Revista presei- 16 decembrie 2005

 

 

Trezirea presedintelui- editorial de Ion Cristoiu aparut in Jurnalul National de vineri, 16 decembrie 2005 (fragment)

Dintre cei trei presedinti postdecembristi ai primului an de mandat, Traian Basescu se erodeaza cel mai iute. In aprilie 1997, Emil Constantinescu se bucura de increderea a 57% dintre romani. Peste cinci luni, in octombrie 1997, beneficia de 54% in materie de incredere. O scadere de 3%.

In ianuarie 2001, la inceputul primului an de mandat, Ion Iliescu avea 59%. In septembrie 2001 ramasese cu 54,1%. O scadere de 5 procente.

Traian Basescu se bucura in februarie 2005 de increderea a 63% dintre romani. In noiembrie avea doar 50%. O scadere dramatica nu numai ca ritm (13%!!!), dar si ca realitate (sub procentajul cu care a biruit in turul al doilea)...

 

Nu trageţi īn pescăruşi- editorial de Mircea Dinescu publicat in Gandul din 16 decembrie 2005 (fragment)

 

...Bagatelizīnd noile acuze şi lăsīnd să se īnţeleagă că orice comandant de vas se afla la remorca Securităţii, Traian Băsescu a tras īn mocirlă, poate fără să vrea, aura unei meserii la care am visat cu toţii īn copilărie.

Dacă Adrian Năstase a vīnat, cu nesimţire, treizeci de mistreţi īntr-o singură zi, preşedintele Romāniei, cu o frază, a reuşit să īmpuşte toţi pescăruşii de pe Marea Neagră.

 

Care siguranta nationala?- editorial semnat de Liviu Avram, aparut in Cotidianul de vineri, 16 decembrie 2005 (fragment)

Ce ne facem daca fiecare demnitar relevant are in sifonier un schelet precum cel al judecatoarei Bejinariu?

...Marti, 13 decembrie, pare sa fi fost o zi nu tocmai fasta pentru presedintele Basescu. A fost ziua in care Emil Constantinescu s-a prezentat la CNSAS, pentru a cere rediscutarea legaturilor lui Basescu cu Securitatea. Actualul presedinte a ripostat in doi timpi: mai intii si-a programat descinderea de inaugurare a depozitului de la Popesti Leordeni al CNSAS la aceeasi ora - 13.00 - la care Constantinescu isi tinea o conferinta de presa, iar apoi, mai spre seara, a strecurat presei informatia ca Elena Udrea il apara in afacerea cu casa din Stefan Mihaileanu, cu scopul de a oferi un subiect infinit mai sexy decit lamentatiile lui Emil. Teama mi-e ca exact din ziua de marti, 13 decembrie, sifonierul de acasa al presedintelui Basescu a devenit extrem de interesant.