EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, Explorator

          

 

Articol apărut în Arena (Republica Moldova), 16 iunie 2011

 

Brainstorming cu Emil Constantinescu, Iulian Fota şi Cornel Pivariu.

Clubul Diplomatic Bucureşti a găzduit o reuniune a unui grup distinct de experţi în securitate internaţională, preponderent de formaţie militară.

Evenimentul a fost prilejuit de apariţia numărului 100 a primei publicaţii particulare româneşti de analiză, evaluare şi prognoză a evoluţiilor geopolitice mondiale – Buletinul „Pulsul Geostrategic” -, cu o focalizare specifică pe evoluţiile din zona extinsă a Mării Negre şi pe aceea a Orientului Mijociu, precum şi pe serviciile de informaţii şi acţiunile teroriste. 

După ce gazda reuniunii a făcut o pragmatică trecere în revistă a evoluţiei „Pulsului Geostrategic”– marcată de cele 100 de numere tipărite, însumând 5000 de pagini, înscrise atât pe website-ul buletinului, cât şi în C.D.-urile ultramoderne -,  a fost invitat la microfon Emil Constantinescu. Cel mai dinamic dintre foştii şefi de stat în viaţă ai României, reperul de referinţă fiind reuniunile internaţionale la care este invitat să participe, pe toate continentele, alături de alţi ex-preşedinţi şi foşti premieri. 

Alocuţiunea lui Constantinescu a lăsat impresia unei fântâni arteziene, în care fiecare strop de apă reprezenta o idee nouă abordată în think tank-urile din America, Europa, Africa şi Asia.

Generalii prezenţi – mulţi cu o evoluţie la altitudine ierarhică înaltă, în intelligence-ul militar românesc – au urmărit atenţi argumentele aduse de fostul preşedinte pentru a susţine o idee ce îndeamnă la o serioasă reflecţie: „Pacea mileniului, între hard şi soft power”. 

Emil Constantinescu a surprins asistenţa, când  a vizualizat peisajul geopolitic, de la finele primului deceniu, din noul mileniu, comparându-l cu imaginea unui pod construit de-a lungul unui râu, care nu ne facilitează traversarea acestuia, dar permite o mai bună percepţie a malului opus. 

La întrebarea “Cum arată lumea de azi?”, ex-preşedintele Constantinescu a venit cu o avalanşă de răspunsuri, generate de întâlnirile succesive, inclusiv cele din ultimele luni, cu o serie de personalităţi ale vieţii politice, ştiinţifice şi culturale de pe mapamond.

 Într-un dialog cu unul dintre aceşti interlocutori, Emil Constantinescu a punctat elocvent: ”Nu asistăm la sfârşitul lumii, ci la începutul altei istorii”.

Într-o comunitate planetară marcată de (dez)ordine şi (in)certitudini, nu poate trece neobservată tendinţa de fragmentare a noilor state independente, în condiţiile în care şi azi se luptă şi se moare pentru democraţie.

 La finalul pledoariei sale, pentru o lume a dialogului, ex-preşedintele Constantinescu a tăcut o secundă, apoi a rostit o frază memorabilă: ”Pacea este numele Domnului, dar numai aroganţa omului l-a făcut să uite numele Lui”.