EMIL CONSTANTINESCU
Preşedinte Profesor, Rector Lider civic Geolog, Explorator

  

 

Fragment din interviul preşedintelui României, Emil Constantinescu, acordat cotidianului olandez De Volkskrant, 28 iunie 1997

 

          Fostul profesor de geologie, Emil Constantinescu, duce de fapt, de o jumătate de an, ca preşedinte al României, o „revoluţie de catifea”. Dar se pare că aderarea la NATO şi UE, dorită cu înfocare, este departe. Emil Constantinescu n use lasă copleşit de aceasta. (...) Sub îndemnul „mai bine mai târziu decât niciodată”, politicianul... creştin democrat Emil Constantinescu curăţă din toamna trecută molozul predecesorilor săi. După şase ani de stagnare şi corupţie sub neo-comunişti România realizează în sfârşit reformele pe care o ţară ca Polonia le-a făcut de mult.

Se pare însă că toate acestea vin prea târziu pentru a oferi României o intrare rapidă în Occident. O campanie diplomatică reuşită, menită să aducă ţara în prima fază de extindere a NATO, s-a lovit de preşedintele american Clinton, care doreşte să accepte deocamdată doar Polonia, Cehia şi Ungaria. UE, unde Emil Constantinescu a fost în vizită ieri, amână aderarea ţărilor est-europene pentru viitor.