranta nationala. Astfel, totul "ar trebui sa se desfasoarea corect daca exista buna credinta a partidelor politice si a persoanelor care sunt in fruntea presedintiei si guvernului", a mai spus Constantinescu.