"Din cauza politicii, in Romania sunt considerat doctor in pietre"

 

       Fragment din  interviul publicat in Evenimentul Zilei de duminica, 29 ianuarie 2006. Articolul integral il puteti gasi la adresa www.expres.ro


De vorba cu fostul Presedinte, profesorul Emil Constantinescu

"Am o perspectiva de lucru pe aproape un an de zile. Programul meu cuprinde conferinte, reuniuni, intalniri, pana in decembrie 2006". "Mi-am petrecut copilaria intr-un sat, la poalele varfului Moldoveanu. Ultimul sat, dupa care incepea padurea. Inca de copil vecinul meu, care era baciul stanii, m-a luat pe munte."
"Mi-am dorit sa ajung explorator. Citeam carti de calatorii, ma pregateam stand in frig, sa ma calesc. La liceu insistam pe matematica si fizica pentru a da examen la geologie. Tatal meu, inginer agronom, un om al pamantului, m-a sfatuit sa ma duc la Facultatea de Drept. El credea in 1956 ca regimul comunist nu are cum sa reziste si ca va fi nevoie de judecatori, sa faca dreptate. Am intrat, cu o concurenta de 1.950 de candidati pe 100 de locuri.
Dupa ce am terminat Facultatea, am fost repartizat in magistratura, dar inca din timpul practicii studentesti mi-am dat seama ca hotararile judecatoresti - nu numai cele politice, ci si cele penale - erau decise la Comitetul Regional de Partid. Am hotarat ca nu e locul meu acolo. In 1961 am dat din nou examen la Facultatea de Geologie. Mi-am ales mineralogia, adica partea cea mai tehnica a geologiei, plecand de la ideea ca, daca va continua comunismul, oricum temperatura de topire a cuartului este aceeasi".
Pentru Emil Constantinescu, revolutia a venit ca o izbavire. Urcase toate treptele carierei universitare, publicase in cele mai prestigioase reviste internationale, dar nu avea legatura cu mediul stiintific international.

"Sunt primul presedinte de stat european, dupa cel elen, evident, care a fost in vizita la Sfantul Munte Athos", spune cu mandrie profesorul Emil Constantinescu. Daca Putin a fost intors din drum din cauza unei puternice furtuni si a ajuns abia anul trecut, Emil Constantinescu a ajuns pe un soare splendid si a fost primit de staretii Muntelui Sfant cu onoruri deosebite. "Am fost asezat in jiltul ultimului Paleolog, iar in spatele meu era o icoana daruita de voievodul Vladislav, din secolul al XIV-lea.

Emil Constantinescu are nu mai putin de trei busole, unice in Romania. "Sunt trei busole cambodgiene, din secolul al XVII-lea, pe care le-am cumparat de la Hanoi, Vietnam. Eram invitat la Summitul Francofoniei si le-am gasit intr-un anticariat, mi-au placut foarte mult si le-am cumparat. Sunt foarte valoroase", spune fostul presedinte al Romaniei, care stie ca o busola iti indica intotdeauna drumul corect.

Cea mai draga carte a fostului presedinte, din cele cateva zeci publicate, ramane "Mineralogy in the System of Earth Scients", publicata in 1999 de catre Imperial College Press din Londra. "Board-ul acestei prestigioase edituri stiintifice este alcatuit din trei laureati ai premiului Nobel si importante personalitati din diferite domenii stiintifice. Cu un an inainte, fusese publicat un volum despre chimie. La mineralogie am fost ales eu", spune Constantinescu.